Gürcistan/Batum Hakkında Gümrük İşlemleri, Yakıt, Yemek, Gezilecek Yerler


Katılım
6 Eyl 2015
Mesajlar
137
Tepkime puanı
45
İsim
-
Merhabalar. Bir süredir yazmak istediğim bu konu için fırsat bulamamıştım. Bugüne kısmetmiş :)  Artvin/Merkez de ikamet ediyorum. Sarp sınır kapısı da evime yaklaşık 60km mesafede olduğu için sık sık gidip geliyorum. Mümkün oldukça da yakıtımı oradan alıyorum. Yakınlarda olanlar veya  gezmeye gelip batuma geçmek isteyenler için birkaç bilgi vermek istedim.

      İlk olarak her ağızdan duyduğumuz yok batum polisi çok kötü, vay efendim uyuşturucu koyup yakalamış gibi yapıp içeri atıyorlar, Türk plaka aracı görünce siren çalıp durduruyorlar, durup dururken içeri atıyorlar, yok işkence ediyorlar, dövüyorlar vesaire bunların hepsi kulaktan dolma yanlış bilgiler. Yaşanmış örnekleri var mı ? Maalesef var. Fakat uzun süre önce birkaç kişi tarafından yaşanmış hadiseler. Gel gelelim sürekli geliş gidişlerimde de bu tarz olaylarda kesinlikle tasvip etmesem de sebebini biraz olsun anlama fırsatı bulabildim. Gürcülerin hiçkimseyle derdi yok, fakat bazı "insanlar" orayı sadece cinsel amaçlı ziyaret edip milletin annesini, kardeşini taciz ederse, gördüğü her kadını hayat kadını olarak tahayyül edip rahatsız edip (bütün abilerim ve kardeşlerimden özür dileyerek yazıyorum)  pazarlığa girmeye çalışırsa bu tarz nahoş durumlar kaçınılmaz oluyor. Her geçtiğimde sık sık gördüğüm yaşları 18-22 arası olup  çevre illerden gelip utanmaz bir şekilde pis pis sırıtıp insanları rahatsız eden vatandaşlarımız var maalesef ki. Dolayısıyla adamlarda önyargıyı bizler oluşturuyoruz. Neyse daha uzatmadan diğer konulara geçeyim.

     Gümrükten geçiş işlemleri sıkıntısız. Yaya olarak geçerken saatlerce beklerken arabayla geçiş çok daha hızlı oluyor. Araç sıraları hızlı ilerliyor ve sıra size geldiğinde Türk tarafındaki işlemler maksimum 3-4 dakika Gürcü tarafındaki işlemler maksimum 1-2 dakika sürüyor. Yani yürüyerek 1 saatte zor geçtiğimiz kapıyı arabayla ortalama bir sıra olduğu vakitler 10-15 dk ya geçiyoruz. Türk tarafında 3 adet kapı mevcut. Birinci kapıda araç içerisindeki kişinin kimlik kontrolü, sonrasında 15TL yurt çıkış harcını ödeyerek giriş formu alınmasını sağlayan yan yana iki tane kulübe var. Bagaj ve araç kontrolü burada yapılıyor. Daha sonrasında ikinci kapıya geldiğimizde formun doldurularak araç tescil bölümünde ruhsat ile birlikte görevliye verilmesi oluyor. Üçüncü kısım görevli sadece göz ucuyla bakıp geçtiğimiz kapılarda bir aksilik olmaması durumunda kapıyı açıyor. Gürcistan tarafına gittiğimizde maalesef ki bizim tarafa oranla çok daha gelişmiş ve fazla sayıda kapı olan alana giriş yapılıyor. Sıra size geldiğinde arabanızı kulübeye yanaştırmadan stop yazan yerde durup evraklarınızı vermek için aracınızdan inmeniz gerekiyor. O sırada gürcü polisi Türkçe olarak ne için geldiniz diye kibarca ve güleryüzlü bir şekilde soruyor. Laubali bir şekilde iğrenç cevap veren kişilere karşı işlemler de aynı sertlikte oluyor. Bu kapıdan da geçtiğimizde önümüzde başka bir engel kalmıyor. Batumdaki yollar fazlasıyla geniş. Gidiş geliş birer şerit olarak gözükmesine rağmen yan yana 4 araç çok rahat bir şekilde ilerleyebiliyor. Her yerde kuytu köşelere gizlenmiş polis araçları görmeniz muhtemel. Eğer kurallara uymazsanız sorun yaşarsınız. En çok dikkat edilmesi gereken hız kurallarına uyulması, emniyet kemerinin mutlaka takılması ve yaya geçidinde yaya olduğu zaman yol verilmesi. Yol vermek yerine yayaların üstüne sürerseniz direk olarak polis sireni açıp peşinize takılır. Yanlışlıkla dahi olsa bir hayvana vurursanız 250 lari cezası mevcut. 

