chnekn
Üye
Bu araçlar en az 1.6 tonluk araçlar mesela Seat Leon öyle, normal bir leon’dan en az 300-350 kg fazlası var. Elektirik şarj durumu bittiğinde mesela uzun yolda en az normal bir leon a göre 0.5-1 litre arası daha fazla yakıt tüketecektir. En avantajı durumu evden şarjla şehir içinde oluyor diğer durumda DC şarj ile kW si 12-13₺ olsa kilometrede 2.1-2.2₺ elektrik harcayacaktır kafadan. 5 litre tüketen bir benzinli araçta böyle tüketiyor. Bu araçların avantajı çok mu fazla bana göre bir tek 170-200 HP olmaları avantajı, diğer durumda direkt benzinli veya direkt elektrikli araç almak daha mantıklı gibi. Üstelik iki motoru bir arada barındırdığı için arıza durumları, maliyetleri daha yüksek olacaktır.
Hocam bunlar zaten bence kararsız olan belirli bir kesim için ısıtma turları/geçiş alıştırmaları gibi bir şey. Aksi durumda zaten masaya yatırıp neresinden bakarsan bak bir avantaj görünmüyor. Yarın bu araçlar ele ayağa düşer.
Şarj imkanı olan adam zaten benzer bütçeler ile çok daha avantajlı olan elektrikli araç alır.
Şarj imkanı olmayan ise en fazla mild-hybride alır normal termik araç gibi kullanır.
Bu phev araçlar ne şarj sorununu çözüyor, ne yakıt sorununu çözüyor. Üstüne birde zamanla hem normal bir termik aracın bakımı üzerine elektrikli bir aracın bakımını ekliyor. Şehir dışına çıktın mı elektrik seni değil, sen elektriği sırtında taşıyorsun.
Hani desek ki ekoloji indirimleri sayesinde daha az bütçeye çok daha dolu bir araç alıp bunu avantaja çeviriyoruz desek, o da yok. Ödediğin fazlalık donanıma değil elektrik sistemine gidiyor. Aldığın normal sıradan bir araç.
Konu sahibi arkadaşımızın temel soruları içinde benim fikrim soğuk çalıştırma işi çok etkilemeyecektir. Zaten artık motor yağları falanda 20 viskoziteye düşmüş su gibi akıp gider motor kanallarında. Üreticilerinde uzun yıllardır soğuk çalıştırma için öyle özel bir tavsiyesi de yok. Onlara göre bas marşı git yoluna. Mekanik sevdalısı ve böyle ince eleyip sık dokuyan araç kullanıcıları ise zaten bu sistemlere hiç yanaşmaz. Ya termik alır ya elektrikli.
Aktarma konusunda ise gördüğüm simülasyonlarda Elektrik motoru ve Dsg şanzıman tek yapı gibi. Yani dolayısıyla termik motor devreye girip/çıksa bile her şekilde elektrik motorundan sonra terkerlere güç aktarımı oluyor. Dolayısıyla herşeyi ayarlayan bu elektrik motorlu dsg şanzıman olacaktır.
Yağlama yapmaya devam etmesi pek mantıklı gelmiyor. Turboyu zaten etkileyen bir durum yok.