KUVEYT'TEN İZLENİMLER


budak1903

Üye
Katılım
11 May 2015
Mesajlar
190
Tepkime puanı
1
İsim
alptürk budak
forumda pek denk gelmediğim bir türde konu açıyorum. fotograf çekecek kadar vaktim olmadı. o yüzden kusura bakmayın.

şirketin geçici görevlendirmesi sebebiyle 10 gündür Kuveyt'teyim. merak edenler için petrol zengini bu ülkeden biraz bilgi vermek isterim. 

öncelikle kuveyt ile suudi arabistan farklı zihniyette ülkeler. kılık kıyafet serbest, şeriat soft bir halde var. 

ülkede kast sistemi var. kuveyt vatandaşları bile derecesine göre hürmet görüyor. derece sistemi kuveyt'li ailenin geçmişi ne kadar uzun ise o kadar yüksek oluyor. bu da bazı avantajlar getiriyor.

normal şartlarda kuveyt'te 3 ayrı çalışan kesim var. kuveyt vatandaşları ( devlet memurları, petrol şirketlerindeki yöneticiler vb.), expatlar, asyalı göçmenler.

1.kesim için Dünya'nın en değerli para biriminin verdiği güç ile Dünya'daki her şeye erişim imkanı mevcut. 3 ayda bir erzak yardımı, çocuk başına yardım, iş garantisi, sağlık hizmetleri bedava, hatta yurtdışında ameliyat olsanız bile masrafı devlete ait. geçen sene 1,5 milyar usd sadece yurtdışı sağlık harcamasına ödemişler. oturdukları mahalle bile farklıdır.

2. kesim eğitim seviyesi yüksek, maaşı iyi, iyi semtlerde oturan para biriktirip ülkesine geri dönecek çalışanlardan oluşuyor. inglizce ve iyi bir eğitim şart. ingilizce olmazsa burada yaşamak da imkansız. 

3. kesim pakistan,hindistan, filipinler, nepal gibi fakir ülkelerden gelen işçi kesim. tüm hizmet sektörü, inşaat, sanayi, temizlik vb. işlerde çalışyorlar. aylık maaşları 30-100 kd arası. bu arada 1 kd yaklaşık 10tl. burada bulunmaktan memnunlar. çoğu artık burada kalıcı. çünkü ülkelerinde bu imkanları bulmaları imkansız. nüfusları çok fazla olduğu için artık kendi okulları,marketleri ve camileri mevcut.

bu kadar karmaşık bir demografiye rağmen güvenlik hissi çok yüksek. evin kapısı açık kalsa bile hiçbir şeyiniz kaybolmaz. burada en ufak sorun çıkaran kişi ailesi ile birlikte sınırdışı ediliyor.

işçi hakları bazı durumlarda bizden daha iyi. mesela yıllık izne gideceğiniz zaman şirket size tüm hakettiğiniz parayı yatırmak zorunda ( prim, maaş vs.). deneme süresi 3 aydır. bu süreden sonra işveren sizi işten çıkarmak isterse ya 3 aylık tazminat verecek ya da 3 ay daha çalıştıracak. 

yaz sıcağı çok fena şu an öğlen vakti gölgede 45-46 güneş altında ne kadar bilmiyorum. haziran temmuz ağustos aylarında 11-16 arası dışarıda çalışmak yasak. gölgelik veya klimalı bir yer olmalı. klima hayatın bir parçası. ayrılmaz bir bütün.

gelelim en can alıcı konuya:

benzin 0,065 filles yani 65 kuruş. o yüzden km'de kaç kuruş yakıyor muhabbeti yok.

bu sebepten ötürü çok yakar bu dediğimiz tüm araçlar burada bolca mevcut.

en çok satan marka klasik olarak toyota.

model bazında:

1. LC ve LC prado burada passat gibi diyebilirim. fabrika buraya çalışıyor belli ki.

2. sırada mitsubishi pajero v6 gls 8000kd fiyatı ile oldukça cazip bir seçenek.

