Yağ seviyesini kontrol edin uyarısı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Nisam
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Nisam

Yeni Üye
İsim
Hüseyin Emir
Araç
Volkswagen Golf 1.4 TSI BMT Highline
Hocalarım hayırlı akşamlar.
Belki konu daha önce defalarca açılmıştır ama yardımınıza ihtiyacım var. Aracım Golf 7 1.4 TSI, CXSA motor kodlu. Yağ olarak LIQUI MOLY 5W-30 Tam Sentetik Top Tec 4200 kullanıyorum.

Bugün yolda 80-90 km/h civarında giderken “yağ seviyesini kontrol edin” uyarısı aldım. Sağ çekip yağ çubuğundan kontrol ettim fakat uyarıdan dolayı biraz panik yaptığım için çok dikkatli bakamadım. Daha sonra aracı tekrar çalıştırınca uyarı söndü. Sanayiye gidene kadar yaklaşık 20 dakika boyunca tekrar uyarı vermedi. Sanayiden sonra da uyarı bir daha yanmadı.

Ustama gösterdim, daha önce 5 litrelik yağdan kalan tahmini 200 ml kadar yağı ilave etti. Bunun haricinde takip etmemi söyledi. Ancak konu kafama çok takıldı. Yağ ekledikten sonra aracı biraz zorladım, sonrasında tekrar kontrol ettim. Yağ seviyesi ortanın üstünde, maksimuma yakın görünüyordu ama yine de içimde soru işaretleri kaldı.

Fotoğraflardan sabah çekilen, yağ eklenip araç zorlanmadan önceki hâlidir. Akşam çekilen fotoğraf ise yağ eklendikten ve araç zorlandıktan yaklaşık 2-3 saat sonraki hâlidir.
Yardımcı olursanız çok sevinirim.

(aracın bakımları 136.864 km yapıldı şuan 140.653km de)

Ekli dosyalar

• 20260620_162256.jpg
    20260620_162256.jpg
    96.3 KB · Görüntüleme: 21
  • 20260621_001637(1).jpg
    20260621_001637(1).jpg
    73.5 KB · Görüntüleme: 21
Son düzenleme:

Yağı Castrol Edge kullanın farklı yağları ben de zamanında denedim sırasıyla Polo 1.2 tsi, Polo 1.2 tdi’da sonrasında golf 1.4’de hepsinde de bir km den sonra aracın yağ eksilttiğini gördüm. Benim tecrübem bu inşallah başka birşey değildir.

Upvote 0
Yağı Castrol Edge kullanın farklı yağları ben de zamanında denedim sırasıyla Polo 1.2 tsi, Polo 1.2 tdi’da sonrasında golf 1.4’de hepsinde de bir km den sonra aracın yağ eksilttiğini gördüm. Benim tecrübem bu inşallah başka birşey değildir.
Aynen Hocam Eğer Gene yapmaya devam ederse bir sonraki bakım da mobil 1 geçmeyi düşünüyorum yada farklı bir marka

Upvote 0
Bu görsellerdeki yağ çubuğundaki seviyelerde araç yağ uyarısı vermemesi gerekir, çünkü ölçülen iki seviyede de yağ kritik seviyede değil,

Hatta ilk ölçülen seviyede bile iyi durumda,

Yağ sensörü arızalı olabilir,

Kullanılan yağ araca (uyumlu ve vw onayı olduktan sonra) yağın markaısının Liqui Moly, Castrol veya Mobil olmasının yaşanılan bu durumla alakası yoktur.

Upvote 0
Bu görsellerdeki yağ çubuğundaki seviyelerde araç yağ uyarısı vermemesi gerekir, çünkü ölçülen iki seviyede de yağ kritik seviyede değil,

Hatta ilk ölçülen seviyede bile iyi durumda,

Yağ sensörü arızalı olabilir,

Kullanılan yağ araca (uyumlu ve vw onayı olduktan sonra) yağın markaısının Liqui Moly, Castrol veya Mobil olmasının yaşanılan bu durumla alakası yoktur.
Hocam bu yağ eklendikten sonra hâlidir 200ml taş çatlasın 300ml eklediğimi düşünün zaten 5lt dibinde kalanı ekledim onu gözünüzde eksilterek hayal edin az önce uzun yoldan geldim bi sıkıntı olmadıda ilerleyen zamanlarda görücez bakalım

Upvote 0
Hocam bu yağ eklendikten sonra hâlidir 200ml taş çatlasın 300ml eklediğimi düşünün zaten 5lt dibinde kalanı ekledim onu gözünüzde eksilterek hayal edin az önce uzun yoldan geldim bi sıkıntı olmadıda ilerleyen zamanlarda görücez bakalım
Paylaştığınız görse(ler)de 2 farkı yağ seviyesi var.

Upvote 0
Paylaştığınız görse(ler)de 2 farkı yağ seviyesi var.
Şöyle söyliyim hocam biri sabah sanayide şu 5lt dibinde kalan ekletip geldiğin andaki yağ miktarı akşam da araba yı zorlayıp eve gelip aradan 2 3 saat geçtikten sonraki yağ miktarı

Upvote 0
Şöyle söyliyim hocam biri sabah sanayide şu 5lt dibinde kalan ekletip geldiğin andaki yağ miktarı akşam da araba yı zorlayıp eve gelip aradan 2 3 saat geçtikten sonraki yağ miktarı
Şuanki yağ durumu hocam

Ekli dosyalar

• 1000159520.jpg
    1000159520.jpg
    90.4 KB · Görüntüleme: 6
Upvote 0
Selamlar.

