Golf 8.5 Yokuş İnişte Frene Basıldığında Devir 3000-3200 rpm

İsim
Sinan Akdemir
Araç
Golf Mk8.5 1.5 eTSI 116 PS Life
Arkadaşlar merhaba
Arabamla yokuş aşağı inerken frene hafif bastığımda devir 3000' e geliyor ve motor yüksek ses çıkarıyor. Bu normal midir?

Arkadaşlar merhaba
Arabamla yokuş aşağı inerken frene hafif bastığımda devir 3000' e geliyor ve motor yüksek ses çıkarıyor. Bu normal midir?
normal hocam. etsi mantığı yokuş aşağı avantajını kullanarak yüksek devir çevirtip altarnatörün fazla elektrik üretmesini sağlayarak bataryayı doldurmaya çalışıyor yazılımı böyle

normal hocam. etsi mantığı yokuş aşağı avantajını kullanarak yüksek devir çevirtip altarnatörün fazla elektrik üretmesini sağlayarak bataryayı doldurmaya çalışıyor yazılımı böyle
Bende bu şekilde okumuştum

Araç DSG ise tamamen normal bir durum. Otomatik şanzımanlı arabalarda düz vitesliler gibi motor kompresyonu yetersiz olduğundan, DSG'de yokuş aşağı frene bastıkça, vites düşürerek bir miktar kompresyonu artırır. Zaten motora gaz verilmediği sürece, araba kendi hızıyla yol aldığından cut-off sistemi yakıtı keser.
Bazıları eskiden gelen alışkanlıkla yakıt tüketimi az olsun diye, boşa alıp yokuşu inmek ister. Bu davranış çok tehlikelidir (Balataları ısınması, şişmesi veya tutmaması)!. Günümüz arabalarında ise vitesteyken yakıt tüketimi sıfırken, boşta tüketim olur.

etsiden bağımsız çoğu araçta böyle. araç motor freni yapıyor

Araç DSG ise tamamen normal bir durum. Otomatik şanzımanlı arabalarda düz vitesliler gibi motor kompresyonu yetersiz olduğundan, DSG'de yokuş aşağı frene bastıkça, vites düşürerek bir miktar kompresyonu artırır. Zaten motora gaz verilmediği sürece, araba kendi hızıyla yol aldığından cut-off sistemi yakıtı keser.
Bazıları eskiden gelen alışkanlıkla yakıt tüketimi az olsun diye, boşa alıp yokuşu inmek ister. Bu davranış çok tehlikelidir (Balataları ısınması, şişmesi veya tutmaması)!. Günümüz arabalarında ise vitesteyken yakıt tüketimi sıfırken, boşta tüketim olur.
Bundan evvel 2021 Polo TSI DSG vardı onda böyle bir durum oluşmuyordu.

Düzenli olarak araba soğukken 1-2km etsi ın devreye girmeyeceği kadar dik bir yokuş iniyorum motor ömrüne etkisi hakkında sorularım var etsi sarj etsin diye vitesi geri kazanım yapabileceği yüksek devirlerde tutmaya meyilli ben de rampadan arabayı satıp hic gaz vermeden ya da manuel vites yükseltmeden bırakıyorum, bildiğim kadarıyla arac soğukken yüksek devir değil de aracın karşı karşıya olduğu yük zararlı oluyor ama yine de sormak istiyorum bu konularda bilgili biri beni aydınlatırsa sevinirim yeni çalışmış arabayla hiç gaz vermeden (0 tüketim) rampa aşağı 1 2 km yüksek devirde dekompresyon yapmasına izin vererek salmak motor için ne kadar sağlıklı

