VW araçtan Tesla’ya geçilir mi?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ahmet306
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Otopilot dediğimiz direksiyon ve hız kontrolünü ele alan sistem, direksiyona müdahale hissettiği anda devre dışı kalan sistemdir. Twitterda en son yayınlanan video kayıtlarında araç otopilottan çıkıp direksiyon sola kırılıyor. Araç sahibide twitterda "kaza esnasında arka koltuktaki çocuğuma bakıyordum." gibi bir cümle kullanmış. Benim tahminim bu arkadaş otopilottayken arka tarafa uzandı ve dizi ile direksiyona müdahale etti, sonrası malum zaten.

Ayrıca bizim kullandığımız standart otopilot sistemleri 2019'da güncellenen avrupada kullanılan sistem. Avrupanın güncel otonom sürüşlere izin vermemesinden dolayı eski sürüm kullanılıyor. Dolayısıyla böyle bir direksiyona müdahale yeteneği zaten mevcut değil ki kendi kendine karşı şeride geçsin.

Bende bu sistemi sık sık kullanıyorum hatta bu arkadaş çok ideal şartlarda kullanmış. Ben daha yoğun yağmurun olduğu trafikte de kullandım fazla ürkek davranıp frenlemesi dışında saçma sapan bir hareketini görmedim.

Teknoloji gelişiyor devir değişiyor. Ayak uydurmamız veya ayak uyduranlara da saygı göstermemiz gerekli. "İyi olmuş, kendisi kullansaymış, araç kullanmayacaksan otobüse bin" gibi cümleler hoş değil.

@Oswinaldo @DifferenceCan

Bir teknolojiyi kullanmakla onu doğru yorumlamak aynı şey değil. Kimsenin “mühendis olma” şartı yok ama teknik bir konuda kesin hükümler veriyorsan, bu artık kullanıcı deneyimi değil iddia olur; iddianın da dayanağı olur.

Direksiyona müdahale hissedince sistem devreden çıkar cümlesini mutlak doğru gibi yazmışsın ama Avrupa’daki L2 sistemler böyle siyah-beyaz çalışmaz. Tork paylaşımı, gecikmeli disengage, kısmi müdahale gibi senaryolar zaten bilinen ve belgelenmiş şeyler. Yani dizle dokundun = sistem tamamen bıraktı denklemi teknik olarak yanlış.

Videoda görülen olayda da araç “önce tamamen çıkıp sonra sola kırmıyor”, çıkışla eş zamanlı ani bir sola hamle var. İnsan diz müdahalesi böyle net, keskin ve refleks dışı bir açı üretmez. Bu, ya algılama kaybı ya da yanlış şerit merkezleme davranışıdır. “Benim tahminim” diyerek anlatılan senaryo, kanıt değil varsayım.

“Avrupa eski sürüm kullanıyor, karşı şeride geçemez” iddiası da hatalı.
Avrupa sistemleri kısıtlıdır ama: Silik şerit / Yol çalışması / Gölge/asfalt farkı / Kamera–radar çelişkisi gibi durumlarda yanlış şerit hedefleme yapabildiği zaten bilinen bir risk. Bu sadece bu marka için değil, piyasadaki tüm L2 sistemler için geçerli.

“Ben kullandım, sorun yaşamadım” argümanı teknik tartışmada hiçbir şey ifade etmez. Havacılıkta da, otomotivde de kazalar “binlerce kez sorunsuz çalıştı” diye değil, bir kez hata yaptı diye incelenir. Güvenlik böyle değerlendirilir.

Kimse dijital gelişime karşı değil. Ama teknolojiyi savunmak:

Riskleri yok saymak / Hataları kullanıcıya yıkmak / Eleştireni “uyum sağlayamıyor” diye etiketlemek değildir.

Özetle:
Bu olayda sürücünün ihmali olabilir, evet.
Ama “kesinlikle dizle direksiyon kırdı, sistem masum” demek teknik olarak da mantıksal olarak da dayanaksız.
Teknolojiye saygı, onu eleştirebilmekle başlar; kutsamakla değil.

