Golf 8 DSP Amfi & Focal Hoparlör & Alpine Amfili Bass Montajı

@metinkar
Selam ben Rainbow EL-PA4.6 DSP kullanıcısıyım. EL PA200 ayarlarını kendiniz mi yaptınız?
Bende yakın zamanda topladım sistemi. 30bin TL civarı tuttu komple. DSP ye kendim Harman Kardon ses eğrisini uyguladım. Güzel sonuç aldım.

DSP İşlemci olarak Rainbow el‐pa4.6
Ön hoparlörler Rainbow el-c260a
Arka hoparlörler Rainbow el x165s
Bagaja SUB olarak Alpine swe 815 kendinden anfili.

Tabii ben aracı değiştirdim Astra L aldım.

Son düzenleme:

@metinkar
Selam ben Rainbow EL-PA4.6 DSP kullanıcısıyım. EL PA200 ayarlarını kendiniz mi yaptınız?
Bende yakın zamanda topladım sistemi. 30bin TL civarı tuttu komple. DSP ye kendim Harman Kardon ses eğrisini uyguladım. Güzel sonuç aldım.

DSP İşlemci olarak Rainbow el‐pa4.6
Öm hoparlörler Rainbow el-c260a
Arka hoparlörler Rainbow el x165s
Bagaja SUB olarak Alpine swe 815 kendinden anfili.

Tabii ben aracı değiştirdim Astra L aldım.

Merhaba ayarları aldığım firma metre ile ölçerek yaptı tam anladığım bir işlem değil bende değiştirdim…
Hayırlı olsun…

Sağolun. Takıldığınız bir şey varsa ayar konusunda yardımcı olabilirim.
Benim çok takıldığım yer var, uygulamayı çözmek için bir saat vakit harcadım 😁

Eklediğim görsellerdeki değerler araca bağlı değilken aldım. Rakamlar şaşırtmasın

Screenshot_20250718_225019_EL-PA200.png

Screenshot_20250718_225035_EL-PA200.png

L-subwoofer
R-subwoofer
Subwoofer dan birini seçersem,
ayarlarda değişiklik yaptığımda hiçbir fark olmuyor.

Vazgeçip;

Ch 3 ve 4 e
Rl woofer
Rr woofer

kanallarını seçersem bası kontrol edebiliyorum ama bu sefer de arka hoparlörlerden ses gelmiyor. sadece önlerden ses alıyorum.

Ch 3 ve 4 e onları seçtiğim için Ch 5 ve 6 ya
rr full ve rl full kanallarını seçtirmiyor.

Arka hoparlör ile bass ayrı kanallarda olur sanıyordum ben.

Amacım böyle hafif vuruşlu tatlı bass olsun ve basslar çok uzamasın istiyorum.

Kablo uzatmalı olan bass ayarlama butonu neredeyse en düşük ayarda şuan.

Kabin üzerinde de bir ayar var mı ona bakamadım sıcaklardan.

Screenshot_20250718_230305_Opera.png

Eklediğim görsellerdeki değerler araca bağlı değilken aldım. Rakamlar şaşırtmasın

L-subwoofer
R-subwoofer

Vazgeçip;

Ch 3 ve 4 e
Rl woofer
Rr woofer

kanallarını seçersem bası kontrol edebiliyorum ama bu sefer de arka hoparlörlerden ses gelmiyor. sadece önlerden ses alıyorum.

:) sen önce sağ üstteki blutut işaretini tıkla mavi olsun cepten bağlantıyı kur sonra istediğin gibi ayarlarsın… cepten müzik dinlemek istediğinde bağlı olman gerek cihaza… bağlı olmaz ise normal amfi gibi çalışır…
https://www.rainbow-audio.de/dsp/experience-line/el-pa200/

Arka bas üzerinde ise ayar var ender deki selahattin usta en düşük bası amfi üzerinde ayarladı direksiyon altındaki ile kendin ayarlıyorsun eğer farklı bir şey istiyor isen amfi üzerinden bası ayarlayabilirsin…

rainbow sadece hoparlörleri destekliyor, kabin bas sadece kendi üstündeki amfiden ayarlanıyor ikisi birbirinden farklı amfiler…

