Merhabalar,
Bence iki araç da tercih edilebilir, burada önemli olan birkaç husus var:
- Kim kullanacak, nerede kullanacak?
- Biri sedan, diğeri hatchback. (Bagaj hacmi, arka koltuk mesafesi gibi kriterleriniz var mı? Mesela bir arkadaşım “Sokağa park edeceğim, araç kompakt olsun ama C sınıfı da olsun” diyordu, o yüzden hiç sedan bakmadı.)
- Yılda ne kadar kilometre yapacaksınız? (Aradaki MTV farkını yakıt farkıyla dengeleyebilecek misiniz? Benzini 52 TL olarak alırsak, Golf ortalama 7 litre, Corolla 5 litre yaksa; yıllık 10 bin km civarında MTV + yakıt toplamı birbirine denk geliyor gibi. Tabii benzin fiyatı arttıkça bu denge daha düşük kilometrelerde sağlanır. Kafadan bir hesap yaptım ama siz yine kendi kullanımınıza göre hesaplayın. Yüksek kilometre yapan biri için bu fark önemli hale gelebilir.)
Bu soruların cevapları, donanım farkları kadar önemli bence.
İkinci el piyasasına gelirsek, Civic, Corolla ve Golf gibi araçların piyasası zaten hep vardır. Yeni araçta özellikle büyük şehirlerde Golf biraz daha hızlı el değiştirir ama Anadolu tarafında durum Corolla ve Civic lehine döner, Araçlar 15 yaş ve üzerine geldiğinde ise en çok talep gören modeller genelde Corolla ve Civic oluyor diye düşünüyorum. Yani ikinci elde satarken Corolla da Golf de sizi üzmez bence.
Donanım kısmına çok derinlemesine bakmadım ama 2024 modelini bir süre kullanma fırsatım olmuştu. Fren hissiyatı, multimedya kalitesi ve iç trim malzemeleri açısından ben olsam Corolla’yı tercih etmezdim sanırım. Hele de fiyat farkı çok büyük değilse.
Daha önce FD6 kasa Civic’im de olmuştu, onda da fren hissiyatını çok beğenmemiştim. Sanırım Japon araçlarında genel bir “fren hissi” farkı var; bana çok güven vermiyor açıkçası.
Ama eğer sizin dediğiniz gibi, “bütçem dahilinde, içi dışı hoşuma giden iki araç bunlar” diyorsanız, bu da gayet geçerli bir kriter. O durumda yapılacak en doğru şey, ikisine de oturmak, mümkünse test sürüşü yapmak ve hangisi daha çok içinize siniyorsa onu almak olur.
Yakınınıza şimdiden hayırlı olsun, Allah kazasız belasız binmeyi nasip etsin.