Periyodik bakım öncesi alınması gereken tedbirler.

30 bin bakımına 38 bin tl fiyat verilen teklif formunu/faturayı vs. iletir misiniz ? Bakalım ekstra ne varmış ?
Frene bastığında biraz ses duyuyorum diye servise deklare etmişsin. Adamlar torna ile uğraşır mı hiç ? Komple değiştirir geçer. Sizin ekonomik durumunuzu servis bilmez ki komple disk balatayı serviste değiştirmez bu adam desinler. Teklif ederler, onaylarsınız yada onaylamazsınız iş biter. Hani frenlerim ötüyor dedikten sonra servisin ne yapmasını bekliyorsun bana söyler misin ?

Tekrar söylüyorum servis sizi kazıklamaz, servis ücreti size pahalı gelebilir, pahalı düşündüğünüz işleri yaptırmazsınız olur biter. Bana da disk balata pahalı geliyor ve sanayide değiştiriyorum. Siz de bu yöntemden ilerleyebilirsiniz :)

Kazıklanmamak için neler yapmalıyız diyorsunuz, Ben de diyorum ki disk balatadan sizi kazıklamazlar, size teklif ederler. Değiştirirsen iyi olur diye. Diskin tamamen ip ince olmasını yada balatanın 0.7mm uçlu kalem ucuna kadar incelmesini beklemenize gerek yok. Erkenden değiştirmeniz sizin faydanıza.
Paşa gönlünüz değiştirmek istemezse de kimse size sormadan değiştirmez.

Servis sizi gerçekten kazıklamak isterse alt takımda rotların oynuyor, aksların yağ kaçırıyor vs. der sizin göremediğiniz parçayı bir problem yokken değiştirip fatura eder. Ruhunuz bile duymaz ama servis bunu yapmaz, yapmak istese oldukça fazla yöntem var.

Aşağıdaki arkadaş tüm olayı özetlemiş aslında.
Cevap vermeyecektim ancak konu yine hortlamış.:) Laf kalabalığını pek sevmiyorum ama zorluyorsun.:) Belli ki servislere karşı sempatin yüksek. Arkadaşımın aracının faturasını sana yollamam etikte değil. Kendi faturamı anında gönderirdim sana. Ve yaşanan diyalogları harfiyen aktarırdım. Motor yıkama ve temizlik diye yapıştırmışlar faturaya.

Ama hala anlamamışsın değilmi konuyu.:) Tekrar netleştireyim senin için.; Sen fatura da yazanlara itiraz edip olayı kapatıyorsunya.? Bu işlerden hiç anlamayan bir kardeşimiz gitse ve itiraz edemese.? Dolandırılmış değil ama keriz oluyor değilmi sana göre.? Burada tartıştığımız şey kendini ne kadar iyi savunduğun değil. İtiraz etsem de etmesem de bana gerekli olmayan bir şeyi kakalamaya çalışman.! Yani iş ahlakı. Motorun yıkanmasının iyi olup olmadığını bilemeyecek kadar amatör olabilir bir insan. Motor yıkamayı sebepsiz yere yapıp faturaya yansıtması dolandırıcılıktır nokta.. Burda yine faturaya itiraz edebilirsin dersin sen.:) Birde kalmış bana başkalarının dükkanını savunuyorsun.:) Seni kandırdıklarını anlayıp faturaya itiraz etmeye devam edersin. En azından " Yeni araç sahibi olmuş bir kardeşimiz servise gittiğinde motoru yıkandığında bunu ikram sanıp sevinirken fatura da üzülmesin diye açılmış bir konu." Motoru'da neden yıkarsın arkadaş... Konuyu tam idrak et diye tekrar açıklamak zorunda kaldım. Kalplere dokunabildiysek ne mutlu bize.:)

Cevap vermeyecektim ancak konu yine hortlamış.:) Laf kalabalığını pek sevmiyorum ama zorluyorsun.:) Belli ki servislere karşı sempatin yüksek. Arkadaşımın aracının faturasını sana yollamam etikte değil. Kendi faturamı anında gönderirdim sana. Ve yaşanan diyalogları harfiyen aktarırdım. Motor yıkama ve temizlik diye yapıştırmışlar faturaya.

