Fren Balatalarınız Ne Kadar Dayanıyor?

Golf 7 1.4Tsi dsg 2016 model ilk sahibiyim.aracım, 55.000 km de fren balataları değişmedi, 2023 bakımında 42.000 km deyken yetkili servis danışmanı 4000-5000 km sonra biter demişti.
Bana 70.000 km de iken yetkili servis arka balatalar çokkktannnn bitmiş hemen randevu alın ivedi değistirelim demisti.

70.000 km den sonra azimle 107.000 km ye geldim. Hadi degistireyim dedim özel serviste......
Üzerinden çıkan arka balatalar 10.000 daha gidermiş aslında (erken değistik yine)

(Araç manuel golf 7,5)

Bana 70.000 km de iken yetkili servis arka balatalar çokkktannnn bitmiş hemen randevu alın ivedi değistirelim demisti.

70.000 km den sonra azimle 107.000 km ye geldim. Hadi degistireyim dedim özel serviste......
Üzerinden çıkan arka balatalar 10.000 daha gidermiş aslında (erken değistik yine)

(Araç manuel golf 7,5)
Abi kılı kılına değiştirmek zor.

Dibine kadar kullanma yeteneğine başarmanıza hayranım :D

Merhabalar arkadaşlar, özellikle DSG li araç sahiplerinin fren balataları ne kadar dayanıyor?

40bin KM de ön arka balata değiştirenler duyuyorum. Autohold çok kullanılıyorsa o da sebep olduğuna dair söyleyen yetkili servislerde varmış.

Fikirleriniz nedir?

Manuel araçlarda ki gibi 80bin-120bin km arası fren balatası kullanan var mı?
benden önceki sahibi 4 disk 4 balatayı serviste değiştirmiş 2-3 yıl olmuştur herhalde sadece bende 30 bin km yol yaptı balatalar. yeni gibi bi sıkıntısı yok sadece çok fazla balata tozu üretiyor jantları tertemiz ediyorum ilk frende simsiyah yapışmaya başlıyor hemen.

kendim aracı akıtarak kullanıyorum çok fren yapmayı seven biri değilim tahminimce bir balata takımı bana 60-70 bin km dayanır

insanlar takip mesafesini korumuyor ondan dolayı sürekli ayağı frende e tabi haliyle 30 bin km de bitmesi normal karşılanıyor.

benden önceki sahibi 4 disk 4 balatayı serviste değiştirmiş 2-3 yıl olmuştur herhalde sadece bende 30 bin km yol yaptı balatalar. yeni gibi bi sıkıntısı yok sadece çok fazla balata tozu üretiyor jantları tertemiz ediyorum ilk frende simsiyah yapışmaya başlıyor hemen.

kendim aracı akıtarak kullanıyorum çok fren yapmayı seven biri değilim tahminimce bir balata takımı bana 60-70 bin km dayanır

insanlar takip mesafesini korumuyor ondan dolayı sürekli ayağı frende e tabi haliyle 30 bin km de bitmesi normal karşılanıyor.
Toz olmaması için tek çare Ate Seramik serisi balatalar gibi.

Ki önlerde zaten fiş var balata kritik seviyeye düşmeden araca uyarı veriyor. O uyarı sonrası takriben 5-10 bin km dahi kullanılabilirdi.
Hocam bu fiş olayı nasıl bir şey duymamıştım daha önce. Bizim araçlarda da var mı acaba ekstra bir donanım mı?

Hocam bu fiş olayı nasıl bir şey duymamıştım daha önce. Bizim araçlarda da var mı acaba ekstra bir donanım mı?

Genelde bütün araçların ön fren balataları fişlidir.