3. nissan patrol v8. yeni modeli eskisi kadar heybetli olmasa da gerçek bir arazi aracı.

daha sonra tahoe, suburban gibi amerikan arazi araçları geliyor. tabi muhite göre araçlar da değişiyor. yabancıların kaldığı yerlerde ucuz japon araçları bolca bulunurken. kuveyt city merkeze gidince yarım saatte 10 tane G63 amg bile denk geliyor. yine de çok egzotik bir araç değilse burada araç itibar kazandırmıyor. o kadar paraya rağmen tek kabin Toyota J70 pick-up ile gezen milyonerler var.

csm_JH0001-A_557669af1e.jpg


ne tesadüf ki 2 tane Golf GTI mk7 gördüm. büyük sürpriz oldu. VW iki aracı ile satıyor toureg ve az sayıda tiguan. audi Q7, mercedes ml, bmw x5 çok nadir. pek sevilmiyor anlaşılan. 

anlatıalcak çok şey var. vakit buldukça yazarım.

 
Hocam bilgilendirme için çok teşekkürler :)  Antalyada Mimarlık okuyorum.Üniversitede bu sene zorunlu 2. Yabancı dil seçicez. ben çince ve arapçadan birini seçmeyi düşünüyorum.Ama arapça seçicem gibi.Mimari alanda daha çok işime yarıcağını düşünüyorum.Kuveyte gitmeyide çok istiyorum s=bigstar

 
@Furkatuka arapça veya çince tavsiye etmem. avrupa dili her zaman avrupa dilidir. asıl mesele bir çinli'den,araptan, hintliden daha iyi ingilizce veya başka bir avrupa dilini konuşabilmektir.  

kuveyt'te iş bulma imkanı türk şirketlerin iş alma sürekliliğine bağlı. burada mevcut şirketim STFA romokör limanı yapıyor. 2 yıla bitireceğiz. limak 5 milyar dolarlık Havalimanı ihalesini aldı. 7-8 sene buradalar. tanıdık varsa stajını yurtdışında uzun süreli yap. zorunlu staj sürenden daha fazla olsun. ancak antalya gibi bir yerden sonra burası sıkıcı gelebilir.

yurtdışında çalışmak para açısından kolay avantajlı gibi görünse de kazın ayağı öyle değil. 

öncelikle Türki cumhuriyetlere artık Türk firmaları ile gidilmez. Sıkıntı çok büyük. Kazakistan, Türkmenistan gibi ülkelerde öyle kardeş ülke mevzuu yoktur. hatta kazanılan dolarları oradaki kadınlarla harcayan pis adamlar gözüyle bakılıyor. bu yüzden gece 10'dan sonra dışarıya ekmek almak için çıkamazsın. hapse girersin. ancak bir amerikan veya avrupa şirketi ile gidersen kılına bile dokunmazlar. 

an itibariyle, en önemli sıkıntımız maalesef teknolojimiz ile değil zor şartlarda olmadık koşullarda iş yapabilmemiz yüzünden bu ülkelerde ölü fiyattan iş alıyor olmamız. bu sebepten patronlar neredeyse herşeyden kısmaktadır. aynı şantiyede bacak arasını kaşıyarak gezen amerikalı cahil bir adam senin aldığın maaşı 4'e katlar. 3 ayda bir 2 hafta izin yapar. christmas,paskalya vb. tüm tatillerde evine gider. yediği içtiği herşey şirkettendir. gerekirse amerika'dan özel sevkiyat bile olur. iş bitimi sağlam bonus alır.

bizim şirketler ayda bir tavuk döner verdi mi ortak bayram olur. 6 ayda bir 2 hafta izin kağıtta yazar ancak yapabilen azdır. iş bitimi prim proje zarar etmezse belki dağıtılır.

genç mühendis, mimar arkadaşlara tavsiyem türk firmalarının (bazıları hariç) ülkemizdeki goygoyuna kapılmayıp uluslararası firmalara bir an önce kapağı atmalarıdır. 

 

Geri
Üst Alt