Değerli Arkadaşlar,
Golf 2016, 1,6 TDI BMT, Highline aldım Doğuş Oto'dan. Basım 05.2016 olan Kullanım Kılavuzu'nda, sayfa 131 de 'Bağımsız Kalorifer ve Havalandırma' başlığıyla anlatılan sistemin otomobilde olup olmadığını; yoksa da nedenini anlamak, bir muamma! Elektronik cihaz tasarlayan bir fizikçi olarak böyle bir şeyi anlayamıyorum! Opsiyonlarda, 'Kış Paketi' adıyla anılan özellik kapsamında mı acaba? Öyleyse, bunu açık bir dille kılavuzda, "Opsiyonlar listesinde 'Kış Paketi' ne sahip modeller için geçerlidir" demek zor mudur?! Bence, otomobili alırken yapılan açıklamalar da, Opsiyonlar Listesi de, satış sonrası birlikte verilen kılavuz da, kullanıcıyı yeterince bilgilendirmekten çok uzak! Böyle yüksek teknolojileri içeren, büyük bedeller karşılığı satılan bir otomobil için böyle zaafları kabul edilemez görüyorum! Kullanıcıyı, adeta aptal yerine koyan bir yaklaşım bu! "Şu kadar bedel ödeyip aldığım bu otomobilde, şu, şu özellik var mı, yok mu?" gibi basit bir soruyu, basitçe yanıtlamak mümkün değil! Oysa, modelin, yılı, versiyonu (Trendline, Comfortline, Highline, vs) ve opsiyonlarına bir kaç dakika için göz attığımızda, bunu rahatlıkla bilmemiz gerekir! Alırken tüm özellikleri bilmek, sonrasında da bunları verilen dokümanlardan rahatlıkla bulmak gerekir! Araç Bilgi Etiketi' de ayrı bir bulmaca! Örneğin "0BA" nın karşılığı, 'STH Without rear stabilizer' ! Yani arka tekerleklerde stabilizatör yok mu? Neden yok?! "B3D" nin karşılığı da, "BLB Component parts set, complying with vehicle type for Turkey, various parts" ! Bu ise, tek başına bir bilmece! Bu madde ile, 'budanan' her şeyi, "Türkiye Versiyonu böyle" diyerek açıklamaları mümkün! Mesela, 'Trafik İşareti Algılama' özelliği, bir opsiyon olmadığına göre, bu kapsama mı giriyor? ...Ya da opsiyonlar listesinde, bir paketin içeriğinde mi bulunuyor?
Görüşleriniz nedir?
Saygılar,