Bosch balata pişmanlıktır.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan aozbas
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

aozbas

Üye
İsim
Abdullah
Golf 7 1.6 TDI aracımın arka disk ve balatasını değişim zamanı gelmişti. Ferodo disk ve bosch balata aldım. Usta keşke bosch balata almasaydın dedi. Alman malı ve ucuzdu dedim. Neyse montajı yapıldı. Frene basınca arkadan bir defa tık sesi gelmeye başladı. İleri ve geri giderken hep frene ilk basışta oluyordu. Bosch balataları söktürdüm yerine delphi taktırdım. Zaten çıkanlar delphi idi. Bosch a mail attım sorunu anlattım ne bir cevap ne arama hiç bir dönüş yapmadılar. Sanayide ustalar bosch eski bildiğin bosch değil diyorlar. Çok haklılar dikkat edin. Balata elimde kaldı.

fren balatalarında ate, hella pagid, textar bunlardan şaşma. ben hella pagid kullanıyorum çok memnunum.

Son düzenleme:
Upvote 0
Ekstra bir zorunluluk yoksa, disk ile balatayı aynı marka almak, ses vb sorun riskini azaltır. Mantıken en başta kendi ürünlerine uyumlu olmalılar, değil mi? Keşke ikisi de Ferodo olsaymış. VAG, Peugeot gibi araçlarımızda kullandık, şu ana kadar çok memnunuz.

İlaveten, montaj konusu da ayrıca çok önemli. Son disk balata değişiminde çok sorun yaşadım. İlkinde balataları sağ sol ters takmışlar. Aynı gibi görünse ve uysa da balatalar yönlü. Ses sorunu çıktı, başka balata alınca onun talimatından çözdük. Azaldı yine bir tekerde devam etti. Bu sefer de pimin birini bozmuşlar. Düzelttik, sorun kalmadı.

Hatta şunu fark ettim. Araba ilk basışta tam frenlemiyor gibiydi, ikincide tam tutuyordu. Fren hidroliğini serviste değiştirdik, yine olmamıştı. En son pim değiştikten kısa bir süre sonra fren kendine geldi. Anladığım kadarıyla, yanlış montaj olunca balatanın geometrisi bozuluyor. Düzelttikten sonra biraz aşınınca tam uyumlu hale geliyor.

Balata disk pek iyi olmayabilir, ama özensiz montaj da çok sorun çıkarıyor.

Son düzenleme:
Upvote 0
Bendeki ses ötme yada gıcırtı şeklinde değildi. Tık şeklinde tek seferlik bir sesti. Yani vurma sesi. Bosch balatanın ölçüleri oturduğu yuvaya uygun değildi büyük ihtimalle. Tolerans dışı ürün yani. Ama delphi takılınca sorun kalmadı. Ferodo marka disk ile delphi herhangi bir ses yapmıyor. Ama bunlar arka fren için geçerli.

Upvote 0
Golf 7 1.6 TDI aracımın arka disk ve balatasını değişim zamanı gelmişti. Ferodo disk ve bosch balata aldım. Usta keşke bosch balata almasaydın dedi. Alman malı ve ucuzdu dedim. Neyse montajı yapıldı. Frene basınca arkadan bir defa tık sesi gelmeye başladı. İleri ve geri giderken hep frene ilk basışta oluyordu. Bosch balataları söktürdüm yerine delphi taktırdım. Zaten çıkanlar delphi idi. Bosch a mail attım sorunu anlattım ne bir cevap ne arama hiç bir dönüş yapmadılar. Sanayide ustalar bosch eski bildiğin bosch değil diyorlar. Çok haklılar dikkat edin. Balata elimde kaldı.
Ferodo da pişmanlıktır balatasını aldım kasisten geçerken ses geliyor 2 ay ses aradık meğersem balata içerde oynuyormuş... fabrikasyon hatalı ürün bana denk gelmiş burdan takan ustama da selam olsun :)

Upvote 0
Bendeki ses ötme yada gıcırtı şeklinde değildi. Tık şeklinde tek seferlik bir sesti. Yani vurma sesi. Bosch balatanın ölçüleri oturduğu yuvaya uygun değildi büyük ihtimalle. Tolerans dışı ürün yani. Ama delphi takılınca sorun kalmadı. Ferodo marka disk ile delphi herhangi bir ses yapmıyor. Ama bunlar arka fren için geçerli.
O tık sesi balatanın yuvasında oynamasından kaynaklı. Kenarındaki sıkıştırmaya yarayan metal parçayı sıkıştırmazlarsa tık tık ses yapar.
Bu sesi ileri doğru ilk gidişte ve geri doğru ilk gidişte yapar. Geri gidip sonra ileri gidince yine yapar :)

