EVAP-Kanister sorunsalı.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Turhan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Turhan

Katılımcı Üye

İsim
Turhan Atasoy
Araç
Golf7 1.4 TSI
Kanister....Kaçımız nekadarımız bu sistemi duydu bilmiyorum,ama araçları EURO 6 olan,yani 2015 ortasından itibaren üretilen tüm TSI sahipleri,hazırlıklı olun,bu kelimeyi duymadıysanız çok yakında tanışacaksınız,Euro 5 ve öncesindede var,taa 1970 yıllarda kullanılmaya başlanmış bu EVAPORATIVE EMİSSİON CONTROL SYSTEM,yani Türkçe'si Buharlaşma Emisyon Kontrol Sistemi,fakat onlarda sanırım bukadar hassas değil,zira EURO6 en son çıkan,EURO7 hazır ve kasım 2026'dan itibaren kullanılmaya başlanacak.Bununla ilgili başıma bir sıkıntı geldi,baktım ettim forumda konuyla ilgili pek birşey yok,hazır konuyla haşır neşir olmuşken başımdan geçenleri ve devamında nasıl aksiyon aldığımı açıklarsam,aynı şeyle karşılaşacak olan arkadaşlara bir klavuz,fikir olur diye düşüp konuyu açtım.Hep Dizel alınmaz,kim uğraşacak şimdi katalizatörüydü,yakıt filtresiydi felan derdik,,sonra öğrendikki aslında bu sistemin benzeri benzinli araçlardada var,ve benzer sorunları çıkarıyor,neyse konumuzdan sapmayalım,şimdide benzinli aracı dizel karşısında dezavantajlı duruma düşüren yeni bir şey öğrendik,yani konu başlığındaki EVAP sistemi,zira bu dizel araçlarda yok,ve inanın bana tam bir baş belası sistem.Üzerinde bulunan bileşenler hassas ve bozulmaya çok müsait,ayrıca hiçte ucuz parçalar değil,yani hiç anlamadan arızanın teşhisiydi sökmesiydi takmasıydı yetkilide birden 30-40 binlik oluverirsiniz.Ben eminim birçok arkadaş bakımlarını özellikle yetkilide değilde dışarda yaptıranlar bu konudan bihaber,ve araçlarını arızalı EVAP sistemiyle kullanıyorlar,zira forum Aracım rolanti dalgalanması yapıyor şikayetleriyle dolu.Elbet hepsi bununla alakalı değil fakat birçoğun bununla alakalı olduğuna eminim.Neden Dizellerde yok,çünkü dizel yağ bazlı olduğu için benzin gibi buharlaşma eğilimi göstermiyor!

30 senedir araba kullanırım,bugüne kadar kullandığım tüm araçlarla aşır neşir oldum,araştırdım ettim,kullandığım araçla ilgili bilmediğim birşey varmı diye araştırdım hep,forumlara üye oldum,you tube icad edileli hep arabalarla ilgili çeşitli videolar izledim,bildiğim şeyler bile olsa acaba birşeyi yanlışmı biliyorum diye aynı konuda farklı videolar izledim,konular okudum vs.,neredeyse eksiksiz herşey netti kafamda,taki geçen gün EVAP sistemini ve içinde barındırdığı Kanister filtresi ve Kanister valfi E80 ile tanışana kadar.Daha bilgili arkadaşlar ''Hadi canım,araştıran eden nasıl bilmez,duymaz''diyebilir,ama evet hiç duymadım,belkide yeterince araştırmadım,yada detayları es geçtim vs vs,her neyse bilmiyordum işte.Geçenlerde yurt dışında seyahatteiken,bir yakıt alımından yaklaşık 100km sonra araç sarı motor ışığı yaktı,ve araç LİMP MODE'ye geçti,yani 3500deviri geçmiyordu.Önce tamamen kötü yakıttan olabileceğini düşündüm,olay başıma Türkiye'ye girişte gelmişti,ilk Opet benzin istasyonuna gelene kadar yaklaşık 40-50 kilometre sürdükten sonra depoyu fulledim,iyi yakıt alım sonrası bir miktar sürünce araç toparlar sandım ama İstanbula gelene kadar LİMP MODE'den çıkmadı araç.Eve ulaştığımda elimdeki OBD cihazıyla baktığımda araç BUHARLAŞTIRMA EMİSYON SİSTEMİ UYGUN DEĞİL! ve İKİNCİL HAVA SİSTEMİ UYGUN DEĞİL hatalarını verdiğini gördüm.Sarı yanan motor uyarı ışığını söndürdüm,araç Limp Mode'den çıktı,aracı otobanda biraz zorladım vs,fakat araca tekrar bağlandığımda üstte belirttiğim arıza açıklamalarının gitmediğini gördüm,o an durumun kötü yakıttan değilde başka birşeyden olabileceğini anladım.

