Arkadaşlar merhaba, 2016 model Golf 7 sahibiyim, aracımın üzerinde 1.5 yıllık 72 amper varta akü takılı, aracımı her gün düzenli kullanırım , sık uzun yol yaparım, dün aracım akü zayıf sürüş esnasında şarj edin uyarısı verdi, biraz sürdüm uyarı vermedi, ama daha sonrasında 2-3 kez daha verdi, tabi gidip ölçtürdüm akü ve şarj dinamosu normal gözüküyor, hatta bir kaç yere ölçtürdüm, tabi araç bu uyarıyı verince akücüye gidene kadar şarj oluyor muhtemelen, aküye satanlarla görüştüm, arabada sıkıntı vardır

akü normal deyip bir aksiyon almıyor
Grupta daha önce başına gelenler olmuş ama geneli eski akülermiş, yeni aküde böyle bir durum olması canımı sıktı, karşılaşan bir önerisi olan var mıdır ? Bu arada iki tane oto elektrikçiye gittim, bu km’de bu modelde elektriksel sıkıntı olmaz deyip tek yaptıkları akü ve dinamo ölçmek.
Sanırım aracınız Golf Mk7 1.2 TSI motor değil mi..?
Bu araçlar fabrikadan %90 ihtimalle 59 Ah EFB tip akü ile gelir, %10 ihtimalle 69 Ab EFB tip akü ile gelir,
Şimdi siz aracınıza 1,5 sene ömce Varta 72 Ah akü taktırdığınız söylüyorsunuz, Varta’nın 72 Ah olan aküleri (EFB tip akü) değildir..!!
Bu akü (72 Ah) geleneksel “eski nesil araçlar” için üretilmiş bir akü tipidir, yani aracınıza uyumlu değildir.!!
Oysa ki aracınız yüksek enerji ve marş basma gücüne sahip yeni nesil EFB tip akülere ihtiyaç duymaktadır,
Diğer önemli konu; aracınıza normalden daha yülsek Ah değerli akü takılır ise bunu araca tanıtmak gerekir, tanıtma yapıldıktan sonra sistem bunu algılar ve yeni Ah değerine göre akü şarjını ona göre ayarlar, ancak şuan araç halen eski (daha düşük kapasiteli) akü olduğunu zamnederek ona göre şarjı ayarlıyor, bundan dokayı akü yeteri kadar verimli şarj olamamaktadır,
Ayrıca doğru Ah değerinde ve doğru tipte yani EFB tip akü takılmış olsaydı bile yine de akünün araca tanıtılıp kodlamasının yapılması gerekirdi, Çünkü bu sayede sistem araca yepyeni (taze akü) takıldığını algılayarak şarj döngüsünü taze aküye göre ayarlar,
Yapmanız gereken yetkili servis arayıp, “yedek parça” bölümüne bağlanıp aracınızın aküsünün kaç Ah olduğunu öğrenin, Önemli husus yedek parça bölümündeki görüştüğünüz kişiye aracın özeliklle (Eko seri akü istemiyorum) ve aracımın aküsünü kaç Ah diye sorunız, aynı zamanda fikir vermesi açısından akünün de fiyatını öğrenin,
Aracınız 2016 model yani 7 yaş üstü olduğu için verdikleri akü fiyatı üzerinden (yedek parça ve işçilikte) %30 Zubizu indirimi hakkınız mevcuttur, Yani misal akü fiyatı 5.000 lira dediyse o akü aslında size indirimle 3.500 tl..ye gelmiş olur, +montaj ve aküyü tanıtma/kodlama işçilik ücreti alınır, montaj ve kodlama işçilik ücretinde de %30 Zubizu indirimi uygulanır, bunu söylememdeki sebeb servis ile dışarsı arasındaki fiyat hakkında fikir edinmiş olursunuz, servisin yedek parça bölümü ile görüşüp (eko seri olmayan) akünün kaç Ah olduğunu mutlaka öğreniniz, yedek parça bölümü ile görüştüğünüzde aracınızın (şasi numarası) ile sorgulama yaptırınız.!
Yani anlamadığım şey akücüde 2-3 ay çalışmış çırak bile o araca standart tip akü takılmaması gerektiğini bilir, nasıl oluyorsa o araca o aküyü taktılar yazık, ya takan kişi geri zekalı yada EFB rip akü nispeten biraz daha pahalı olduğu için böyle saçma birşey yaptı, aslında size iyilik yaptığı algısı ile., aslında tam tersi yanlış tipte akü takarak size kötülük yapmış oldu, markası bilinmeyen orta kalite bir markanın EFB aküsü bile 3-4 sene dayanması gerekir,
Not: alacağınız akünün mutlaka üretim tarihini öğreniniz, rafta veya depoda fazla beklemiş akülerin ömrü olumsuz etkilenir, Üretim tarihi 4-5 ay dan daha eski akü almayınız,
Varta akülerin garanti kartında ve akünün yan duvarında 14 haneli bir kod bulunur, bu kod ile akünün üretim tarihini öğrenme imkanı vardır,.