Geri gelirken tak tak sesi


Golfmk7

Üye
Katılım
29 Mar 2018
Mesajlar
229
Tepkime puanı
89
İsim
Erdem
Merhabalar, herkese iyi akşamlar diliyorum.

Az önce fark ettim, hafif bir yokuşta geri vitese takıyorum(aracım manuel) tam sol veya tam sağ geri geri gelirken aracın içinden duyulan seviyede "tak tak tak tak" şeklinde ses geliyor. 

Bunun üzerine park etmeyip çıktım biraz test ettim. Tam tersi şekilde düz zemin, hafif yokuş ve çok dik yokuşta, tam sağ yada sol ileriye gidişte ses yok. Şuan sadece geri gelirken var. 

Daha önce yaşayan tecrübe eden oldumu ? Çok fena halde takıldım bu mevzuya

 
@Golfmk7 peki geri geri yokus cikarken mi ozellikle, geri geri yokus inmeye kalkinca yapiyor mu, ve ses debriyaja basinca kesiliyor mu? Kavramadayken mi yapiyor?

benim aracim dsg, sadece sabahlari geri manevra yapip durmak icin frene basinca tak diye bir ses geliyor sonra gun icinde birdaha yapmiyor, ertesi gun gene yapiyor benim dururmum icin balatan demisti servis 

 
@Forsss Hocam düz zeminde geriyi henüz denemedim. Geri geri yokuş cikarken(hafif dik farketmeksizin) yapıyor.

Yokuş inerken çıkarken ileri giderken ses yok. Debriyaj bilyasi zaten hocam benim araçta orkestra gibi, ama bu ses debriyaj değil. 

2019 da salıncaklar yetkili serviste değişti yaglandi, bu zamana kadar ses yoktu, son 20 gündür tekrar artmaya başladı. Acaba salıncak mi dedim ama sanmıyorum. Aks veya başka birşey değildir inşallah.

 
Sesi duymadan fikir yürütmek zor ama anlattığınız kadarıyla benim aklıma Z rotu geldi. 

 
@Forsss Hocam düz zeminde geriyi henüz denemedim. Geri geri yokuş cikarken(hafif dik farketmeksizin) yapıyor.

Yokuş inerken çıkarken ileri giderken ses yok. Debriyaj bilyasi zaten hocam benim araçta orkestra gibi, ama bu ses debriyaj değil. 

2019 da salıncaklar yetkili serviste değişti yaglandi, bu zamana kadar ses yoktu, son 20 gündür tekrar artmaya başladı. Acaba salıncak mi dedim ama sanmıyorum. Aks veya başka birşey değildir inşallah.
Dediginiz gibi aks olabilir sayet oyle  ise eninde sonunda ileri giderkende yapacak, zrot ileri harektte saga sola donuslerde lokurtu seklinde bir ariza veriyordu diye hatirliyorum zrot ise zaten cozumu ucuz ve basit, peki bu ses aracin netarfindan geliyor anlayabiliyor musunuz? On arka, sag sol 

 
Selamlar hocam 

Eğer dediğiniz ses sanki bi parça kırılması gibi yansıyorsa muhtemelen duyduğunuz şaftın aşırı yük altında burulması sesidir ki bu dediğinize uyuyor tam sağ sol direksiyonda yük binen şaft burulmaya mağruz kalıyor ve bu da anlık salınımlarla tak tak şeklinde vuruntu yapabilir. Bu parça için zararlı bir durum bu sebep ile tam sağ ve sol direksiyon konumunda yavaş bir şekilde hareket verilmesi, ani tork binmesinden kaçınılması gerekiyor . Eğer sebebi bu ise tüm araçlarda olabilir bu sürüş şaftının mühendisliğine göre araçtan araca farklılık gösterir. 

 
Değerli yorumlarınız için teşekkürler. Araci özellikle park ederken ani hareket yapmamaya özen gösteririm. Z rotsa ciddi bir durum değil gibi duruyor.Biraz uzun olacak ama ,eklemek istediğim noktalar var.

Uzun yolda aracın lastikleri kötü diye ses yapıyor sanıyordum uğultu ve pat pat şeklinde(uzun zaman kulakta alışınca). Abimde de 2013 golf var. Geçen benim aracı almasi gerekti. Bana bu ne dedi, ya motor gidiyor ya bişey var bu arabada seklinde aşırı sesli dedi. Forumunda yardımıyla rotcuya gittim. Balans Matik cihazla bakildi ve ,aracımın sol ön porya bilyasinin değişmesi gerektiğini söyledi. Hem bilya hem rezalet lastiklermis sesin ugultunun kaynağı.

16 dover dan , sırf sıfır temiz diye 17 dijona geçtim 9 10 ay olucak. Önler Petlas , arkalar bridgestone LEŞ ÖTESİ rezalet durumda lastikler (dış derinliği,balonlar çatlaklar). Arabadan şuan hiç keyif almıyorum. Bu geri gelirken yaptığı ses acaba bilyami diye mi düşünmedim değil kısacası.

 
@Forsss Hocam ses ön taraftan, hatta bana öyle geliyor debriyajin ilerisinden alttan geliyor.

 
@Golfmk7 Hocam, yani bu seste sol önden geliyor diye bilirmiyiz? Poryayi degistirdin mi? Porya 16 doverlar uzerindeyken mi arizalandi? O jantta bir egiklik varmiydi acaba genelde bir darbe olmazsa, porya ve aks kafalarini egik jant bozuyor, tamir ettirmediyseniz bence poryayi degistirin, aks koruklerini fln bir kontrol ettirin catlak yirtik varmi (porya genelde sadece ugultu yapar diye bilinir ancak bilya komple dagilirsa tekerlegi kitleme ihtimalide bulunmakta yani Allah korusun yuksek hizda kontrol kaybi demek)

 
Öncelikle merhabalar; yokuşta geri gelmeye kalktığınızda motor kulaklarının esnemesi sebebi ile büyük bir olasılık egzoz sisteminiz altta bir yerlerde sallantıdan sabit başka bir metal parçaya vuruyor. Ön takım ya da akslarda sorunu aramayınız öne doğru giderken sorun olmayan şeylerin yokuşta geri gidişte olma sebebi yukarıda zikrettiğim durumdur. Sanayide el freni çekili şekilde hafifçe geriye gitmeye çalıştığınızda benzer sesi duyacaksınızdır büyük olasılık ustanızda sesi tespit edip gereken çözümü uygular.

 

Geri
Üst Alt