Autohold olmayan araçlar hakkında

İsim
Ali C.
Araç
Golf 8.5 Style Anemon
polo taigo gibi autohold olmayan araçlarda vites d konumunda el freni çekilip beklenirse ayak frendeymiş gibi kavrama ayırırımı ? ayırmayıp gitmeyemi zorlar..? bu konu hakkında fikri veya deneyimi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.

Son düzenleme:

bu konuda denemeye çekiniyorum ne tepki verir denemek istemiyoum. taigo aracımız autohold yok tabi. vites d konumunda elfreni çekip beklerse ne olur. frene basıyomuş gibi kavrama ayırırmı acaba :)

bu konuda denemeye çekiniyorum ne tepki verir denemek istemiyoum. taigo aracımız autohold yok tabi. vites d konumunda elfreni çekip beklerse ne olur. frene basıyomuş gibi kavrama ayırırmı acaba :)
Ben de merak ettim şimdi
1 - 2 sn den birşey olur mu ki hocam.

Sahsen ben bu şekil kullaniyorum
Araç taigo 2025 model life
Ayağın frende olsun
Vitesi N (boş) konumuna al
Manuel el frenini çek
Ayağını frenden yavaşça bırak (araç el frenine binsin)
Son olarak vitesi P’ye al
Araç çalışır halde bekliyorsam n ye alıp el frenini çekip bekliyorum
D de çekip beklememen gerektigini otomol de çalışan yetkili servis elmanı söylememişti

Şimdi mesela bizim golf 7 lerde autohold olduğu için yokuş kalkış sistemi devre dışı olarak geliyor. Araçta yokuş kalkış yok. Büyük ihtimalle sizin araçta vardır eğimli yoldaysanız 3 saniye aracı kavramadan ayıracak sonra kavrama tutmaya başlayacaktır. Düz yolda ise direkt kavramayı devreye sokacaktır ve el frenini çektiğiniz zaman araç d pozisyonunda kavrama devreye girip araç hareket etmek isteyecektir.

Yani dediğiniz gibi bir durum söz konusu değil kavramanın ve kulakların ömründen çalarsınız. Frene tam bastığınızda sadece kavrama motordan ayrılır.

Çünkü kendi aracım golf 7 ye yokuş kalkış sistemini obd cihazımdan aktif ederken testlerde bulunmuştum oradan biliyorum 👍🏻

Deneyebilirsiniz, kısa süreli yapacağınız için zararı olmaz.

Şimdi mesela bizim golf 7 lerde autohold olduğu için yokuş kalkış sistemi devre dışı olarak geliyor. Araçta yokuş kalkış yok. Büyük ihtimalle sizin araçta vardır eğimli yoldaysanız 3 saniye aracı kavramadan ayıracak sonra kavrama tutmaya başlayacaktır. Düz yolda ise direkt kavramayı devreye sokacaktır ve el frenini çektiğiniz zaman araç d pozisyonunda kavrama devreye girip araç hareket etmek isteyecektir.

Yani dediğiniz gibi bir durum söz konusu değil kavramanın ve kulakların ömründen çalarsınız. Frene tam bastığınızda sadece kavrama motordan ayrılır.

Çünkü kendi aracım golf 7 ye yokuş kalkış sistemini obd cihazımdan aktif ederken testlerde bulunmuştum oradan biliyorum 👍🏻

bende aracın hareket etmek isteyecegini düşünüyorum o yüzden denemedim. şayet haraket etmek isteyecekse saçma ve çok zararlı bi durum kavrama açısından. çalışır vaziyette bırakıp inmemek en güzeli dalgınlıkla unutulabilir d konumda. golfe bi alışkanlık var arada taigoya binince kafa karışıyo 🙏🏻

Frene tam basıldığında kavramanın ayrılması durumundan dolayı autohold kullanılması öneriliyor, çünkü autohold devreye girdiğinde frene tam basmayı simüle ederek kavramanın motordan ayrılmasını garantiliyor.

Bu bilgiyi forumda okumuştum ama kim yazdı hatırlayamadım belki faydası olur

bende aracın hareket etmek isteyecegini düşünüyorum o yüzden denemedim. şayet haraket etmek isteyecekse saçma ve çok zararlı bi durum kavrama açısından. çalışır vaziyette bırakıp inmemek en güzeli 🙏🏻
Bunun elektromekanik park freniyle veya autohold ile alakası yok aslında, normal anam babam usulü park freni olan arabada freni çekili haldeyken D ye alırsak araba gitmeye çalışıp devir artıracaktır

bende aracın hareket etmek isteyecegini düşünüyorum o yüzden denemedim. şayet haraket etmek isteyecekse saçma ve çok zararlı bi durum kavrama açısından. çalışır vaziyette bırakıp inmemek en güzeli dalgınlıkla unutulabilir d konumda. golfe bi alışkanlık var arada taigoya binince kafa karışıyo 🙏🏻
Autohold zararlı bir alışkanlık. Golfte hep alışmışım başka bir araçtayken ışıklarda ayağımı istemsiz frenden çekiyorum öne doğru sürekli kaçırıyorum arabayı. Gerçekten güzel ve kullanışlı bir özellik 👍🏻

Frene tam basıldığında kavramanın ayrılması durumundan dolayı autohold kullanılması öneriliyor, çünkü autohold devreye girdiğinde frene tam basmayı simüle ederek kavramanın motordan ayrılmasını garantiliyor.