Ama hala anlamamışsın değilmi konuyu.:) Tekrar netleştireyim senin için.; Sen fatura da yazanlara itiraz edip olayı kapatıyorsunya.? Bu işlerden hiç anlamayan bir kardeşimiz gitse ve itiraz edemese.? Dolandırılmış değil ama keriz oluyor değilmi sana göre.? Burada tartıştığımız şey kendini ne kadar iyi savunduğun değil. İtiraz etsem de etmesem de bana gerekli olmayan bir şeyi kakalamaya çalışman.! Yani iş ahlakı. Motorun yıkanmasının iyi olup olmadığını bilemeyecek kadar amatör olabilir bir insan. Motor yıkamayı sebepsiz yere yapıp faturaya yansıtması dolandırıcılıktır nokta.. Burda yine faturaya itiraz edebilirsin dersin sen.:) Birde kalmış bana başkalarının dükkanını savunuyorsun.:) Seni kandırdıklarını anlayıp faturaya itiraz etmeye devam edersin. En azından " Yeni araç sahibi olmuş bir kardeşimiz servise gittiğinde motoru yıkandığında bunu ikram sanıp sevinirken fatura da üzülmesin diye açılmış bir konu." Motoru'da neden yıkarsın arkadaş... Konuyu tam idrak et diye tekrar açıklamak zorunda kaldım. Kalplere dokunabildiysek ne mutlu bize.:)
Paran yoksa servis pahalıdır sana, elinde hiçbir done yokken konuşuyorsun, yok arkadaşım gitti geldi böyle oldu, dağ yandı, çoban kaçtı, inek öldü hikayesine dönüyor iş. Ekonomik durumun yoksa servise gitme sanayideki çıraklar çekiçle söker arabanı artık. Toplarken de tork anahtarını biraz zor bulursun. Sonra buraya konu açma arabam 100 km üstü hızda titriyor diye :D

Hocam bir yakınımın 2022 model dizel hyundai tucson unu servise götürdüm. Mazot filtresi hariç her şey 10500 lira tuttu. Teslim aldıktan sonra araca yapılanlara baktım bu üstte yazdıklarınıza ek olarak (ozon+klima) motor koruma diye bir şey de eklemişler (1500 tl) toplamda 3000 Tl ye yakın bu angarya şeyler tutmuş.

Servisteki arkadaşa sorduğumda bunları sen bana söylemedin, söylesen de ben istemezdim dedim. Bunları alsan da almasan da bu fiyatı veriyorlarmış. Her türlü geçirmenin yolunu biliyor bunlar.
Aslında onun da bir çözümü var, Servis tel.den aranır,

Tel.den teklif veren kişiye bu söylediklerini bana mail yoluyla listesini göndermesi istenir,

Liste mail yoluyla ulaştıktan sonra listeden istemediğiniz işlemin çıkartılıp tekrar teklif listesi göndermesini söylersiniz,

İşte bu aşamada size verilen ilk teklifte istemediğiniz işlemi çıkartıp, yine de aynı ücreti çıkarıyorlar ise kendi kurduğu tuzağa düşmüş olur,

Ararsın şimdi ben size bu işlemi çıkarmanızı söyledim sizde çıkardınız ama bu seferde işçilik vs.. ücretini fiyatını artırıp yine aynı teklifi verdiniz değil mi dediğinizde, Daha da önemlisi artık elinizde kanıt olduğu için, Bu kasten nitelikli adamı dolandırmak demek genel merkeze bunu şikayet edip bunu ilettiğinde (elinde kanıtlar) var, Böyle bir olayda canları çok yanar, Mail yoluyla ilettikleri teklif listesinin bağlayıcılığı var, Genel merkez’den darbe olmadan yırtsalar, Şikayet ettiğinizde uğraşır dururlar.

Servisteki bunu söyleyen kişi ya toy birisi yada çok cahil insanın suratına açık açık sesini çıkarma biz seni her türlü kazıklayacaz denir mi, O konuşmaların hepsinin kaydı alınıyor cahilin biri işte.

