Golf 7 GTI Coupe 2.0 TSI ile Performans Yolculuğu

Maşallah hocam kazasız belasız binin inşallah. yaklaşık 1 sene önce bayrampaşada siyah tek kapı gti görmüştüm ayak üstü de olsa inceleme fırsatım olmuştu gerçekten çok farklı duruyor🧿🧿🧿

Tek kapılı arabaların tek dezavantajı, kapılar uzun olduğu için dar bir yerde araca binip inmenin biraz zor olması. Ama onun dışında gayet keyifli :)

Yüksek tempolu kullanımlarda obd üzerinden sensör verilerini takip ettiğimde EGT’nin (Exhaust Gas Temperature) oldukça yükseldiğini ve uzun bir süre düşemediğini fark ettim. Bunun en büyük sebeplerinden biri, turbo çıkışındaki katalizörün egzoz gazlarının akışını kısıtlaması. Korona döneminde maskeyle nefes alıp vermeye çalıştığımız hâli düşünün; motor da aynı şekilde zorlanıyor:ROFLMAO:

Yüksek EGT peki neye sebep olur? Turbo, piston, segman gibi motor içi parçalarda aşırı ısıya bağlı deformasyonlara yol açabilir. Araç beyni bu sıcaklığı algıladığında ise ateşleme avansını kısarak, yani performansı düşürerek motoru koruma moduna alır.

Bu nedenle Türkiye’de kaliteli ürünler üreten Voortek firmasının aracıma uygun 76 mm downpipe’ını sipariş edip ustamla birlikte montajladık. Egzoz akışı rahatlayınca hem ses daha tok hâle geldi hem de performansta hissedilir bir artış oldu. Çünkü daha rahat gaz tahliyesi demek, daha düşük EGT ve daha iyi performans demek.

Bu arada downpipe sonrası egzoz sesi kesinlikle başkalarını rahatsız etmeyecek seviyede kaldı, aracın orta ve son susturucularına dokunmayı düşünmüyorum.

Dp.jpg

KatalizörvsDp.jpg

Bu süreçte arkadaşımın Golf 7R aracı ile İstanbulpark pistini deneyimleme fırsatımız oldu. Golf R, dört çeker Haldex sistemi sayesinde GTI’dan daha ağır olmasına rağmen hem pistte hem de şehir içinde çok daha kontrollü bir sürüş sunuyor. GTI, ön çeker yapısı nedeniyle düşük hızlarda patinaja daha müsait; ancak R ile yan yana yapılan roll denemelerinde hafifliği sayesinde hemen öne atılıyor.:p

Piste gelirsek; bol virajı ve uzun düzlükleriyle oldukça keyifli ama parkuru bilmeyenler için ani dönüşleriyle risk oluşturabilecek bir yapısı var. Aracımız yaklaşık stage 3, 430 hp seviyesindeydi; buna rağmen daha düşük güçlü bazı araçların bize yakın süreler elde edebilmesi, pistte gücün tek başına yeterli olmadığını, çizgileri ve virajları tanımanın ne kadar önemli olduğunu bizlere gösterdi.

Bir sonraki seferde sağ koltukta değil, kendi aracımın direksiyonuna geçerek pist ortamında o adrenalini yaşamak ve güzel bir anı bırakmak istiyorum.

IMG-20251127-WA0006.jpg

IMG-20251127-WA0004.jpg

IMG-20251127-WA0005.jpg
IMG-20251127-WA0007.jpg

IMG-20251127-WA0010.jpg

IMG-20251127-WA0008.jpg

IMG-20251127-WA0011.jpg

Geri