1.5 etsi motorlarda yağ eksiltmesi hakkında yeni video yükledim işinize yarayabilir.
Videonuzu sonuna kadar izledim ancak birtakım eksiklikler mevcut.
Kendi aracınızdaki eksilme durumuna göre örnek vermişsiniz ancak bu forumda ben de dahil çok daha düşük kmlerde yağ eksiltme sorunu ile karşılaşan arkadaşlar mevcut. Bknz: ben 4000 bin kmde bir kadın tarafından ağırlıklı olarak şehir içi ve sakin kullanılan sadece 1 defa uzun yola çıkmış olan 5 aylık Cupra Formentor 1.5 etsi araca yağ eklemesi yaptırdım. 1.3 litreye yakın yağ aldı araç, sarı uyarıdan sonra neredeyse kritik seviyeye yaklaşmak üzereydi.
Şu an araca yağ eklemesi yapılalı 3400 km oldu yağ çizgisi ise max min çizgisinin orta seviyesinde. Öncekinden fabrikasyon dolum yapılan yağ Castrol Edge LL 0-20 idi. Yağ takviyesi için ise gittiğimde Shell Helix Pro AV-L 0-20 konuldu ve yağ eksiltme olarak yapılan km ye nazaran bakıldığında Castrolden daha az yağ eksiltme yapmış bir araç. Yağ markasının da eksiltme sürecinde büyük bir etken olduğu unutulmamalı. Ki Doğuş da dahil artık birçok servis Castrol yerine Shell ile çalışmaya başladı.
Şimdi diyebilirsiniz ki sıfır motor doğaldır vs. İlk defa sıfır araç sahibi olmuyorum her sıfır motor elbette ki yağ eksiltecektir ancak bu kadar kısa dönem ve kmde uyarı verecek kadar yağ eksiltmesi ve üstüne üstlük hala eksiltmeye devam etmesi normal değil.
Bazı kabul edilmesi gereken gerçekler vardır. Bu motorun yağ eksilttiğini söylemek gerekiyor. Hani yok bakımdan bakıma şu kadar eksiltebilir normal, uzun yol sonrası eksiltebilir veya aracın kullanma kılavuzundaki bilgiyi gösterip bu aracın yağ eksiltmesini çok normal bir doğa olayıymış gibi anlatmak pek de doğru değil. Tüm video boyu sizden 'Evet bu araç yağ eksiltiyor alacaksınız ona göre alın ve almaya niyetliyseniz sürekli takibinizi yapın' demenizi bekledim.
Kılavuzlarda yazılan o 8-9 kelimeden oluşan cümle tamamen araç üreticilerinin her şeyi normalmiş gibi göstermek için ürettiği safsata. Yeni volkswagen araçlarının kitapçığını detaylıca okumadım ancak kendi aracımın dönemindeki araçların kitapçığından örnek vermek gerekirse şu cümle yazmakta : 'Kullanım tarzına bağlı olarak 2000 bin kmde 1 litre eksiltmesi normal'
Bu aracın her 2000 km de 1 litre eksilmesi demek (15000 km de 1 bakımı olan TSİ motor üzerinden konuşalım) bakımdan bakıma 7 litreden fazla yağ takviyesi yapılması demek. Bunu da normal karşılamamak gerekiyor.
Ülkemizdeki insanların yüzde 90 ı aracını sadece A noktasından B noktasına gitmek için kullanıyor, e haliyle araçtan da pek anlamıyor ve anlamak için vakti de kalmıyor. Şimdi bu insanlara diyemezsin 'sürekli yağ takibini yapmalısın' diye.
İşin önemli kısmına gelince bu motor yağ eksiltme yapıyor diye alınmaz mı ? Tabii ki de alınır, performans, yakıt verimliliği, konforlu sürüş... Hepsinin ortak bir paydada buluştuğu bir harika bir motor, kendi 1.2 TSİ aracımı satıp ben de ileride 1.5 etsi a geçeceğim günü sabırsızlıkla bekliyorum.
1.4 fire da yağ eksiltiyor ancak yürütme maliyeti uygun ve sorunsuz bir motor, toyota 1.4 d4d de yağ eksiltiyor yine aynı genelgeçer bilgiler bunda da geçerli.
DPC kodu verdiğimiz 2019 sonrası 0-20 viskoziteli 1.5 tsi motorlu araçlarda da belirli bir kmden sonra artacak şekilde kronik yağ eksilmesi mevcut. Ancak onlar bakımdan bakıma en fazla 1 litre yağ takviyesi yapılarak çözülebiliyor. (Km si 100 bin üstü olanlar için konuşuyorum) ancak ileride bu mildhibritli 1.5 tsi ların ne olacağı konusunu da yavaş yavaş göreceğiz. Benim gibi senede 30-40 bin km yapan adam için böyle bir araç almak biraz da kumar olacaktır.