Aslında onun da bir çözümü var, Servis tel.den aranır,

Tel.den teklif veren kişiye bu söylediklerini bana mail yoluyla listesini göndermesi istenir,

Liste mail yoluyla ulaştıktan sonra listeden istemediğiniz işlemin çıkartılıp tekrar teklif listesi göndermesini söylersiniz,

İşte bu aşamada size verilen ilk teklifte istemediğiniz işlemi çıkartıp, yine de aynı ücreti çıkarıyorlar ise kendi kurduğu tuzağa düşmüş olur,

Ararsın şimdi ben size bu işlemi çıkarmanızı söyledim sizde çıkardınız ama bu seferde işçilik vs.. ücretini fiyatını artırıp yine aynı teklifi verdiniz değil mi dediğinizde, Daha da önemlisi artık elinizde kanıt olduğu için, Bu kasten nitelikli adamı dolandırmak demek genel merkeze bunu şikayet edip bunu ilettiğinde (elinde kanıtlar) var, Böyle bir olayda canları çok yanar, Mail yoluyla ilettikleri teklif listesinin bağlayıcılığı var, Genel merkez’den darbe olmadan yırtsalar, Şikayet ettiğinizde uğraşır dururlar.

Servisteki bunu söyleyen kişi ya toy birisi yada çok cahil insanın suratına açık açık sesini çıkarma biz seni her türlü kazıklayacaz denir mi, O konuşmaların hepsinin kaydı alınıyor cahilin biri işte.

Ben de bunu anlatmaya çalışıyorum adamın finansal okur yazarlığı yok servis beni dolandırıyor/kandırıyor diyor. Sen bu kafayla sanayiye gidersen dükkana ortak ederler kârdan pay vermezler :LOL:. Servis en azından her şeyi şeffaf yürütür.

-Klima dezenfaktosyo işlemi
-Ozon Temizliği
-Sunroff / Cam Tavan Bakımı
-Motor temizliği

Adı altında bir güzel müşterinin parasını alıyorlar,

Sunroof / Cam Tavan bakımını Würth HHS200 (eski adı HHS Grease) alarak 5 kat daha ucuza kendiniz yapabilirsiniz, 1 şişe Würth 5 sene idare eder,

Klima dezenfaktasyonu dedikleri şey aracın içine 3 kuruşluk koku bombası sıkıyorlar, ama bunu faturaya şaçma sapan rakamlar ile yansıtıyorlar,

Ozon temizliğini ise doğru şekilde yapıyorlar mı tartışılır, ciddi fiyat alıyorlar,

Motoru temizlemek yarım saatini alır.
imza atarım (y)

Altın değerinde bilgi

Yaz sıcaklarında klima uzun süre çalışınca, özellikle soğuk üflemede tüm klima kanallarında terleme ve nem birikmesi olur. Aracı stop ettiğinde bu nem boruların içinde kalır. Zamanla bakteri, virüs ve kötü koku oluşmasının asıl sebebi de bu nemdir.

Bunu yaşamamak için 10 yıldır aynı yöntemi uyguluyorum
(bunu bana Doğuş Esenyurt’taki bir Porsche ustası önermişti)

Ne yapıyorum?

• Aracı park etmeden 3–5 dakika önce klima ayarını değiştiriyorum.
  • MAX tuşuna basıp, sıcaklığı 30 dereceye getiriyorum.
  • Klima bu sürede sıcak hava üfleyerek boruların içindeki nemi tamamen kurutuyor.
Bu kadar basit. Ne kötü koku oluyor ne de klima kanallarında birikme. Yıllardır klima temizliği yaptırmadan ilk günkü gibi kullanıyorum.

Kısa örnek:

eve gelirken klima soğukta çalıştı, araç içi buz gibi. Eve 2–3 dakika kala:
  • Klima sıcak,
  • Fan yüksek,
  • MAX mod açık.
    Eve geldiğimde borular kuru olduğu için ertesi gün araca bindiğimde hiç pis koku olmuyor.

Geri