@forzaGilles hocam kapı önünde kendimce birşeyler yapmaya başlayacağım, yıkamacılar hiç özen göstermiyor. Lakin nereden başlayacağımı tam kestiremiyorum. Bezlerim var şuan, sağolsun bir arkadaşım araç içi ve dışı için kullanabileceğim bezler sağladı. Yıkama şampuanı ve araç içi temizlikte (tavan-koltuklar-plastik aksamlar) kullanacağım ürünlere ihtiyacım var. Sizin de kıymetli önerinizi alma şansım var mı ?
Yıkama şampuanı olarak; Nanolex Pure, Adams car shampoo veya valet pro concentrated car wash, bunlar kova ile yıkama şampuanlarıdır., hepsi başarılı ürünler bütçe uygunsa ben Nanolex pure öneririm., ancak kova ile yıkamaya geçmeden önce aracın kaba kirini akıtmak için ön yıkama ürünü kullanmanız şart yoksa araç çizilir., bunun için valet pro citrus pre-wash gibi ön yıkama ürünü kullanmanız lazım ve piyasada 25-30 lira arası satılan Secho fx2 basınçı el pompası ihtiyacınız var..,
Tavan için özel ürün gerek apc gibi ürünlerle temizlemek tavanda sarkma yaptırır; bu sebebten köpük tarzı bir spesifik ürün kullanmanız gerek diğer bir değişle tavan için (minumum ıslatma) için hazır köpük tipi ürün gerek; Sonax Xtreme döşeme temizleme köpüğü var., Aslında en mantıklı çözüm Koch Chemie Pol Star (taban halısı, kumaş döşeme, deri ve alcantara yüzeyleri temizlemede) kullanıyor., Pol Star alıp bu ürünü tavanda kullanırken ilaveten 9-10 lira arası satılan Nivea yüz temizleme köpüğü alıp., Nivea 'nın şişesini tavan temizliğinde köpük elde etme amaçlı kullanabilirsiniz., bu şekilde tasarruf etmiş olursunuz., Ayrıca Koch Chemie Pol Star konsantre ürün olduğundan temizlenecek bölgenin yapısına ve kir durumuna göre 1:5 ile 1:20 arası sulandırılarak kullanılıyor.. Pol Star hem kaliteli, hem de ürün konsantre olduğundan ekonomik bir üründür.,
İç plastik aksamı temizlemek için ben Nanolex interior cleaner kullanıyorum ürün çok başarılı bir ürün ama sanırım şuan bulmak biraz zor., iç plastik aksam çok kirli değilse nemli mikrofiber bezle silip ardından Auto Finesse Spritz ile korumaya alıyorum., ön konsol gibi yumuşak plastik aksamlar çok kirlenmişse Nanolex interior cleaner ile temizledikten sonra kabasını nemli bez ile alıyorum sonrasında AF Spritz ile korumaya alıyorum.,
Mantıken konuşacak olursak deri ve alcantara gibi hassas/narin yüzeyleri temizlemede kullanılan Koch Chemie Pol Star'ı iç plastik temizlemek içinde pek tabii kullanılabilir ama ben denemedim bu sebebten yorum yapmam zor.,
İç plastik aksamda (sert plastiklerde) her türlü APC ürünler kullanılabilir ancak yumuşak plastikler için apc gibi genel temizlik ürünlerinden ziyade daha soft agresif olmayan ürünler kullanmanız gerek..
Spesifik olarak iç yumuşak plastikler için özel ürün isterseniz; Nanolex interior cleaner (şayet bulabilirseniz)., alternatif olarak Koch Chemie Multi-İnterior Cleaner, Sonax Xtreme serisi İnterior Cleaner, Auto Finesse total interior cleaner...,
Ayrıca elinizin altında her daim APC dediğimiz (all purpose cleaner) yani genel amaçlı temizlikte kullanılan bir ürün ihtiyacınız da olucak., apc ile 1:5 /1:10 arası sulandırıp motor temizliği ve dış plastik aksam temizliği yaparsınız., 1:10/1:20 arası sulandırıp leke çıkarmada vs. kullanılır..
Özetle işin mantığı; kullanılacak yüzeyin hassasiyetine göre en güçlü temizleme etkisi olan üründen başlamak yerine., en soft olan üründen başlıyoruz, yeterli gelmez ise 2. kez uygulama yapıyoruz., bu da yeterli gelmez ise daha güçlü olana başvuruyoruz., Neden böyle yapıyoruz çünkü güçlü olan temizleyici yüzeye zarar verir ise bunun geri dönüşü yoktur..