Balata kalınlığı kritik seviyeye ulaştığında kablodaki bakır tel, fren diskine temas eder ve ekranda balata ışığı yanar. Balatanın kritik seviyeye düştüğünü anlarsınız.

balata fiş2.png

balata fiş.png

Son düzenleme:
Biraz kullanıma göre şekilleniyor gibi.
Tanıdık eş dost araçlarına bindiğimde sürüş tarzlarını gözlemlerim hep.
Çoğu kişi ayağını gazdan çeker çekmez frene güçlü ve vaktinden erken basıyor, aracı kendi halinde yavaşlatmak yerine balata disk sürtünmesi ile yavaşlıyor.
Araya mesafe bırakarak frenleme gerektiren noktaları yada durumları önceden sezmeye çalışarak motor kompresyonuyla yavaşlamak benim biraz alışkanlığımdır.
Çoğu zaman frene basmaya gerek bile kalmıyor bu tarz sürüşe alışınca.
Arkamdakinin dikkati için fren ışıklarımın yanması gerekiyorsa frene çok hafif dokunuyorum ki yavaşladığımı erken farketsin diye.
Sokak arasında dönüş yapacağım yerlerde frene basmam, gazdan ayağımı erken çektiğim için araç zaten yavaşlamış oluyor.
Bunlar elbette trafiğin yoğun olmayan senaryoları için geçerli olabiliyor.

Bunun dışında belli bir yıldan sonra fren balatalarının malzeme yapısındaki değişiklikler de etkisi vardır diye düşünüyorum.

Autoholdla ilişkisi olduğuna çok ihtimal vermiyorum Autoholda disk ve balata sürtünmeye devam etse bile çok kısa bir süre olur bu nispeten çok küçük bir aşınma demek. Işıklarda aracı durdurmaya yada hızı 90 dan 50 ye düşürmeye kıyasla çok çok az bir aşınma olacaktır bence.

Aracın 5 kişi kullanılması veya 1 kişi kullanılması arasında da frenlere daha farklı yükler binecektir. Daha büyük ağırlığın yavaşlatılması nispeten daha fazla aşınma demektir.

Nasıl ki yakıt tüketimini etkileyen çok fazla faktör varsa aynı durum fren balatası için de geçerlidir diyebiliriz. Bu yüzden 90 - 100 bin km kullanılıp hala yarısı duran fren balataları olacağı gibi 30 40 bin km yoğun kullanılmış frenlerin aşınarak biten balatalar da olacaktır.

Elektrikli araçlarda rejeneratif şarjdan dolayı frenlere daha az yük biniyor, belki de 200 bin km leri gören fren balatalarına şahit olabiliriz ilerleyen yıllarda. Tabi ki kullanıcısı freni köklüyerek kullanmıyorsa...

Ekleme: golf 7 min üzerinde gelen ön fren balatalarını 90 bin km de değiştirilmişti, aslında değişime gerek olmadığını balataları elime alınca anladım, daha yarısı duruyordu. Servisin fazla para kazanma hırsıyla tongaya düşürmesi diyelim. Ki önlerde zaten fiş var balata kritik seviyeye düşmeden araca uyarı veriyor. O uyarı sonrası takriben 5-10 bin km dahi kullanılabilirdi.
Bu fren kullanımını okuyunca kesin Anadoludur dedim baktım Kayseri yazıyor :) Bu şekilde İstanbul’da yol almak çok zor bende Balıkesir’e gittiğim zaman dediğiniz gibi mesafeli ve frensiz yavaşlama usülünü uygulayabiliyorum ama bu İstanbul öyle bir şehir ki ah ahh. İmkanım olsa da hiç bu şehri görmemiş araba alsam her seferinde diyorum :)

2020 20 binde aldığım Leon aracımı 80 binde sattım hala fabrikasyon balata mevcuttu, tahminen 20-30 daha giderdi. Şu anki Passat aracım 34 binde sanırım o kadar gitmeyecek balata kalitesinin farklı olduğunu anlayabiliyorum aşırı balata tozu mevcut.

2020 20 binde aldığım Leon aracımı 80 binde sattım hala fabrikasyon balata mevcuttu, tahminen 20-30 daha giderdi. Şu anki Passat aracım 34 binde sanırım o kadar gitmeyecek balata kalitesinin farklı olduğunu anlayabiliyorum aşırı balata tozu mevcut.
Evet çok toz çıkarıyor.

Geri