Arka Frenlerden gelen tiz ses problemi


driver_can

Paylaşımcı Üye
 
Katılım
27 Mar 2016
Mesajlar
3,094
Tepkime puanı
3,608
Konum
İstanbul
İsim
CAN
Haziran ayında ön fren disklerimi 312 mm boyutunda büyütmek için önlere zimmermann delikli spor disk ve ate balata alırken arka balatalarımda azaldığından ötürü(Önler yarıdan fazla duruyorken arkalar 25 binde önlerin yarısından az durumda azdı neredeyse)auto hold sürekli kapalı araç kullanıyorum buna anlam veremedim zaten.Arkalara da 1 takım ate alıp taktık.Disklerin durumu iyi olduğundan daha önce de orjinal balatası ile herhangi bir ses problemi yaşamadığımdan ötürü balataları direk diske montaj yaptık.(babam emekli oto tamircisi) taktığımızın ertesi gününden itibaren durmaya yakın 10-15 km hızlarda ısındıktan sonra tiz bir ses çıkarmaya başladı.Aldığım firma ve Tr distribütör ile görüştüm ötmeden dolayı garanti geçerli değil dendi neye göre garantili onu anlayamadım zaten.Bir süre sonra geçer belki diyerek kullandım yaklaşık 2-3 bin km uzun yolda dahil fakat değişen durum olmadı.Arka balataları söktürdüm hafif kenarlarından eğelettim yön verilsin belki keser diye düzelmedi. bir parça azalır gibi oldu.Fakat bu seferde ısınınca frene basmadan cik cik ses gelmeye başladı.Tatilden İstanbul'a döndüm maslakta sadece fren işiyle uğraşan bir servise gittim.Arka diskleri hafif temizlik tornası yapalım tamamen kesilsin garanti olsun diyorsan ferado balata takalım öterse garantili geri alacağım dedi arkadaş.Taktık yola çıktım 3 km sonra hafif ötmeye başladı.Akşamına yine kullandım yine ötüyor atelerden daha yüksek db de ötüyor bunu da ara ara yapıyor yokuş aşağı inerken ve balata ısınınca.Arkadaş sökelim sıkıntı yok diyor.Ama neden öter ve yerine ne takmam gerekir artık mesele oldu benim açımdan cidden.Arkadaşımın aracına ön arka hella pagid taktırdım benden sonra onunkiler ötmüyormuş onu mu takmalı yoksa servisten orjinal balata alıp onu mu takayım.Bir arka frenler için ciddi masraf oluştu benim açımdan.
 

Geçmiş olsun @driver_can imkan varsa servisi tercih et bence…
Yada bizim Fatih usta ile görüş ondaki ürün ile ben eski aracın değiştirmiştim ses yok garanti veriyor…
 
Upvote 0
Geçmiş olsun @driver_can imkan varsa servisi tercih et bence…
Yada bizim Fatih usta ile görüş ondaki ürün ile ben eski aracın değiştirmiştim ses yok garanti veriyor…
Teşekkürler Metin abi valla ferado takan arkadaşta garanti verdi ötmeye sıfır ate balatayı söktüm o yüzden sırf sesten kurtulmak için ama sadece 3 km ötmedi :) Yarın sabah olmadı kaliperleri falan tekrar bir temizleyip bakacaklar özellikle sağ arkadan geliyor yerdeki o rulo fren testine sokup dinliyoruz sesi.Ya servisten orjinal balatasını alıp taktırayım dedim yada kaliperleri falan da temizletip wd 40 sıktırıp ateleri yada hella pagid alıp taktırayım diyorum.Nette araştırırken bir mercedes forumunda araç sahibi 3 takım balata değiştirip sesi kesememiş en son kaliperleri temizlediler wd 40 sıktılar geçti diyordu.
 
Upvote 0
@driver_can Sorunun halaa çözülmemesi üzücü.,

Sıfır ön fren balatası ile sıfır arka fren balatasını yan yana koyduğunuz zaman., arka balataların (kalınlık olarak) ön balatanın yarısı kadar olduğunu görürsünüz., Yani VW arka fren balatasının kalınlığını —-> ön balatanın “yarısı kadar” yaptırmış.,

***Bence ilk önce yapılması gereken; arka fren kaliperlerini ve kaliper pistonlarını ve piston körüklerinin kontrol edilmesinde yarar var., sorun bu parçaların birinden kaynaklanıyor da olabilir.!

Küçük yaşlardan beri sanayi tozu yutmuş biri olarak şunu söyleyebilirim., zaten siz de “babadan dolayı sanayi tozu yutmuşsunuzdur” Sanayide iyi bir frenci ustası hemen öyle eski balatayı sök yenisi tak müşteriyi gönder yapmaz.,

Her bir somunu, parçayı kontrol edlip temizliğini yapar., dış etmenlerden kaynaklı hasarlı en küçük bir vida/somun veya parça görürse yenisi ile değiştirir., kaliper pistonlarını ve piston körüklerini kontrol eder., sonrasında piston ve körüğün olduğu “ihtiyaç duyulan bölgelerini” yağlar/gres’ler., yine ihtiyaç duyulan bölgeler bakır pasta sürerek korozyondan ve diğer etmenlerden korunması sağlanır., ondan sonra yeni balata takılır., işini bilen iyi bir frenci ustası bu şekilde yapar.,

Arka fren balataları değişiminde —-> kaliper pistonlarının (bilgisayar yardımıyla) geri itilmesi gerekir., arka kaliper pistonlarının “eski usul” yordamla yapılması önerilmiyor.!

Bu kontroller yapıldıktan sonra da halaa çözülemiyorsa ben olsaydım ne yapardım.?