Bu bilgiyi forumda okumuştum ama kim yazdı hatırlayamadım belki faydası olur
Aynen öyle dsg de kavramasının ömrünü uzatmak için uygulanması gereken en önemli yöntemlerden birisi hocam.

Hatırladığım kadarıyla, el freni çekili D'deyken yarım debriyaj şeklinde ileri gitmeye çalışıyor. Aslında frene basılmış gibi tamamen debriyajı/kavramayı ayırması gerekir. Fakat bu sefer de, çok dik yokuşlarda el freni ile kalkışta sorun olabilir belki.

Mantıken böyle bir durumda hareket etmeye çalışacaktır ancak yazılımsal olarak bir koruma koymuşlarsa belki mesela el freni çekildiğin de ayırıyor olabilir yada başka bir şey.

Küçük bir deneme den zarar gelmez. Manuel araçlarda bazen aceleyle el frenini unutup gitmeye çalışmak gibi, aynı senaryo. Yani sorun olmaz o kadar da hasas kırılgan değil bu DSG

Bir de ben mental olarak kendimi DSG fikrine alıştırmaya çalıştıkça forumlarda gördüğüm şeyler ters etki yapıyor. :ROFLMAO:

Bazen diyorum bizim manuel araçlar DSG den daha otomatik. Hareket için, park için hiç bir ritüel yok. Şurada söyle yap, burda şuna dikkat et, burda manuele al, şunu yapma, bunu yapma, bu teklikeli.

Manuelde start'a basıp gidiyoruz. Zaten kolçağın üzerinde olan kol, bilekten vitesi ileri geri itiyor bitti gitti. Başka düşünülmesi gereken, dikkat edilmesi gereken yada acaba dedirten bir şey yok. Yani nerdeyse istesenizde bozabileceğiniz bir şey yok.

Belki de biz bazen abartıyoruz. Bu kadar karmaşık elektronik/mekanik sistemleri düşünen mühendisler, bu sözüm ona otomatik vitesli araçlarda tüm güvenlik ve sağlık tedbirlerini kullanıcıya bırakmış olabilirler mi? Yani bir sistem kullanıcıya çok daha fazla sorumluluk yüklüyorsa bu sisteme ne kadar otomatik diyebiliriz.

Mantıken böyle bir durumda hareket etmeye çalışacaktır ancak yazılımsal olarak bir koruma koymuşlarsa belki mesela el freni çekildiğin de ayırıyor olabilir yada başka bir şey.

Küçük bir deneme den zarar gelmez. Manuel araçlarda bazen aceleyle el frenini unutup gitmeye çalışmak gibi, aynı senaryo. Yani sorun olmaz o kadar da hasas kırılgan değil bu DSG

Bir de ben mental olarak kendimi DSG fikrine alıştırmaya çalıştıkça forumlarda gördüğüm şeyler ters etki yapıyor. :ROFLMAO:

Bazen diyorum bizim manuel araçlar DSG den daha otomatik. Hareket için, park için hiç bir ritüel yok. Şurada söyle yap, burda şuna dikkat et, burda manuele al, şunu yapma, bunu yapma, bu teklikeli.

Manuelde start'a basıp gidiyoruz. Zaten kolçağın üzerinde olan kol, bilekten vitesi ileri geri itiyor bitti gitti. Başka düşünülmesi gereken, dikkat edilmesi gereken yada acaba dedirten bir şey yok. Yani nerdeyse istesenizde bozabileceğiniz bir şey yok.

Belki de biz bazen abartıyoruz. Bu kadar karmaşık elektronik/mekanik sistemleri düşünen mühendisler, bu sözüm ona otomatik vitesli araçlarda tüm güvenlik ve sağlık tedbirlerini kullanıcıya bırakmış olabilirler mi? Yani bir sistem kullanıcıya çok daha fazla sorumluluk yüklüyorsa bu sisteme ne kadar otomatik diyebiliriz.

kendi adıma o psikolojik direnci aşamadım hocam. yılların manuel kullanıcısı olarak hala devir takibi , yokuş aşağı fazla kompresyona binmesin diye manuel vites arttırma, aman vitesten düşmesin az gaz vereyim devirli çıkayım, önü yokuş zaten gaz vermeyeyim vites yükselmesin birazdan zaten düşecek, bozuk yolda iyce yavaşlayıp öyle geri kalkayım 2.vitesten 1. vitese düşşün ,sıkışık trafikte s mosu yapayım 2. viteste yarım debryaj yapmasım ikidebir, e bide etsi girdi işin içine fan 1. kademede açık dursun yelkene geçmesin kışın, ayağımı boşa gazdan çekmeyeyim motoru kapatmasın boşuna vs vs :) olması gereken dediğiniz gibi d ye al ve aracını araç olarak kullan :) fakat benimki eski alışkanlık geçecektir zamanla

Son düzenleme:

El freni çekili iken D konumunda hareket etmeye çalışır, auto hold ile alakası yok, zarar verirsiniz, denemeyin, ancak N ye alıp el freni çekip bekleyebilirsiniz.

Geri