Golf 7 Antifriz G12 mi G13 mü ?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Merttr
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Merttr

Yeni Üye
İsim
Mert
Araç
Golf MK7 1.6 TDi BlueMotion
Araba sabah ilk marşta kırmızı sembolle ''Soğutma sıvısını kontrol edin uyarısı'' verdi. Motor soğuduktan sonra kontrol ettim minimum seviyesinin altına inmemiş.. Tam ortalarda bir yerdeydi. Sızıntı, kaçak gördüğüm kadarıyla yoktu. Hortumlara, kabın etrafına altına kadar bakmaya çalıştım.
Herhangi bir hararet sorunu da yaşamadım. Hatta biraz önce çıkıp motoru hafif sıkıştırarak kullandım ona rağmen yağ sıcaklığı 93, motor sıcaklığı 90 derece gördüm. Herhangi bir sıvı uyarısı da vermedi.

Her neyse servisi aradım G13 antifriz sordum. G13 yok G12 kullanıyoruz dediler. Fabrika önerisi G13 dediğimde de ikisi aynı şey dediler. Bir iki bakım yapan petrol istasyonuna gittim G13 bulamadım. Saf su alıp arabada bulunduracağım.

Sizce sıkıntı sensörde miydi. Daha önce yaşamış olan var mı ?
G13 ve G12 farkına baktığımda G13ün daha yeni nesil olduğunu gördüm. Deneyimleyen var mı ?

Son düzenleme:

Araba sabah ilk marşta kırmızı sembolle ''Soğutma sıvısını kontrol edin uyarısı'' verdi. Motor soğuduktan sonra kontrol ettim minimum seviyesinin altına inmemiş.. Tam ortalarda bir yerdeydi. Sızıntı, kaçak gördüğüm kadarıyla yoktu. Hortumlara, kabın etrafına altına kadar bakmaya çalıştım.
Herhangi bir hararet sorunu da yaşamadım. Hatta biraz önce çıkıp motoru hafif sıkıştırarak kullandım ona rağmen 93 derece gördüm. Herhangi bir sıvı uyarısı da vermedi.

Her neyse servisi aradım G13 antifriz sordum. G13 yok G12 kullanıyoruz dediler. Fabrika önerisi G13 dediğimde de ikisi aynı şey dediler. Bir iki bakım yapan petrol istasyonuna gittim G13 bulamadım. Saf su alıp arabada bulunduracağım.

Sizce sıkıntı sensörde miydi. Daha önce yaşamış olan var mı ?
G13 ve G12 farkına baktığımda G13ün daha yeni nesil olduğunu gördüm. Deneyimleyen var mı ?
Merhaba, bu uyarıyı Seat Leon 2015 model aracımda aldım 1 yıl kadar önce. Sıvıda herhangi bir azalma durumu yoktu yani sistemde kaçak olmadığını anladım, yıllık bakımı yaptırdığım yerdeki usta kaptaki sensörün zamanla değer okuyamadığını söyledi bu sebepten uyarı veriyor dedi. Kap değişimi yaptık sorun çözüldü, zaten bendeki kap silika poşet içeren ve değiştirilmesi önerilen kap idi. Eğer sizdeki kap silika poşet içeriyorsa sensör arızası olmasa da değiştirmeniz faydalı olacaktır. ForzaGilles’in bu konuda daha önce paylaştığı yorumlardan edindiğim bilgi: bu kap serviste de çok pahalı değil yani orijinal olarak temin edebilirsiniz. Kendisinin de bu konuda baya yorumu var arama yaparak bulabilirsiniz.
Hatta biraz önce çıkıp motoru hafif sıkıştırarak kullandım ona rağmen yağ sıcaklığı 93 derece gördüm. Herhangi bir sıvı uyarısı da vermedi.
Bende aynı durum vardı, ustanın açıklaması şuydu: Eğer sistemde kaçak yoksa; antifriz sıcaklığı arttıkça sıvılaşıyor dolayısıyla sensör okumaya başlıyor ama ilk çalıştırmada antifriz henüz sıvı formunda değilken o sensör okuyamıyordu. Herhangi bir hararet değeri de görmedim aracı 7 yıl kullanmıştım.

Son düzenleme:
CLH sanırım aracın. Devirdaim bozulmuştur. Zamanla çoğalacak su eklemelerin. Bu arada G12 yada G13 senin aracında fark etmiyor. Sadece içindeki sıvı neyse ondan koy yada hiç uğraşma saf su ekle. Yine arızayı yapacak nede olsa. Boşa para vermemiş olursun.

