Vw acıklamasında 100 km de 0.4_0.5 lt maximum tasarruf var tsı ile etsı arasında.Sizin hesabınıza göre 10.000 de 3000 lira tasarruf yapar.Atılan taş ucurulan kuşa değmez.Normal 1.5 150bg tsı motor olsa bu araçlar daha cok satar cok insan böyle düşünüyor. Her ay acıklanan satış rakamlarında golf ilk 40 ta yok
Beni matematiğimden şüphe ettiriyorsunuz hocam.
Hadi gelin aktif olarak kullandığım 2 araç olan 1.2 Tsi 110 hp Golf 7 ile 1.5 etsi 150 hp Cupra formentor ile karşılaştıralım.
Şehir içinde uzun süreli kullanımda Golf 7 aracımın Ortalama 36 km/h süratte 100 km de 5.6 litre yakıt yakıyor. Bu da km de 3 lira 73 kuruş yakması demek.
Suv kategorisinde olan ve daha çok rüzgar direncine maruz kalan 1.5 etsi Cupra formentor aracın ise 36 km/h süratte 100 km de ortalama yakıtı 4.4 litre. Km de 2 lira 93 kuruş yakıyor şu an.
Senede yaklaşık aynı kullanım biçiminde golf 7 1.2 tsi aracımı 10 bin km kullandığımı varsayalım (daha fazla kullanıyorum) bu da senede 37300 TL Benzin parası demek.
Aynı şekilde kullandığım Cupra formentoru 10
Bin km kullandığımı varsayarsak 10 bin km de harcadığımız benzin parası 29300 TL
Arada yaklaşık 8000 TL fark oluşmakta.
Aracı kullandığım rotayı da söyleyeyim Ankara’daki arkadaşlar bilecektir.
Keçiören Ovacık-Yenimahalle Batı sitesi-Çankaya Yaşamkent
Kullandığım rotada iş gidiş çıkış saatinde yoğun trafiğe maruz kalıyorum, diğer türlü hafif akıcı trafik, akıcı trafikte ilerliyorum. Yani her türlü çeşide sahip şehir içinde araç kullanıyorum.
Yok vw 0.5 tasarruf söylemiş miş geçelim efendim bu işleri. Sizlere bizatihi tecrübemi aktarmaktayım.
Cupra formentor gibi suv bir araç değil de Golf gibi aerodinamisi daha kusursuz olan ve şanzımanı kuru tip olan araç kullansam gerçekten daha az tüketime sahip olacağım.
Ekstra olarak Cupra formentorda Çin üretimi dq381 yağlı tip dsg kullanılmaktadır.
Bu şanzıman bildiğimiz Golfteki dq200 dsg si gibi hemen vites atmıyor en az devir 2300-2500 devir olduğunda vites atmaktadır. Hatta eco modunda bile dahi vitesi çok geç atıyor aracın bağırarak vites attığını görüyorsunuz.
Malzeme yapısı sebebiyle de dq200 kadar seri vites atmıyor dq381 şanzıman. Tak tak geçiyor yine de ancak kuru tip gibi değil. Vites geçişleri arası farkı anlıyorsunuz.
Yani ben size burada birçok nedeni oturur sayarım dert etmeyin. Ankara’da iseniz de yüz yüze oturur anlatırım.