Son düzenleme:
:) sen önce sağ üstteki blutut işaretini tıkla mavi olsun cepten bağlantıyı kur sonra istediğin gibi ayarlarsın… cepten müzik dinlemek istediğinde bağlı olman gerek cihaza… bağlı olmaz ise normal amfi gibi çalışır…
https://www.rainbow-audio.de/dsp/experience-line/el-pa200/

Arka bas üzerinde ise ayar var ender deki selahattin usta en düşük bası amfi üzerinde ayarladı direksiyon altındaki ile kendin ayarlıyorsun eğer farklı bir şey istiyor isen amfi üzerinden bası ayarlayabilirsin…

rainbow sadece hoparlörleri destekliyor, kabin bas sadece kendi üstündeki amfiden ayarlanıyor ikisi birbirinden farklı amfiler…
Evet bluetoohla bağlanmayı biliyorum abi, settings den save edince kaydediyor, uygulamayı sürekli açık tutmaya gerek kalmıyor.

Woofer kapağı açınca şöyle bir yer buldum,

a43236ed4131b14ac5d0ce7c8cd6.jpeg

LP filter hertz ayarı düşürdüm daha iyi oldu şimdi 😁

Evet bluetoohla bağlanmayı biliyorum abi, settings den save edince kaydediyor, uygulamayı sürekli açık tutmaya gerek kalmıyor.

Woofer kapağı açınca şöyle bir yer buldum,

a43236ed4131b14ac5d0ce7c8cd6.jpeg

LP filter hertz ayarı düşürdüm daha iyi oldu şimdi 😁

Genç adam:)

L-subwoofer
R-subwoofer

Vazgeçip;

Ch 3 ve 4 e
Rl woofer
Rr woofer

sshot-2.png
İlk önce Mixer kısmı doğru ayarlanmalı yoksa hoparlörlere zarar verirsiniz. Yanlış olursa park sensörü sesleri veya telefondan görüşme sesleri gelmez.

Sonra da HPF ve LPF filtreleri hoparlörlere göre ayarlanmalı. Bu da yanlış olursa hoparlörlere zarar verir.
Burada LPF 10000hz seçmişim daha az keskin tizler için.
HPF 105hz demişim daha tok bass sesleri almak için.
Benim mesela ön hoparlörlerin fabrika verileri 60hz ile 20000hz arası frekans okuma kapasitesi. HPF filtrede 60hz altına düşmemem gerekir.
sshot-1.png
Ben 4 kanal kullanıyorum 5 ve 6 pasif, açık olduğuna bakmayın.

sshot-2.png
İlk önce Mixer kısmı doğru ayarlanmalı yoksa hoparlörlere zarar verirsiniz. Yanlış olursa park sensörü sesleri veya telefondan görüşme sesleri gelmez.

Sonra da HPF ve LPF filtreleri hoparlörlere göre ayarlanmalı. Bu da yanlış olursa hoparlörlere zarar verir.
Burada LPF 10000hz seçmişim daha az keskin tizler için.
HPF 105hz demişim daha tok bass sesleri almak için.
Benim mesela ön hoparlörlerin fabrika verileri 60hz ile 20000hz arası frekans okuma kapasitesi. HPF filtrede 60hz altına düşmemem gerekir.
sshot-1.png
Ben 4 kanal kullanıyorum 5 ve 6 pasif, açık olduğuna bakmayın.
Teşekkür ederim hocam yazdıklarınız için.

Araştırıyorum sonra deniyorum, yavaş yavaş birçoğunu öğrendim evet, değerleri değiştirirken sınırlara dikkat ediyorum.

Son ses kademesine getiremiyorum zaten ruhen yaşlı birisiyim 😁 gürültü patırtı bana fazla. O yüzden hoparlörlerin limitini aşacak bir durumum olmayacak. Bassı da biraz azalttım subwoofer kutusu üzerinden hertzi düşürerek, kısa ve tok vurmasını sağladım.

