Panaromik Cam Tavan ( Sunroof) Bakım ve Temizlik


Ender

Moderatör
Katılım
28 Haz 2015
Mesajlar
5,932
Tepkime puanı
4,483
Konum
Alanya
İsim
Ende Hoca
Araç
Golf 7 1.6 TDI Highline Trp. + MK 7,51.4 TSİ Golf R line + GTI 2.0 300 hp MK5 + MK6 ...
Merhaba Sevgili Golftutkunu Dostları;

Golf ve diğer otomobillerde  en çok Tercih Edilen opsiyonlarından olan , (Sunroof )Panaromik Açılır Cam Tavan için  bu opsiyona sahip araçlarımızda çoğumuz zevkle kullanmaktayız. Yaz  Kış aktif Kullananlarımız da vardır .Belkide aracında yılda bir defa kullananda. Lakin Fizik Kuralları gereği olsa Gerek Esnemeden  gerekse zamanla mekanizma çalışma kalitesinin düşmesinden dolayı Çıkardığı Gacur Gucur Gırt Cırt vari seslerden herkes hoşnutsuz olur. Kendi Aracımda da olan Bu temel ses sorunu ve arada bir tutukluk yaparcasına çalışma bozukluğundan dolayı tam dört defa  Yetkili Servislerden Destek aldım. Her ne hikmetse Kesin Bir çözüme kavuşturamadık. Temel Sorun Aracın Kasisli Yollarda Gerilmesinden kaynaklı sesler... Ve bunun çözümü maalesef mekanizma komple değişse de bu sorun devam edecektir. 

  Bu sesleri ve gerilmeyi en aza indirmek için ise Bakımının ve Temizliğinin ilgiyle ve zamanında yapılması gerekmektedir. Bende burdan yola çıkarak Sunroof için çok emek harcadım ve gerek temziliği gerekse bakımı konusunda 2 yıl kadar bir tecrübe etmiş oldum. Nacizane bu tecrübelerimi siz Değerli Golftutkusu Dostlarıyla paylaşmak istedim. 

Yapılması Gerekenler ise;

1- Düzenli olarak Temizliğinin yapılması

2- Tozlu - Aşırı Sıcak ve Çok Soğuk ( Buzlanma -Donma)havalarda kullanmamaya dikkat edilmesi

3- Düzenli aralıklarla Silikon Sprey ile beslenmesi Şeklinde.

4907f7275aa4e1727707f2e4f339781c.jpg


       Kullandığım birçok Silikon Sprey ( Tunap 107 Motip , Shell Sıvı Gress yağ vb)  olsa da En çok Memnun Kaldığım Whürt Silikon Sprey oldu.Ses konusunda şikayetlerimin çoğunu halletti diyebilirim. Burda bir konuya açıklık getirmekte fayda var; Sunroof mekanizmamızın çalışma sisteminde Kızak-Raylar plastik menşei olduğundan WD40  Kullanmayalım. WD 40 daha çok Metaller üzerinde etkili olup( metal -metal kızaklar veya menteşeler) plastik kızak sahibi  Sunroof larrımızda pek işe yaramayacaktır. Paylaşımın faydası olması temennisiyle herkese Selam ve Saygılar:'(

 
460615f5e258e3fbacd4a4318e23cfdf.jpg
554eda31c73124a9a13d61025e639850.jpg
64efc3705b328c27f431c22ae2f03105.jpg
9d3a1f103b7d90d732c6db23fdadc062.jpg


 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bilgiler için teşekkür ederiz Ender hocam. Aynı şekilde Würth slikon sprey bagajımda duruyor. Düzenli aralıklarla bakımını yapıyorum. Özellikle yaz günlerinde sıcağın artmasıyla sunroofun iç kısmındaki plastik çerçeve ses yapıyor. Slikon sprey sıkarak devam ediyorum.  Golf 7.5'da durum aynı mı bilemiyorum.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
@Ender

Değerli Ender Hocam 

Faydalı ve bir o kadar da güzel bir konu olmuş. Ellerinize sağlık. 

 
Paylaşım için teşekkür ederiz. Yıllardır Kapı fitilleri dahil heryerde kullanıyorum. Mucize bir ürün.


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

 
Paylaşım için teşekkür ederiz. Yıllardır Kapı fitilleri dahil heryerde kullanıyorum. Mucize bir ürün.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Doğrudur Hocam. Bende Kapı Fitillerinde de  Kullandım gayet başarılı 
 
1793233c20efe3e2b969b0d640edeb5b.jpg


 
Çok değerli bir paylaşım olmuş hocam, en kısa zamanda temin edip kullanmaya başlayacağım.

Paylaşım için teşekkürler.

 
Paylaşım için teşekkürler hocam peki bu ürünü tam olarak nereye sıkıyoruz bilmediğimizden ilk defa kullanacağız


Sent from my iPhone using GolfTutkusu mobile app powered by Tapatalk
Resimlerde eklemiştim. Özellikle kızakların olduğu bölge ve Sunroof erka mekanızma kısmına. Biraz dikkatli bakarsanız resimlere ne demek istediğimi daha  iyi anlayacaksınız.