2015 yarıyılından önce piyasaya sürülen Euro 5 TSİ motorlarda (1.4 TSİ CXSA motor 122 hp ve 1.2 TSİ CJZ 105 hp) belli bir kmden sonra yağ eksiltme problemi başlar. Kimisinde 2 bin kmde 1 litre kimisinde ise 5 bin kmde 1 litre kimisinde ise bin km de 1 litre olmak üzere değişiyor. Öncelikle aracın motorunun segman yapısı yüzünden bu durumu göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Ki bu araca sahipseniz bu konuda benden daha çok bilgi sahibisinizdir.

Şimdi benim anlamadığım bir nokta var. Sizin aracınız bir anda yolda giderken yağ uyarı lambasını yakıyor ve aracı aç kapa yapınca bu uyarı gidiyor. Öncelikle bu uyarıyı sürekli alsaydınız motorda en az 800 ml yağ eksik derdim ancak sensör anlık hataları, hava sıcaklığı, aracın sıkıştırılması, yol eğimi gibi şeyler o anlık bu uyarıyı verdirmiş de olabilir.

Yani işin özü araçta sadece 200 ml yağ eksik diye hiçbir araba uyarı vermez.

Sabah çektiğiniz resimde yağ olması gerektiği gibi
Şuanki yağ durumu hocam
Bu resimde ise bir tık çok az ml eklemesi yapılabilir. Tabii aracın yağı iyice ısındıktan sonra aracı kapatıp 15 dk dinlendikten sonra çektiğinizi varsayarak söylüyorum. Ancak bunlar korkulacak veya uyarı verdirecek seviyeler değil. Takibini yapacaksanız üzerine yağ eklemesi yapmayın, bu seviyede herhangi bir sorun yaşamazsınız.

Önemli olan araç yağ uyarısı verdiğinde araç 10 dk dinledikten sonra çubuğu çekip yağ miktarına bakmaktı siz de aslında en önemli şeye dikkat etmemişsiniz.

Ustanın da dediği gibi takibini yapın öyle size yardımcı olalım. Ancak usta araca sadece 200 ml yağ ekleyip yağ seviyesi tam olması gerektiği seviyeye gelmişse bir sorun yok.

Upvote 0
O ilk sabah
Selamlar.

2015 yarıyılından önce piyasaya sürülen Euro 5 TSİ motorlarda (1.4 TSİ CXSA motor 122 hp ve 1.2 TSİ CJZ 105 hp) belli bir kmden sonra yağ eksiltme problemi başlar. Kimisinde 2 bin kmde 1 litre kimisinde ise 5 bin kmde 1 litre kimisinde ise bin km de 1 litre olmak üzere değişiyor. Öncelikle aracın motorunun segman yapısı yüzünden bu durumu göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Ki bu araca sahipseniz bu konuda benden daha çok bilgi sahibisinizdir.

Şimdi benim anlamadığım bir nokta var. Sizin aracınız bir anda yolda giderken yağ uyarı lambasını yakıyor ve aracı aç kapa yapınca bu uyarı gidiyor. Öncelikle bu uyarıyı sürekli alsaydınız motorda en az 800 ml yağ eksik derdim ancak sensör anlık hataları, hava sıcaklığı, aracın sıkıştırılması, yol eğimi gibi şeyler o anlık bu uyarıyı verdirmiş de olabilir.

Bu resimde ise bir tık çok az ml eklemesi yapılabilir. Tabii aracın yağı iyice ısındıktan sonra aracı kapatıp 15 dk dinlendikten sonra çektiğinizi varsayarak söylüyorum. Ancak bunlar korkulacak veya uyarı verdirecek seviyeler değil. Takibini yapacaksanız üzerine yağ eklemesi yapmayın, bu seviyede herhangi bir sorun yaşamazsınız.

Önemli olan araç yağ uyarısı verdiğinde araç 10 dk dinledikten sonra çubuğu çekip yağ miktarına bakmaktı siz de aslında en önemli şeye dikkat etmemişsiniz.

Ustanın da dediği gibi takibini yapın öyle size yardımcı olalım. Ancak usta araca sadece 200 ml yağ ekleyip yağ seviyesi tam olması gerektiği seviyeye gelmişse bir sorun yok.
O ilk sabah çektiğim foroğraf yani konuyo açtığım ilk foroğraf sanayide kalan yağ eklettim eve geldim park ettim bi aradan 15 20dk geçti hatta motor yağ sıcaklığı 95 di sonra işte kontrol ettiğimde o sabah ki foroğraf çekmeden önceki yaptıklarım yani dediğinizi yaptım

Upvote 0
Selamlar.

Ben aracı alalı yaklaşık 1 sene oldu diyebilirim ve ilk defa böyle bir uyarı aldım tabi uyarıda biraz ciddi olunca bu kadar peşide düştüm kesin sonucu zaman gösterecek ama şuanlık bişi yok yağ seviyeside olması gerek kısımda zaten eğer bir kaç kez daha böyle bir uyarı verirse büyük ihtimal segman diyicem

Upvote 0

Geri