Butter, linkwitz ve diğerinin farklarını bulmaya çalışıyorum.

Subwoofer için linkwitz seçimi tavsiye edilmiş.

Ama normal hoparlörler butter seçeneğinde kalınca uyumsuz kalır mı onları da linkwitz mi seçmek gerekir deneme yapacağım.

Bir de oct olan kısım sizde 18 db seçili , 12 ve 24 ile farklarını biliyor musunuz.

Bir de oct olan kısım sizde 18 db seçili , 12 ve 24 ile farklarını biliyor musunuz.
Frekans kesme aralığı değişir octave değişiminde. Normal kapı hoparlörleri için ideal octave 12-18 arası. Bu ses sitemine göre de değişir.
6oct le 18octv eğrinin başlangıç noktalarına bakarsan 6 olan daha yassı. Bu demek ki sen 70hz olarak HPF filtresini kısıtlarsan 6ctv ile 20hz, 30hz, 40hz ve 200hz kadar kademeli küçükten büğüye doğru alt frekansları daha çok duyarsın, tabii hoparlörün destekliyorsa. Ama genelde 50hz ve altı zor duyulan ve gereksiz frekans olarak adlandırılır. Bu kulağa göre değişir.
18octv olarak HPF 70 hz dersek, 30hz ten yükarı doğru yani 100hz kadar kademeli bir yükselme oluşuyor. Bu daha çok tercih edilen bir ayar. Burada 30hz, 40 hz ve üzeri frekans değerleri db olarak daha düşük. Ama 6 octv ile daha yüksek db ayarları vardır. Frekas dalgasından da herşey anlaşılıyor.

Sistemden sisteme ayar değişebilir. tweter ayrı kanalda, mid bass ayrı kanalda, mid range ayrı kanalda, sub bass ayrı kanalda vs. gibi bağlanabilir.
Bu sefer her kanal için sadece işleyebileceği frekans aralığını HPF ve LPF ile ayarlanabilir. Bu da daha doğal ses demek ve bozulma olmadan daha yüksek ses deneyimi edinmek demek.

Örnek fekans kesimi, eq ayarı varsayılanda:
Screen Shot 2025-07-20 at 19.33.06 PM.png

Frekans kesme aralığı değişir octave değişiminde. Normal kapı hoparlörleri için ideal octave 12-18 arası. Bu ses sitemine göre de değişir.
6oct le 18octv eğrinin başlangıç noktalarına bakarsan 6 olan daha yassı. Bu demek ki sen 70hz olarak HPF filtresini kısıtlarsan 6ctv ile 20hz, 30hz, 40hz ve 200hz kadar kademeli küçükten büğüye doğru alt frekansları daha çok duyarsın, tabii hoparlörün destekliyorsa. Ama genelde 50hz ve altı zor duyulan ve gereksiz frekans olarak adlandırılır. Bu kulağa göre değişir.
18octv olarak HPF 70 hz dersek, 30hz ten yükarı doğru yani 100hz kadar kademeli bir yükselme oluşuyor. Bu daha çok tercih edilen bir ayar. Burada 30hz, 40 hz ve üzeri frekans değerleri db olarak daha düşük. Ama 6 octv ile daha yüksek db ayarları vardır. Frekas dalgasından da herşey anlaşılıyor.

Sistemden sisteme ayar değişebilir. tweter ayrı kanalda, mid bass ayrı kanalda, mid range ayrı kanalda, sub bass ayrı kanalda vs. gibi bağlanabilir.
Bu sefer her kanal için sadece işleyebileceği frekans aralığını HPF ve LPF ile ayarlanabilir. Bu da daha doğal ses demek ve bozulma olmadan daha yüksek ses deneyimi edinmek demek.

Örnek fekans kesimi, eq ayarı varsayılanda:
Screen Shot 2025-07-20 at 19.33.06 PM.png
Teşekkür ederim vakit ayırıp detaylıca yazmışsınız. Aracın başına geçtiğimde deneyeceğim.

Geri