İbrahim Hocam öncelikle ellerinize sağlık.
Benim de sizin gibi aracın orijinalliğini sekteye uğratmayacak ya da diğer bir deyişle bir yerlerini söküp-takıp riske etmekten imtina eden bir yapınız var gördüğüm kadarıyla. Aldığınız kamera gayet güzel, güle güle kazasız, belasız sürüşlerde kullanın inşallah.
Bir önceki aracım Jazz idi ve hem navigasyon, hem de araç içi kameramı kabloları saklayarak rahatlıkla uygulayabilmiştim. Navigasyon cihazımı nispeten kablo kirliliği olmadan konsolun orta kısmına denk gelecek şekilde cama sabitledim ancak araç içi kameramı, aynen sizin yaptığınız, benim de Jazzımda yaptığım şekilde üstten kredi kartı yardımı ile dolaştırıp, kapı fitilinden geçirip konsolun altına almayı gözüm kesmemişti zira çakmak girişi maalesef çok göz önünde olduğundan hayıflanmıştım. Ancak, paylaşımınızdan sonra sanırım bu işi halledebileceğim.
Benim kullandığım kamerada Shadow GT680W. Görüntü kalitesi, özellikleri (g sensörü, gps vb) bakımından ve en önemlisi de ebadı dolayısıyla Jazz forumunda yer alan bir abimizin önermesiyle tercih etmiştim.
Satın aldığım yer ise:
http://www.ebay.com/itm/Shadow-GT680W-Full-HD-1080P-Car-Dash-Camcorder-Black-with-GPS-logger-/121387416457?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1c4340fb89
Bu tür araç içi kameraların genelinde batarya olmadığından araç çalışmadığında pasif oluyorlar. Kullandığımız kameraların genelinde: park halinde iken, belirli bir darbe ya da hareket durumunda aktive olma özelliği (sadece çok düşük çözünürlüklü foto karesi alıyor) var.
Araç içi kameraların kayıtları; Allah göstermesin, olası bir kaza durumunda ikinci derecede delil olarak değerlendirilebiliyormuş.
Yusuf Hocamın da belirttiği gibi kamerayı araçta bırakmanız olası hırsızlık olaylarında caydırıcı nitelik taşımaktadır. Ancak maliyeti nispeten az dahi olsa kasko poliçenize bu tür aksamları ekletmenizi öneririm. Kaldı ki güvenlikle ilgili aksamlar (kamera, yan koruma çitası gib) kasko yenileme dönemlerinde, nadir de olsa sürpriz prim düşüşlerine yol açabilmektedirler.
Bu arada XiaoMi kameralar benim de dikkatimden kaçmadı değiller