Arıza tanımlarını baz alarak yaptığım araştırmalar sonucu EVAP sistemiyle tanıştım.Hiç zahmet etmeyin Golf7 bazında neredeyse 1 tane video yok You Tube'de,bir arkadaş çekmiş bir tane ondada söktüğü Kanister Filtresi tıkalı olduğu için yenisini almak yerine normalde açılmayan yani presli olan plastik parçayı kesmiş içindeki eski karbonu boşaltmış,ve içine karbonlu kedi kumu doldurup silikonlayım kapatmış,ve güya sorunu çözmüş :)bilgi olayı bukadar yani.Sırasıyla önce Kanister valfini öğrendim,bu parça bir selenoid valf,ve sistemin üzerindeki arızalarda ilk kontrol edilmesi gereken parça.Görevi depodan gelen yakıt buharını direkt emme manifolduna,TSI motorlarda emme kanalına göndermek.Önce onun arızalı olduğunu düşündüm,fakat sonra sağlamlığını kontrol edebileceğim yöntem olduğunu öğrendim,ve tarif edileni uygulayınca çalıştığını öğrendim.

-N80 Kanister valfi nasıl test edilir:
Aracı çalıştırın,valfin soketini çıkarın ECU'dan elektrik alamadığı için normalde kapalı olmalı,ülstteki depodan gelen hortumu çekin ve valfin üstündeki boru girişine parmağınızı koyun,eğer vakum alıyorsanız bu durum valf açık kalmış ve çalışmıyor anlamına geliyor,yada tam tersi araç çalışırken soket takılı üst hortumu çektiğinizde valfin üstünden vakum almanız gerek,almıyorsanız valf arızalı kapalı kalmış- anlamına geliyor.Birde sızdırmazlık testi var,buda çok önemli,yani valf çalışıyor ama sızdırıyor durumu.Bunuda motor kapalıyken valfin üstündeki hortumu söküp hortum girişinden üfleyerek anlayabiliriz,valf o anda kapalı olduğu için hiç hava geçirmemesi gerek,çok az bir miktar dahi geçirirse o valf bozuk ve artık kullanılamaz halde,kullanılırsa daha sonra detayını vereceğim kanister actif carbon filtresi'ni bozabilir!
Bu testleri yaptık ve herşey yolundaysa geriye depodan motora kadar gelen boru hatındaki bir hasar,veya sistemin üzerinde bulunan ve zamanla bozulmaya müsait olan bir diğer bileşen Kanister actif carbon filtresi kalıyor.Golf7 öncesi bu filtre direk motor odasında kanister valfine yakın,Golf7'de bu parçayı arka sağ teker davlumbazın arkasına koymuşlar,yani depoya yakın.Bu fltrenin görevi çiğ yakıt gazlarını bir süreliğine kendi bünyesinde barındırmak ve zamaı geldiğinde bu gazları motora temizlenmiş halde teslim etmek.Eğer kanister valfini test ettiniz ve herşey yolundaysa,ve boru hattındada bir sorun yoksa,%99 bu filtre ömrünü tamamlamış ve görevini yerine getiremiyor anlamına gelir.You Tube'de çeşitli videolar var farklı marka araçlarda bu filtre çeşitli yöntemlerle temizleniyor,yani içine hava basıyorlar,ardında su ve tekrar kurutana kadar hava vs,ama bu işlem nekadar işe yarıyor,nekadar uzun ömürlü bilmiyorum,en iyi yöntem direk değiştirmek bence,zira ben öyle yaptım.Benim aracım 1.4tsi czc motor,benim aracıma uygun filtre parça kodu 5Q0201801 ,valf içinse durum diğer araçlara göre biraz farklı,diğer araçlarda sadece valfi alıp değiştirmek mümkün ama bizim araçta boru hatlarıyla set olarak alınmak zorundaki zaten set olarak satılıyor,zira valfin altındaki hortum,yani emme kanalına giden sıkı geçme ve çıkarılması mümkün değil,yani fabrikada özel montajlanmış olarak geliyor.Parça kodu 04E133366BE
Filtre değişimi için deponun tam dolu olmaması gerekiyor,bu önemli,yani depo doluluk oranı %30-50 arası olmalı,sebebi işlem sırasında yakıt kaçağının önüne geçmek ve çalkalanan depodan yeni takılan filtrenin içine yakıt kaçıp kömürleri birbirine yapışıp filtresi kullanılmaz hale gelmesini önlemek.Deponun tam boş olmamasıda önemli,çünkü araç self test yani araç kendi kendini test etme döngüsünü başlatamaz!

-Filtrenin ömrünü kısan yada bozan en önemli faktör,yakıt alımı sırasında tabanca attığında yakıt doldurmaya devam etmek!Dolan depodan sonra yakıt direkt filtrenin içine gidiyor ve filtreyi tıkıyor!Sistemin bozuk olduğunun en büyük belirtisi depo kapağını açtığınızda depodan gelen Tıss/Fıss sesi!

Çok uzun oldu ama sanırım kabaca olayı anlatabildim,umarım faydalı bir konu olmuştur.Bu konuyu eli anahtar tutan,azçok teknik konulardan anlayanlar için anlatmaya çalıştım,zira herkes yapamaz.Özellikle işin içinde yanıcı madde var ve dikkatli olmak gerekir,işlem sırasında çalışma alanında kesinlikle yanıcı madde bulundurmamaya özen gösterin ve extra dikkatli olun!

Son düzenleme:

Geri