Upvote 0
Bosch balata ile delphi balataların montajını aynı usta yaptı. Ama dediğin gibi bosch balata montajı sırasında bir işlem unutulduysa konuyu silmek lazım

Upvote 0
Bosch balata öyle ahlar vahlar edilecek kadar kötü bir balata değil ancak vasatın üstü bir balatadır. Fren diski için alınabilir ancak yine de pek tavsiye edemem.

İstediği kadar Alman malı olsun üretim yeri Çin olduğu sürece gerçek alman kalitesini asla hissedemezsiniz.

Golf 7 araçlarda ucuz ve güzel balata isteyen yerli üretim “Zegen” marka balata alabilir. Ömrü biraz kısa da olsa pamuk gibi balatadır. Eskiden çalıştığım yerde golf 7 lere bunu kullanırdık daha 1 tane bile frende ötme, ses vs gibi şikayetlerde bulunulmadı.

Diğer türlü ise TRW, Textar, Ate, Brembo premium kalitede sağlam balatalardır fiyatı da buna göre artmaktadır haliyle.

Upvote 0
Bosch balata ile delphi balataların montajını aynı usta yaptı. Ama dediğin gibi bosch balata montajı sırasında bir işlem unutulduysa konuyu silmek lazım
Yani bosch un bol bol ötmesi bence birçok kişi tarafından kabul edilmiş bir şey. Ama ileri veya geri ilk harekette tık tık ses yapması balatanın yuvada oynadığını gösteren durumdur. Youtubeda da birçok video vardı bununla ilgili

Bosch balata öyle ahlar vahlar edilecek kadar kötü bir balata değil ancak vasatın üstü bir balatadır. Fren diski için alınabilir ancak yine de pek tavsiye edemem.

İstediği kadar Alman malı olsun üretim yeri Çin olduğu sürece gerçek alman kalitesini asla hissedemezsiniz.

Golf 7 araçlarda ucuz ve güzel balata isteyen yerli üretim “Zegen” marka balata alabilir. Ömrü biraz kısa da olsa pamuk gibi balatadır. Eskiden çalıştığım yerde golf 7 lere bunu kullanırdık daha 1 tane bile frende ötme, ses vs gibi şikayetlerde bulunulmadı.

Diğer türlü ise TRW, Textar, Ate, Brembo premium kalitede sağlam balatalardır fiyatı da buna göre artmaktadır haliyle.
Zegeni astra aracımda kullanmıştım. Ses yapmamıştı gerçekten. Ama 20 25 bin km sonunda balata yüzeyinde bolca çatlak ve kopmalar olduğunu görmüştük. O sebeple değiştirmek zorunda kalmıştım. Belki bana gelen malzemeyle alakalı da olabilir bu durum ama ses gerçekten yapmamıştı. Ustaya balatayı alıp götürdüğümde markayı bilmiyorum ama iyi mi seçtim dediğimde taksiciler falan bolca kullanıyor demişti. Kale marka emsali bir şey aldığımı o zaman anlamıştım :D

Upvote 0
Zegeni astra aracımda kullanmıştım. Ses yapmamıştı gerçekten. Ama 20 25 bin km sonunda balata yüzeyinde bolca çatlak ve kopmalar olduğunu görmüştük. O sebeple değiştirmek zorunda kalmıştım. Belki bana gelen malzemeyle alakalı da olabilir bu durum ama ses gerçekten yapmamıştı. Ustaya balatayı alıp götürdüğümde markayı bilmiyorum ama iyi mi seçtim dediğimde taksiciler falan bolca kullanıyor demişti. Kale marka emsali bir şey aldığımı o zaman anlamıştım :D
Zegen ömrü maalesef kısa bir balata hocam. Normal balatayı 50-60 binde bir bitiren kullanıcıya ortalama olarak 40-45 bin km gidiyordu.

Eğer olur da ileride Golfün balatasını değiştirecek olursam Zegen ile değiştireceğim büyük ihtimalle. Markaya güvenimi böyle özetleyebilirim :) Golf 7 ye yakıştırıyorum kendisini. Başka marka araçlara kefil olamam orası ayrı.

Upvote 0

Geri