Merhaba, bu uyarıyı Seat Leon 2015 model aracımda aldım 1 yıl kadar önce. Sıvıda herhangi bir azalma durumu yoktu yani sistemde kaçak olmadığını anladım, yıllık bakımı yaptırdığım yerdeki usta kaptaki sensörün zamanla değer okuyamadığını söyledi bu sebepten uyarı veriyor dedi. Kap değişimi yaptık sorun çözüldü, zaten bendeki kap silika poşet içeren ve değiştirilmesi önerilen kap idi. Eğer sizdeki kap silika poşet içeriyorsa sensör arızası olmasa da değiştirmeniz faydalı olacaktır. ForzaGilles’in bu konuda daha önce paylaştığı yorumlardan edindiğim bilgi: bu kap serviste de çok pahalı değil yani orijinal olarak temin edebilirsiniz. Kendisinin de bu konuda baya yorumu var arama yaparak bulabilirsiniz.

Bende aynı durum vardı, ustanın açıklaması şuydu: Eğer sistemde kaçak yoksa; antifriz sıcaklığı arttıkça sıvılaşıyor dolayısıyla sensör okumaya başlıyor ama ilk çalıştırmada antifriz henüz sıvı formunda değilken o sensör okuyamıyordu. Herhangi bir hararet değeri de görmedim aracı 7 yıl kullanmıştım.
Silika içerip içermediği kabın üzerinde yazıyor mu acaba. Hiç de dikkat etmedim.
Sabah servisi aradığımda da kabın fiyatını sormuştum. Kabı için 2210tl ve kapağı için 852tl fiyat aldım. Yedek parça satan internet sitelerinde orijinal diye sattıklarından daha ucuz :D

Şuanlık arızayı kapattı. Fakat sabah hava biraz daha soğukken tekrar bakacağım. Tekrar yaparsa saf su ekleyerek tekrar deneyeceğim. Olmadı dediğiniz gibi kabı ve komple antifriz değişimi yapacağım.

CLH sanırım aracın. Devirdaim bozulmuştur. Zamanla çoğalacak su eklemelerin. Bu arada G12 yada G13 senin aracında fark etmiyor. Sadece içindeki sıvı neyse ondan koy yada hiç uğraşma saf su ekle. Yine arızayı yapacak nede olsa. Boşa para vermemiş olursun.
Evet motor kodum CLH, devirdaim olmasından korkuyorum... Ama dediğim gibi hararet konusunda sıkıntı yaşamadım. İçerisinde daha önce ne kullanılmış hiçbir bilgim yok. Ama olması gereken gibi rengi pembe.

G12 nin içerisinde halihazırda silikat varmış. Yani silikatsız kap aldığımda G12ye geçebiliyorum. Fakat şuan halihazırda kabımda silikat varsa g12ye geçmemin sıkıntısı olur mu bilmiyorum.

Silika içerip içermediği kabın üzerinde yazıyor mu acaba. Hiç de dikkat etmedim.
Yazar hocam, silikat içeren kap aşağıdaki görseldeki gibi ibare barındırıyor.
1773752860964.png

Eğer sizdeki soğutma kabı silikat içeriyorsa zaten değiştirmeniz sizin faydanıza olur.
Teknik/kronik problemler hakkında ben de yeni yeni bilgi ediniyorum ama benim yaşamış olduğum bulguların aynısını yaşadığınız için de bu soğutma suyu uyarısının çözüleceğini tahmin ediyorum.

39d364ab-794d-494d-8b9e-936f4b047707.jpeg
Kabın dışından sıvı seviyesini görmek bile çok zor. İç yüzeyi çok pislenmiş. Kapağı açınca pembe sıvı var ama kabın içi de biraz paslı gibi. Umarım önceki sahibi musluk suyu koymamıştır.

Kabın dışından sıvı seviyesini görmek bile çok zor. İç yüzeyi çok pislenmiş. Kapağı açınca pembe sıvı var ama kabın içi de biraz paslı gibi. Umarım önceki sahibi musluk suyu koymamıştır.
Konu içindeki mesaj 'Antifiriz Değişimi'
https://www.golftutkusu.com/topic/6716-antifiriz-degisimi/post-466945

Tam olarak burada anlatılmış.