 14614335_10208682038463205_556173727_o.jpg

     Yakıt olarak birçok marka var. Aklıma gelenler : Rom Petrol,  Socar , Wissol , GULF , LukOil ,   Benim aracım dizel olduğu için sadece eurodiesel için yorum yapabileceğim. Şimdiye kadar Socar ve Wissol den yakıt aldım. 1 Lite eurodiesel 1.60Lari (1.90TL) civarında fiyatı var. Yarı yarıya fiyat farkı oluyor. Birde Türkiye'deki petrol ofisinden aldığım yakıta göre inanılmaz derecede performans artışı yaşıyorum. Gulf Ve Rom Petrol den de alan birçok tanıdığım oldu. Herkes gayet memnundu. 

img0922.JPG

     Yurtdışında yemek de başlı başına bir sorun olabiliyor. Bunun için de birkaç önerim olacak. İlk önerim Türk Restoranlarına gitmeyin. Fiyatlar hem aşırı derecede uçuk hemde yabancı bir ülkeye geçmişken onların damak tadını da denemek gerekir diye düşünüyorum. Gürcistan daki yemek kültürü bize pek uzak değil.  Ters Restoranın yemekleri çok mükemmel olmasa da görülmesi gereken biryer. San Remo adında sahilde bir restoran mevcut. Yemekleri gayet iyi. Yazın cam terasın üstünde sahilde oturabilirsiniz. Güzel bir manzarası var. Batum piazza tarafındaki restoranlar da fena değil. Denenebilir. Villa Restoran'ın yemekleri de güzeldir. Benim en favorilerimden birisi Ukrainian Restaurant. Menüler bu saydığım yerlerde ingilizce olarak da geldiğinden dolayı en azından ne yiyeyim diye insan çok muallakta kalmıyor :)  Yemek fiyatları ise ne çok pahalı nede çok ucuz. Ortalama diyelim.

65697.jpg

the-white-restaurant.jpg

     Gelelim gezilecek yerlere. Batum bulvarı , Dolphinarium ( Yunus balığı gösterilerinin olduğu bir yer,  yunuslarla birlikte yüzülebiliyor ) , Alphabet Tower (Alfabe Kulesi) Dönme dolap , sahil tarafındaki parklar ,  Piazza meydanı, Teleferik (Yukarıdan şahane fotoğraflar çekebilirsiniz) , Batum Botanik Bahçesi*** (15Km alana kurulmuş dünyanın her yerine ait farklı bitki türleriyle bezenmiş bir yer. Elektrikli ring aracı ile isteğe bağlı 2km lik bir tur mevcut. Gidiş 3 lari dönüş  3 lari olmak üzere 6 lariye gezebilirsiniz.) Daha birçok gezilecek yerler var fakat eğer günübirlik gezecekseniz benim en önemli gördüklerim bunlar diyebilirim. Tabi söylediğim yerleri gezerken başka gezilecek yerleri de göreceksiniz. 

Not : Konu ile ilgili fırsat buldukça güncellemeler ve eklemeler yapacağım. Yazdıklarım veya başka birşey ile ilgili sorusu veya bir isteği olan abilerime ve kardeşlerime seve seve her konuda yardımcı olmaya çalışırım. 

 
@silverknight

Değerli Hocam 

Teşekkür ederim bu güzel konu için. 

Öteden beri duyduğum ama bir türlü güvenilir kaynaklarda teyidini alamadığım bir çok soru ve sorun var kafamda.

Konu malumunuz:

2 yıla uzayan triptik süresi sayesinde Gürcistan'dan satın alınarak kullanılan araçlar...

Aklımda milyon soru var. Ama olsa olsa böyle bir imkan doğarsa araç almam mümkün olabileceği için son derece önemli benim için. 

Bu kadar detaylı ve etraflıca anlatma yeteneğine sahip bir dostumuzla karşılaşınca; haddim olmadığından; sizi yönlendirmek yerine konu başlığını  vererek, klavyenizden çıkacak keyifli bir yazıyı okumak isterim. 

Saygılarımla 

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Batum gezmekle bitmez sahilde yürümek, tarih kokan sokaklarında dışı her ne kadar eski ve kötü görünümlü evleri olsada içleri muazzam döşelidir, mükemmel yapıları, 

Her ne kadar Batum deseniz de benim gözdem Tiflis, batum'a 6 saatlik mesafede kesinlikle gidilip görülmeli adamların tarihine sahip çıkışı görülmeli.  @silvershadow 20bine araba alıyorsun diyelim iki yıl sonra aracı geri satmak için istediğin bir galeriye satıyorsun, en çok parayı kim verirse ona ammaaa aldığın fiyatın kaçta kaçına satarsın bilemem ama duyumlar çok fena 3bin 5bin en fazla çünkü orda araba para değil. 

 
ar detaylı ve etraflıca anlatma yeteneğine sahip bir dostumuzla karşılaşınca; haddim olmadığından; sizi yönlendirmek yerine konu başlığını  vererek, klavyenizden çıkacak keyifli bir yazıyı okumak isterim. 
Değerli Murat abi;

 Gürcistan dan araç alımı ile ilgili olarak bende baya arada kaldım. Burada bir aile dostumuzun hem gürcistan hemde Türk vatandaşlığı var ve kendisi yaklaşık 1 yıldır Batum'da çalışıyor. Fakat Türkiye'ye batumdan aldığı aracı ile her geçiş yaptığında mutlaka bir sorunla karşılaştı. Her seferinde geçiş yapabildi fakat dediğim gibi türlü sorunlarla.