 
@Ender Peki ender bey 1.maddede düzenli olarak temizliğinin yapılması derken cam tavanın temizliğinde nelere dikkat ediyoruz bu sprey harici temizlik aşamasında hava mı tutuyoruz süpürge ile mi tozları çekiyoruz ıslak bez ile mi siliyoruz ne yapmamız lazım ? benim cam tavandanda dün sabah ses geldi ilk kez açarken kafam ona takılmışken 5 dakika sonra kaza yaptım :)

 
@Ender  paylaşım çok güzel olmuş.. emeğinize sağlık.

eleştiri olarak lütfen anlamayın. sizin söylediğinizi bir tık ileri taşımak gayem..

bu konuda bazı tecrübelerimi bende aktarmak isterim. işim gereği plastik parçalarla ilgili bir hayli tecrübem var..

ondan trim sesleri kesmek için ve kokusuz olduğu için bir çok yerde bahsettiğiniz spreyi kullanıyoruz.

hatta plastik enjeksiyon kalıplarında metalin paslanmasını önlemek için uyguluyoruz. temizlenmesi çok kolay ancak yüksek ısı ve tozda kararma yapıp çamurlaşıyor.

silikon katkılı bu tarz spreyler geçici çözüm üretmektedir. hatta temizlenmezse zamanla toz birikmesinden dolayı mekanizmayı bozabilirler(saten düzenli temizlik şart demiş arkadaş)

kesin çözüm için belki aracı sıfır aldığınızda fark etmişsinizdir. menteşeler de sunroof kızaklarında beyaz bir gres vardır. zamanla yıkadıkça yada sildikçe gidiyor.

uzun süreli ve orjinal olarak korumak için aşağıdaki ürünü tavsiye ediyorum..ben yıllardır araçlarım da kullanıyorum. düzenli olarak yıkar ve hava tutup silip arakasında bu gresi uygularım..

özelliği teflonlu  ve renginin beyaz olmasıdır. kullanım yeri saten spreyin üzerinde gözüküyor. yüksek ısı ya dayanıklıdır. tutuculuğu ve su iticiliği başarılıdır.

piyasadaki en iyi ürünlerden biridir. imkan varsa bunu kullanabilirsiniz.

ayrıca silikonlu spreyi beze sıkıp bezi fitillere çok az olacak şekilde sürüyorum.

dc0a43f9c.png

 
@Ender Peki ender bey 1.maddede düzenli olarak temizliğinin yapılması derken cam tavanın temizliğinde nelere dikkat ediyoruz bu sprey harici temizlik aşamasında hava mı tutuyoruz süpürge ile mi tozları çekiyoruz ıslak bez ile mi siliyoruz ne yapmamız lazım ? benim cam tavandanda dün sabah ses geldi ilk kez açarken kafam ona takılmışken 5 dakika sonra kaza yaptım :)
Hocam iklim şartları ve aracın bulunduğu dış ortam kaynaklı toz ,toprak yağmur, Çamur, agaç yaprakları, reçine, Kuş pisliği ve aklınıza gelebilecek buna benzer maruz kalınacak etmenlerd olmakla birlikta Aracınızın Cam tavanını açık  veya yarı açık kullandığunız takdirde bu saydığım tüm durumlardan etkilenecektir . Haliyle bu kısmın temizliği  kirlenme şekline göre bazen Vakumlu & hava tutma bazen nemli bez bazende  bazende (dış kısım için genelde) tayzikli su olarak yapılabilir. Sprey ve yağlama bunlardan sonra yapılmalıdır mutlaka.

 Son olarak Servisler de Bunun çözümü için 3 tür  Çözüm var 

1- Bakım zamanında belirtirseniz sorununuzu; Cam tavanınıza slikon sprey ie yüzeysel işlem yapılır

2- Ücretli olarak yaptırmak isterseniz Komlple bakım koruma şeklinde işlem yapılıyor. Yağı ayrı işçilik ücreti sizden ayrı istenmek suretiyle toplam 450-500 TL tutabiliyor. ( 10.01.2020 itibariyle Periyodik bakım Cetvelinde yerini almıştır ücretlidir) 

3 olarak ise Yok benim aracım Garantili derseniz ve Güzel bir Şey yapılsına fakata para ödemek istemiyorum derseniz ; O vakit Açılır cam tavanınızın Garanti kapsamında işlem görmesi adına iki farklı ses olan hem kızak hemde menteşe birleşme noktalarında ki farklı seslerin Ses Kaydı yapılarak Servise başvurmanız ve Onay sonrasında işlem yapılacak olmasıdır.

Sunroof Açılabilen Cam Tavan konsuunda Ben biraz Hassas Davrandığımdan bu gibi işlemler için Serviste en az 4-5 adet işlem kaydım vardır bir çoğunda fitillere sprey sıkılmış olsada bir defa Güzel işlem yapılmak suretiyle 5-6 ay kafam rahat araç kullanmışlığımda olmuştur. Şu anki  son durum nerdeyse yine aynı ses ve esnemeler olmakla birlikte Tekrar işlemiçin bu Sefer Ses Kaydı ile Servise Başvuracağım. 

En nihayetinde sunroof Açılır Cama tavan Güzel olduğu KAdar Biraz Sorunlu oluyor Nedeni ise Gerilme ve Esneme ye Bağlı olarak Fiziksel Kurallar Gereiğidir. 

Golftutkunu Dostlarına Selam ve Saygılar  sunarım

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
@mersamut Ekleme ve Bilgilendirme için Teşekkürler Hocam,

Bahsettiğiniz ürün;  Kullanım olarak Sprey ürünlere göre daha zor olması belki Detaycı arkadaşların  kullanacağı bir ürün olarak yerini alabilir.

 


Geri
Üst Alt