Bu arada sadece kap değiştirecekseniz bunu siz bile 10 dakikada yaparsınız bu işlem işçiliği için servise/ustaya para vermenize gerek yok.

Kabı değiştirirken komple antifrizi de değişirseniz içiniz daha rahat kullanırsınız.
Bu arada servisin g12 dediği standart g12 değil.
G12 Evo diye geçiyordu sanırım.

Konu içindeki mesaj 'Antifiriz Değişimi'
https://www.golftutkusu.com/topic/6716-antifiriz-degisimi/post-466945

Tam olarak burada anlatılmış.

Bu arada sadece kap değiştirecekseniz bunu siz bile 10 dakikada yaparsınız bu işlem işçiliği için servise/ustaya para vermenize gerek yok.
Evet muhtemelen kendim halledeceğim. Anlamadığım tek konu saf suyla temizlik yaparken bir sıkıntı yaşar mıyım bilmiyorum. Biraz sızıntı veya bazı hortumlara zarar olabileceğini okumuştum.

Komple kabı yerinden çıkarıp silika jeli çıkartıcam şimdilik. Sırf bu yüzden yeni kap alasım gelmedi. Tabi temizlenmezse yeni kap alıcam..
Kabı değiştirirken komple antifrizi de değişirseniz içiniz daha rahat kullanırsınız.
Bu arada servisin g12 dediği standart g12 değil.
G12 Evo diye geçiyordu sanırım.
Evet kafam rahat olsun diye komple değiştireceğim.
Servis, litre fiyatına bugün 440tl dedi. İnternette motulun g12 evo 5litre 1200tl bulabildim. Fakat konsantre değilmiş. Konsantre olan 2000 tl

Son düzenleme:
Evet muhtemelen kendim halledeceğim. Anlamadığım tek konu saf suyla temizlik yaparken bir sıkıntı yaşar mıyım bilmiyorum. Biraz sızıntı veya bazı hortumlara zarar olabileceğini okumuştum.

Komple kabı yerinden çıkarıp silika jeli çıkartıcam şimdilik. Sırf bu yüzden yeni kap alasım gelmedi. Tabi temizlenmezse yeni kap alıcam..

Evet kafam rahat olsun diye komple değiştireceğim.
Servis, litre fiyatına bugün 440tl dedi. İnternette motulun g12 evo 5litre 1200tl bulabildim. Fakat konsantre değilmiş. Konsantre olan 2000 tl
1) kabın değişmesi şart
genleşme kabı paslı diyorsunuz, yani mecbur değişmesi gerek, ve acilen

2) kabın içindeki silika jeli çıkarmak öyle kolay bişey değil, silika jel bir torba içersindedir, ulaşılması zor bir bölgede olduğu için çıkartayım derken torbanın yırtılma riski vardır, yırtıldığı anda silika kristalleri motorun içine girerek radyatörü ve saç teli kadar ince kanalları tıkar ise başınıza iş alırsınız,

3) Antifriz olarak G12 ve G12 Evo birbirinden farklı antifrizlerdir,

Silika jel olan genleşme kablarında G13 kullanılmalıdır,

Genleşme kabı değişecek ise G12 Evo kullanılması gerekir,

Motul konsantre antifriz için 2.000 bin lira aşırı pahalı, o kadar vermeye gerek yoktur, daha uygun fiyata daha kalitelsi mevcuttur,

Liqui Moly KFS 12 Evo (konsantre antifriz); https://shop.egemot.com.tr/liqui-moly-radyator-antifrizi-kfs12-evo-1-l-21740

Liqui Moly KFS 13 (konsantre antifriz); https://shop.egemot.com.tr/liqui-moly-radyator-antifrizi-kfs-13-g13-tl774j-kirmizi-1-l-21139

1.6 TDI motor için soğutma suyu kapasitesi 8-9 Litre’dir, yani (4-4,5 Litre antifriz) ve (4-4,5 Litre saf su) ihtiyanız olacak,

Ve ayrıca ilaveten sistemin içini temizlemek için de 15-20 Litre saf su ihtiyanız olacak,

Aracınıza uyumlu olan antifriz tipleri:
G12 Evo
G13

Aracınıza uyumlu olmayan antifriz tipleri:
G11
G12
G12 +
G12 ++

Dışarda / sanayide / online sitelerde satılan yan sanayi genleşme kablarına para vermemenizi öneririm.

Geri