1.6 TDI yazılım versiyonları


Mriya

Üye
Katılım
29 Mar 2018
Mesajlar
33
Tepkime puanı
8
İsim
Bünyamin
Arkadaşlar merhaba. Elimizde 4 tane farklı model 1.6 TDI araç var(A3, 2 Jetta ve Golf 6) herbirisinin motor gürültüsü, performansı, çalışma karakteri bambaşka. Farklı modelleri bir yana bırakırsak aynı model Jetta'lar arasında bile ciddi fark var. 

Bu konuda araştırma yapınca bu motorlarda gelen güncellemelerden dolayı farklı versiyonlar olduğunu öğrendim. Emisyon skandalı sonrası gelen versiyon performansı bariz düşürmüş mesela. Enjektör sesinin minimum olduğu, performansın, verimliliğin en ideal olduğu versiyonun 9971 olduğu söyleniyor.

Ben bunu servise söyleyince tabi ki öyle bir şey yok cevabı alıyorum.

Bu konuda bilgisi olan, çalışma yapan vs oldu mu? 

 
1.6 TDI gibi herhangi bir motor için aynı güç seviyesinde olsa bile (motorun üzerindeki enjektör, turbo, EGAS sistemleri vb. donanımlara ve egzoz emisyon standartlarına göre) onlarca farklı yazılım kalibrasyonu yapılır. Son kullanıcı için ortada sadece 1.6 TDI motor var gibi görünse de aslında aynı motorun onlarca değişik kalibrasyon ve donanım mevcuttur ve öyle olmak zorunda.

Bu nedenle performans ve verimlilik değerleri farklı olan bir sürü yazılım olabilir ancak bunların arasından bizim seçip uygulama hakkımız teknik olarak uygun değil ve yok. Ancak imalatçı kendisi bir sorun giderme ve iyileştirme yapar ise kendisi yazılımını güncelleyebilir.

Aynı motor satılırken 2 yıl sonra egzoz emisyon standardı değişebiliyor ve bütün kalibrasyon yeniden değişmek zorunda (en basit örnek). Dolayısıyla dışarıdan bakarak 9971 en ideal tanımı yapmak hatalı olur çünkü bunu söyleyenin elinde motorla ilgili yeterli bilgi olması mümkün değil, hangi bilgilere göre söylüyor? Hatta söylenilen doğru olsa bile imalatçı öyle olduğunu kabul etmediği sürece bir anlamı yok. Sonuçta motoru yapan kim ise servis yedek parça garantisini verip sorumluluğu alacak olan da o ve en uygun yazılımı kendisi seçip motoru o yazılım ile çalıştıracaktır.

Sorunuza cevap olarak, bu konuda endişelenmeniz veya kafa yormanızı gerektiren bir durum bana göre yok. Servise gittiğinizde yazılım güncellemesi gerekiyorsa onlar yapacaktır.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
@calik Servise göre en güncel ve ideal yazılım emisyon güncellemeli yazılım. Bu yazılımın yüklendiği Jetta aracımız 180km'yi geçemiyor. Şu an diğer araçları yetkili servise sokmaya korkuyorum onlar da servisten sonra yavaşlar diye. Firmanın öncelikleri ile bizim önceliklerimiz farklı. 

 

Geri
Üst Alt