@Oswinaldo @DifferenceCan

Bir teknolojiyi kullanmakla onu doğru yorumlamak aynı şey değil. Kimsenin “mühendis olma” şartı yok ama teknik bir konuda kesin hükümler veriyorsan, bu artık kullanıcı deneyimi değil iddia olur; iddianın da dayanağı olur.

Direksiyona müdahale hissedince sistem devreden çıkar cümlesini mutlak doğru gibi yazmışsın ama Avrupa’daki L2 sistemler böyle siyah-beyaz çalışmaz. Tork paylaşımı, gecikmeli disengage, kısmi müdahale gibi senaryolar zaten bilinen ve belgelenmiş şeyler. Yani dizle dokundun = sistem tamamen bıraktı denklemi teknik olarak yanlış.

Videoda görülen olayda da araç “önce tamamen çıkıp sonra sola kırmıyor”, çıkışla eş zamanlı ani bir sola hamle var. İnsan diz müdahalesi böyle net, keskin ve refleks dışı bir açı üretmez. Bu, ya algılama kaybı ya da yanlış şerit merkezleme davranışıdır. “Benim tahminim” diyerek anlatılan senaryo, kanıt değil varsayım.

“Avrupa eski sürüm kullanıyor, karşı şeride geçemez” iddiası da hatalı.
Avrupa sistemleri kısıtlıdır ama: Silik şerit / Yol çalışması / Gölge/asfalt farkı / Kamera–radar çelişkisi gibi durumlarda yanlış şerit hedefleme yapabildiği zaten bilinen bir risk. Bu sadece bu marka için değil, piyasadaki tüm L2 sistemler için geçerli.

“Ben kullandım, sorun yaşamadım” argümanı teknik tartışmada hiçbir şey ifade etmez. Havacılıkta da, otomotivde de kazalar “binlerce kez sorunsuz çalıştı” diye değil, bir kez hata yaptı diye incelenir. Güvenlik böyle değerlendirilir.

Kimse dijital gelişime karşı değil. Ama teknolojiyi savunmak:

Riskleri yok saymak / Hataları kullanıcıya yıkmak / Eleştireni “uyum sağlayamıyor” diye etiketlemek değildir.

Özetle:
Bu olayda sürücünün ihmali olabilir, evet.
Ama “kesinlikle dizle direksiyon kırdı, sistem masum” demek teknik olarak da mantıksal olarak da dayanaksız.
Teknolojiye saygı, onu eleştirebilmekle başlar; kutsamakla değil.
Hocam tabiki varsayımlarda bulunuyoruz, çünkü sürücünün ifadesine göre biliyoruz sadece. Bu konuda araçtaki verileri talep etmişler firmadan oradan gelecek sonuçlara göre direksiyona ne kadar kuvvet uygulanmış ona göre sonuç belli olacaktır.

Bende sorun çıkmadı diye kimsede çıkmayacak diye bir şey tabii ki yoktur. İşin en kötü kısmı ise bu sistemi kullanırken elleri her türlü direksiyonda tutmak gerektiğinden araç kendisi ne yaparsa yapsın ihaleyi sürücüye yıkmak. Adına denetimli sürüş diyorlar örneğin bu olayda olduğu gibi sola kırsa araç, şoförün düzeltmesini bekleyecekler. Öyle bir tepkime süresi yokki insanoğlunda.

Şunu atacaktım da teslacılara demiş olurum yanlış anlarlar diye atmamıştım🤣

Aracın sahibi detaylı veri talep etmiş gelişme olursa paylaşacakmış

Hocam tabiki varsayımlarda bulunuyoruz, çünkü sürücünün ifadesine göre biliyoruz sadece. Bu konuda araçtaki verileri talep etmişler firmadan oradan gelecek sonuçlara göre direksiyona ne kadar kuvvet uygulanmış ona göre sonuç belli olacaktır.

Bende sorun çıkmadı diye kimsede çıkmayacak diye bir şey tabii ki yoktur. İşin en kötü kısmı ise bu sistemi kullanırken elleri her türlü direksiyonda tutmak gerektiğinden araç kendisi ne yaparsa yapsın ihaleyi sürücüye yıkmak. Adına denetimli sürüş diyorlar örneğin bu olayda olduğu gibi sola kırsa araç, şoförün düzeltmesini bekleyecekler. Öyle bir tepkime süresi yokki insanoğlunda.