Servisten orjinal arka fren diski (eco seri olmayan) ve arka fren balatalarını (eco seri olmayan) değiştirip sorunu kökünden çözme yoluna giderdim.

Bana kalırsa sorunun çözümü sadece yeni balata takmak ile çözülecek gibi durmuyor.,

Ama “ilk önce” yukarda yazdığım parçaların kontrollerini iyi bir frenci ustasına yaptırırdım., Hatta disk vs.. sökülmüşken arka teker poryalarını da kontrol ettirirdim.,

Son aşamada baktınız halaa sorun devam ediyor., yapılacak şey belli sorunu kökten çözmek.
 
Upvote 0
Benim aracımda 2017 60 binde arka balataları değiştirdim değiştirmeden öncede 10 15 km hızlarda ötme yapıyordu ferodo marka taktım ses bir süreliğine kesildi ama yine var suan ben Auto hold un etkisi olduğunu düşünüyorum sanırım balataları tam bırakmıyor mekanik el freni gibi onun bir ayarı olup olmadığını da bilmiyorum Balata değişiminde Bosch un kaliper yağlamak için olan gresini de temizleyip kullandık ama nafile son çare disk ve Balata ikilisini birlikte değiştirmek kalıyor
 
Upvote 0
@forzaGilles vakit ayırıp güzelce açıklamanız için teşekkür ederim.İşin sıkıntılı kısmı haziran da değiştirmeden önce balataları hiçbir şekilde ötmüyordu.Hatta atmadım da balatalarımı olmazsa takacağım denemek için geriye balataları.Arka teker poryalarını güzelce temizlediler ama diğer aşamaları da bakacağım.Servisten balatayı almak mesele değil o da öterse geri iade edemeyiz ate gibi birde onun parası çöpe gidecek bu gidişle.
 
Upvote 0
Formda daha önce paylaşmıştım. Geçen sene arkadaşıma hella pagid taktırmıştık çok memnun kalmıştı. Sonra bende ön arka takım değiştirdim. Genellikle ses yapmıyor. Ancak bazen çok ince bir ses duyuyorum Çok Çok nadir belli belirsiz. Bende biraz takıntılıyım. Genel olarak hella pagid marka 2 araçta memnunuz.
Ama çok kafaya takınca nadirende olsa ses duyarsın.
 
Upvote 0
Ferodo vardı ustalar alışınca ses gelmez dediler.. 1.5 sene 10 bin km alışamadı ben hella arkadaş ate aldı ikimizde memnunuz..
Ate x2 kat pahalı hella çok iyi fiyat performans.. ısınınca ötme yapmıyor. Diskte biraz fatura var ustalar hepsi öter dedi dedikleri gibi olmadı. Hella - Ate ötüyorsa ya balatalar sahtedir yada diskte sorun vardır.
 
Upvote 0
Hayır yapılmadı pc bağlantısı ile herhangi birşey.Yapılması gereken nedir ?
Evet, her değişimde vcds ile kalibre edilmesi gerekir, bunu da bir deneyin bence kesin çözüm diyemem ama belki de fazla sıkıyordur düzelir.

Disk/ped uyumu farklı markalar olunca malesef sorun yapabiliyor, orjinal balataya brembo ped takmıştım ve kısa sürede disk kararıp yandı, torna vs denedik ama bir türlü ayar tutmadı, iki parçanın da aynı marka olmasını tavsiye ederim
 
Upvote 0
Obd eleven cihazinda da bir ayar var ama ona yonelik mi bilmiyorum.
 

Ekli dosyalar

  • B4D5B6B1-AFD2-4776-89F5-CD65969CCE4F.png
    B4D5B6B1-AFD2-4776-89F5-CD65969CCE4F.png
    607.8 KB · Görüntüleme: 20
Upvote 0
Benim a3 de arka balata bitti gittim aftermarket feredo balata aldım sonra başladı tıslama ses, sürtme sesi vs dayanamadım yetkiliden değiştim..pagid marka alman balata taktılar golf ile aynı ebatta …hella pagid ile aynı firmamı bilmiyorım bu sadece pagid tmd ana firma..textar falanda var alt grup olarak
 

Ekli dosyalar

  • 1D56FB5F-EC0A-4CF4-A6A0-7E869BD58F90.jpeg
    1D56FB5F-EC0A-4CF4-A6A0-7E869BD58F90.jpeg
    132.4 KB · Görüntüleme: 24
Son düzenleme:
Upvote 0
Arkadaşımın golf 7 comfort aracına 2 ay önce hella pagid taktırdım alıp dışarıda ses soluk yok.Kendisi 2 aydır kullanıyor.Hatta az Önce aldım 15 dakika turladım balataları iyice ısıttım ses gelmedi ateden de herkes memnundu bende ses sorunu çıktı frenci ferodo takalım ses çıkmayacak dedi o da ötüyor şans işi biraz sanırım.
 
Upvote 0

Arkadaşımın golf 7 comfort aracına 2 ay önce hella pagid taktırdım alıp dışarıda ses soluk yok.Kendisi 2 aydır kullanıyor.Hatta az Önce aldım 15 dakika turladım balataları iyice ısıttım ses gelmedi ateden de herkes memnundu bende ses sorunu çıktı frenci ferodo takalım ses çıkmayacak dedi o da ötüyor şans işi biraz sanırım.
Hella pagid iyi firma üsteki mesajımı editledim ana firma tmd imiş textarında sahibi mintex diskleri üretiyorlar iyi bir firma feredo bende inanılmaz hayal kırıklıgı yaratı aftermarket ürünleri çok kötü
 
Upvote 0

Geri
Üst Alt