Golfte dışarıdan hava akışını neden kesemiyoruz?


silvershadow

Emekli
Katılım
6 May 2015
Mesajlar
8,996
Tepkime puanı
1,332
İsim
Murat İNCİ
Orijinalden alıntı:  artpoint
Arkadaşlar. Hava akışını ön cama verince hava alışını dışarıdan kesemiyoruz. Bunun anlamlı bir sebebi varmı?
Değerli Hocam,

Siz hava akışını cama yönlendirmeni halinde aracın camlarında  buğu giderme ihtiyacı olduğu varsayılır.

Buğu gidermek için olmazsa olmaz araç içerisindeki havanın taze hava ile doyma noktasını yükseltmektir. Çünkü araç içerisindeki hava solunum yolu ile  ,vücut sıcaklığı ile  ve terleme ile artan nemin camların yüzeyinde yoğuşmasıyla  buğu oluşturur. Bu özellikle kışın  oluşur çünkü içeride neme doyma noktasına yaklaşan hava soğuk cam  yüzeylerde ani soğuma nedeniyle su buharından minik şu damlacıklarına dönüşmemesi için  Sürekli verilen taze  hava içerideki havanın neme doymasını önler. neme doymayan hava da buğu oluşturamaz.

Klimada iken sıcak veya soğuk havaya almak dahi işlemi değiştirmiyor.

Çünkü;

Hadi camlarda içeride oluşan buğu bu şekilde çözülür.

Ya buğu camın dışında oluşursa?

Kışın araçlarımızda camların iç kısmında yukarıda açıklanan temel tabiat yasalarıyla gerçekleşen bu durum yazın camın dışında gerçekleşebiliyor.

sıcak yaz günlerinde ürünlerin sergilendiği buzdolaplarında dışarıya bakan tarafların buğulanması ile aynı mantıkla  gerçekleşir.

İzmir'den Antalya'ya yaptığım bir iş seyahati esnasında Antalya'ya yaklaştıkça camların dışında buğu oluşmaya başladı. Klimayı soğuk hava beni çarpmasın diye yukarıya, yani cama yansıtmam en büyük hatammış. Bu kez ortam yerine cam

fazlaca soğuyunca  bu durum kaçınılmaz olarak gerçekleşti.

Çaresizlik içerisinde camlarımı açıp Antalya'nın nemli temiz havasını ciğerlerime çekerek terden sırılsıklam araç kullanmaya devam  ettim. Akılsız  başın derdini kim demiş her zaman ayaklar çeker diye?

İkinci nedeni;

dışarıdan gelecek havadaki oksijene duyulan ihtiyaçtır. Havasız kalan ve bunun farkına varmayan sürücü oksijen yetersizliği nedeniyle kazalara neden olabileceği için iç sirkülasyon düğmesine bassanız bile belli bir süre sonra kendi kendine açılmasının da makul açıklaması budur. 

 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Geri
Üst Alt