Silecek suyu fiskiyesi tamiri

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan rsimsek
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

rsimsek

Katılımcı Üye

İsim
Recep Şimşek
Merhabalar,

Önceki hafta sol ön porya bilyasını bir süredir uğultu yaptığı için özel serviste değiştirmiştim.

O esnada yine bir süredir hem ön hem arka silecek su fiskiyesi çalışmadığından, bir ihtimal sokette oksitlenme, temassızlık gibi sorun olabilir diye, hazır araba liftteyken ustaya bak demiştim. Usta alt koruma ve tamponun 2-3 vidasını söküp soketi söküp taktı, değişen birşey olmadı. Usta da değişecek dedi. Hatta poryayı alırken parçacılara onu da sordum. 500-600₺ gibi bir ücreti olduğunu, ellerinde olmadığını söylediler. Ben de köyde uygun bir yere çekip kendimi tamirci yerine koyup arabanın ön alt kısmına yattım. Motor koruma plastiğini ve silecek suyu taraftaki davlumbazın bir kısmını söküp, silecek suyu deposu üzerindeki fiskiye motoruna ulaştım. Hem arka hem ön fiskiye hortumlarını e elektrik bağlantı soketini söktükten sonra, fiskiyeyi yukarı doğru iterek yerinden çıkardım.
Konuyu öncesinde YZ'ye danıştım. Soketi ölç, motor soket girişlerinin direncini ölç.. gibi önerilerde bulundu. Bcm motor sıkışmışsa çok akım çektiğinden sokete voltaj vermiyor. Bu ölçüm işe yaramadı. Motorun direncini de ölçemedim, yer çok dardı. Neyse sökünce dışarıda ölçümler motorun açık devre olmadığını, sağlam olduğunu gösterdi. Dc12v 2a harici adaptörle besleyince tık diye ses geldi. Belli ki motor ya da pompa kısmı bir şekilde sıkışmıştı. YZ silikonlu sprey sıcak suya sök gibi tavsiyeler verince 2-3 dakika bir cezveye su koyup kaynattım. Sonra tekrar dışarıdan besleyince tık sesi tık tık şeklinde artmıştı. Bu halde gövdesine birkaç darbe vurunca sıkışma bir şekilde açıldı ve fiskiye çalışır hale geldi.
2 kablo ile hem ön hem arka cam yıkama, kabloları artı eksi olarak yer değiştirince çalışıyormuş. Dışarıda bu şekilde test edip yerine taktım. Sorunsuz çalışıyor.

Diyeceğim o ki ustalar genelde sök-takçı durumdalar. Ne kadar çok sök-tak o kadar para! Bir rulman arızası sonucu poryayı orada bıraktım ya aklım onda kaldı. Belki rulman değişiyordur, usta komple değişiyor deyince dikkat etmedim.

Benzer sorun birkaç sene önce bir girişi oksitlenen ateşleme bobinini değiştiren ustada başıma gelmişti. O zaman çıkan malzemeleri almıştım da eve gelince oksitlenmeyi farketmştim. Temizleyip yerine takınca o gün bugün halen çalışıyor. Tabi şehir dışı olunca yanına gidemeyip, telefonla ustayı arayıp gerekli şeyleri söylemiştim. Onun taktığı ateşleme bobini de bagajda duruyor.

Daha once porya bende değiştirdim hocam bilya tek basina degismiyor

Daha ekomonik olarak bilya degisir ama onu yerine cakmak bilyanin epey bir ömrünü yiyebilir bu yuzden komple degisiyor diye tahmin ediyorum

@HONEY hocam, çakılı perçinli gibi birşey anladım ben de. Yine de sadece rulmanı değiştirecek bir yöntemi de vardır muhakkak ama hem astarı yüzünü geçer hem de istenen şekilde olmayabilir. Çünkü rulmanı çıkan poryalardan hidrolik preslerle çıkarılıyormuş.
Bu durum VAG'ın tercihi mi yoksa diğer tedarikçilerin tercihi mi bilmiyorum. Diğer VAG marka ve modellerinde durum nedir bilmiyorum.

Geri