 Gürcistan da araç alımı iki şekilde yapılmaktaydı. Bunların birincisi(Artık uygulanamıyor) ; Gürcü bir vatandaşın üstüne olan aracı size vekalet ile kullanma hakkı veriyordu. Bu durum çoğaldıkça çoğaldı. Sonradan toplu yakalamalar çıkarılarak araçların hepsi toplandı. Bulunduğum yer batumun merkezine sadece 80km mesafede olmasına rağmen bir tane gürcü plakalı araç kalmadı. İkinci yol ise ; Araç tamamen sizin adınıza oluyor. Gürcü tarafından hiçbir sıkıntı yok fakat Türk tarafına gelindiğinde oturum izni soruluyor. (Oturum izni alınması için başvuru kabulü sonrası orada 182 gün boyunca çalışmanız gerekmekte) Fakat bazı firmalar (nasıl yaptığı konusunda hiçbir fikrim yok ve gerek batumda konuştuğum kişiler , gerekse gürcistan vatandaşlığı olan dostlarımıza sorduğumuz kadarıyla bu mümkün değil yada illegal diyorlar) araç fiyatlarının içerisine 2.000$ gibi bir fiyat ekleyerek sizin adınıza geçiş için bazı işlemler yapıyorlar. Aracı kendiniz kullanarak Türkiye'ye geçiriyorsunuz. Fakat bu 2 yıl içerisinde kontrollerde ne gibi sorunlar yaşatır net bir cevap maalesef ki veremeyeceğim. Yakın çevremden sorduğum herkes bu işin riskli olduğunu söylediler. Aracın bağlanma durumları olabilir diye özellikle belirttiler. Zaten bu tarz bir problem olmasa karadeniz de gürcistan, marmara da bulgaristan plakalı araç hariç bulunmaz diye düşünüyorum bende :)  Fiyat farkına gelecek olursak çok uçuk farklar mevcut. Örnek olarak takip ettiğim ve Türkiye'ye bolca satış yapan bir sayfadan aldığım rakamları ekliyorum(Her ne kadar görünce insanın canı çekse de yinede büyük bir risk)  ;

1- BMW M5 2007 MODEL 160BİN KM HERŞEY DAHİL FİYATI: 20BİN DOLAR (60BİN TL)

2-BMW M6 2008 MODEL 85000 KM HERŞEY DAHİL FİYATI: 25000 DOLAR (75 000 TL)

3- MERCEDES C180 AMG SPORT BENZİNLİ 2014 MODEL 65 BİN KM'DE.  HERŞEY DAHİL FİYATI: 17 BİN DOLAR (50 BİN TL)

4- BMW X6 3.0 DİZEL 2010 MODEL FULL HERŞEY DAHİL FİYATI: 30.500 DOLAR (93.000 TL)

5- VOLKSWAGEN GOLF 7 1.8TSI 2016 MODEL 30 BİN KM'DE. DSG ŞANZUMAN. HERŞEY DAHİL FİYATI: 12 BİN DOLAR (36 BİN TL)

6-  CHEVROLET CAMARO RS 3.6 BENZİNLİ 2012 MODEL 63BİN KM FULL HERŞEY DAHİL FİYATI: 24.000 DOLAR (71.000 TL) gibi fiyatlar mevcut. Bu riskler konusunda yasal olarak net bir açıklık getirilene kadar sadece bakmakla yetineceğim şahsen.

 
Batum gezmekle bitmez sahilde yürümek, tarih kokan sokaklarında dışı her ne kadar eski ve kötü görünümlü evleri olsada içleri muazzam döşelidir, mükemmel yapıları, 

Her ne kadar Batum deseniz de benim gözdem Tiflis, batum'a 6 saatlik mesafede kesinlikle gidilip görülmeli adamların tarihine sahip çıkışı görülmeli.  @silvershadow 20bine araba alıyorsun diyelim iki yıl sonra aracı geri satmak için istediğin bir galeriye satıyorsun, en çok parayı kim verirse ona ammaaa aldığın fiyatın kaçta kaçına satarsın bilemem ama duyumlar çok fena 3bin 5bin en fazla çünkü orda araba para değil. 
Kesinlikle dediklerinize katılıyorum. Tiflis apayrı bir yer :)  

 

Geri
Üst Alt