Madem “ben kullanıyorum, kusursuz, hiçbir şey yapmıyor” diyorsunuz; o zaman buyurun, lafla değil kanıtla konuşalım.

Açın kamerayı, 1–2 saatlik kesintisiz bir video çekin.
Eller direksiyona değmeden, gerçekten değmeden.
Tuzla’dan çıkın, Ankara istikametine doğru basın gaza.

Bakın bakalım bu uğruna neredeyse kutsallık atfettiğiniz, “tanrısal” seviyeye çıkardığınız teknoloji;
Kocaeli’ye varmadan, kamyonların, TIR’ların arasındaki gerçek dünyada nasıl performans veriyor.

Şeritler silikken, trafik akarken, yol bozulurken…Masada konuşmak kolay. Forumda yazmak kolay.

Gösterin bize o çok güvendiğiniz sistemi.
Allah aşkına, teoriyi değil gerçeği izleyelim.

Diğer türlü
Atikali kahveler trişkadan nağmeler olur

yarın nasipse uzun yola cıkabilirim. direksiyona elma mı sıkıştırsam armut mu? travel assist hep devrede olmalı.

yarın nasipse uzun yola cıkabilirim. direksiyona elma mı sıkıştırsam armut mu? travel assist hep devrede olmalı.
Kendini karşı şeritte bulma garantili

Madem “ben kullanıyorum, kusursuz, hiçbir şey yapmıyor” diyorsunuz; o zaman buyurun, lafla değil kanıtla konuşalım.

Açın kamerayı, 1–2 saatlik kesintisiz bir video çekin.
Eller direksiyona değmeden, gerçekten değmeden.
Tuzla’dan çıkın, Ankara istikametine doğru basın gaza.

Bakın bakalım bu uğruna neredeyse kutsallık atfettiğiniz, “tanrısal” seviyeye çıkardığınız teknoloji;
Kocaeli’ye varmadan, kamyonların, TIR’ların arasındaki gerçek dünyada nasıl performans veriyor.

Şeritler silikken, trafik akarken, yol bozulurken…Masada konuşmak kolay. Forumda yazmak kolay.

Gösterin bize o çok güvendiğiniz sistemi.
Allah aşkına, teoriyi değil gerçeği izleyelim.

Diğer türlü
Atikali kahveler trişkadan nağmeler olur

Hocam kutsalık atfettiğimiz falan yok nereden çıkarıyorsunuz bunu? :) Bizde eleştiriyoruz yeri geliyor senin süreceğin arabaya diyip kontrolü ele alıyoruz. Mevcut sistemde el değmeden gitmek mümkün değil zaten ancak dediğiniz sürüşleri 6 ayda defalarca o bahsettiğiniz istikamette gerçekleştirdim zaten. Yeri geliyor şeritler siliniyor evet orada da öndeki aracı takip ediyor bir müddet, daha sonra devreden çıkıyor. Ama öyle akan trafikte, tırların arasında ızdırap gibi gelmiyor merak etmeyin.
Canınızı sevmiyorsanız, karşı şeride geçme riskiyle birlikte buyrun birlikte test edelim 😁 Birde şöyle bir kanı var insanlarda; otopilota alınca elleri çiçek yapıp gidiyoruz sanıyorlar. Yok hocam öyle bir şey o komple ihmalkarlık oluyor. İnsan gibi sürücü ellerini direksiyondan çekmez her an müdahale edecek gibi gider. Öyle şişe sıkıştırmak, fake ağırlıklar kullanmak diğer sürücülerin canına kast etmekten başka bir şey değil. Yapanlar maalesef var..

doğruyu sadece şöför ve Allah biliyor.tesla da belki sürüşü analiz etmek gibi bir durum varsa onlar da çözerler

Ben daha fazla bir şey yazmayacağım, şimdide kutsallaştırıyormuşuz :D şaka gibi.

Geri