Düzenli olarak araba soğukken 1-2km etsi ın devreye girmeyeceği kadar dik bir yokuş iniyorum motor ömrüne etkisi hakkında sorularım var etsi sarj etsin diye vitesi geri kazanım yapabileceği yüksek devirlerde tutmaya meyilli ben de rampadan arabayı satıp hic gaz vermeden ya da manuel vites yükseltmeden bırakıyorum, bildiğim kadarıyla arac soğukken yüksek devir değil de aracın karşı karşıya olduğu yük zararlı oluyor ama yine de sormak istiyorum bu konularda bilgili biri beni aydınlatırsa sevinirim yeni çalışmış arabayla hiç gaz vermeden (0 tüketim) rampa aşağı 1 2 km yüksek devirde dekompresyon yapmasına izin vererek salmak motor için ne kadar sağlıklı
aynı durum bendede var 500-600 mt civarı ben manuel vites yükseltiyorum. elin hansımı iyi bilir benmi :) bilmem ama ben öyle yapıyorum

aynı durum bendede var 500-600 mt civarı ben manuel vites yükseltiyorum. elin hansımı iyi bilir benmi :) bilmem ama ben öyle yapıyorum
Alternatörün 48V u doldurma mekanizmasi bildiğim kadarıyla motor freni yaptığımız zamanlar oluyor o yüzden ben dik rampa inerken kendi haline bırakıyorum vakat 3bin devirde falan aşırı yavaş hızlanıyor orada manuel vites arttırıyorum (+ tuşuna basılı tutarsanız manuel moda saniyelik geçip geri D moduna alır aklınızda olsun) onun dışında 42 km üzerinde bir hızla motor kapalı seyrederken yavaşlamam gerekirse kulakçıklardan birine 1 kere dokunuyorum çok güzel motor freniyle yavaşlıyor, devri uçurmadan balataları da koruyarak yavaşlamış oluyorum bir miktar da rejenerasyona katkısı oluyor diye biliyorum katkısı olanların katkılarını ve düzeltmelerini bekliyorum

Konun eTsi ile alakası yok, tüm otomatik vitesli araçlar yokuş algılandığında motor freni yapıp, kontrolsüz hızlanmanın önüne geçmek için bir alt vitese geçer, kompresyona düşüp aracı yavaşlatmaya veya hızlanmasını engellemeye çalışır, biraz gaza basıp çekerseniz vites tekrar büyür motor freni iptal olur.

Konun eTsi ile alakası yok, tüm otomatik vitesli araçlar yokuş algılandığında motor freni yapıp, kontrolsüz hızlanmanın önüne geçmek için bir alt vitese geçer, kompresyona düşüp aracı yavaşlatmaya veya hızlanmasını engellemeye çalışır, biraz gaza basıp çekerseniz vites tekrar büyür motor freni iptal olur.
ben aynı güzergahlarda etsi olmayan dsg de kullanıyorum etsi olanıda. arada cidi fark var yazılım açısından. motorfreni yapma tarzlarının farklı olduğunu düşününüyorum

ilk SOĞUK çalıştırmada en az 30 s mümkünse 1 dk beklemeniz en önemlisi.

Ondan sonra motorun isinmasi için en ideal şartlar düz yolda yüksüz olarak gitmesi veyaYokuşaşağı kompresörde inmesi. Eğer ki 3000-4000 aşmazsanız bir sorun olacağını düşünmüyorum (En kötüsü soğuk motorda doğrudan yokuş çıkıp motoru yüklemek olurdu).

Motor kontrol ünitesi böyle bir senaryoyu biliyor sonuçta soğukta dik yokuş iniş Ona rağmen vitesi düşük tutuyorsa demek ki bir zararı yok.

Ben, söylediğim hızları geçmesin diye ara ara fren ile yavaşlatıyorum.

Benim 105 Bg 1.2 TSI Euro5 motor, ilk çalıştırmada 29-30 saniye sonra jigleden rölantiye geçiyor. Rölantiye geçse, yağlama sağlanmış olsa da soğukta yağ daha vizkozdur. Dolaysıyla ilk 300-500 veya 1 km sport modda ya da manuel 1,2'de, biraz daha yüksek devirde sürülmesi motorun ısınmasına faydası olacaktır.

Geri