Boğaz kelebeği arızası ve çözümü

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan datdat
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

İsim
vedat gürpınar
Araç
golf 7
bugün işe giderken epc ışığı yandı 5dk sonra da araba kendisini korumaya aldı tam da köprü altında yakalandım
saatte 10km hızla geçtim köprüyü araba gaz yemedi ama belli bir hızda ilerledi
köprü çıkışında sağa çekip durdum 2dk bekledim tekrar çalıştırdım araba normal bir şekilde çalıştı ama 5dk sonra yine korumaya aldı
zar zor bu şekilde işe vardım Allahtan bilgisayar arabadaydı
arıza kodu.jpeg
boğaz kelebeği düşük sinyal hatası vermiş. arızayı sildim hemen tekrar geldi ekrana
arıza silinmeyince iyi oluyor arabayı hareket ettirmeden sorunun çözülüp çözülmediğini anlayabiliyorsun

boğaz kelebeklerinin içinde sinyali aktaran ve elektriği ileten tırnaklar var bunu tırnaklı yapmalarının sebebi
elektronik kartın sökülüp yenisiyle değiştirilebilir olması için.
ben bu tırnakları kestim (kesmenden önce foto çekmeyi unutmuşum) onun yerine tel ile lehim yaptım bir daha iletişim hatası olmasın diye

WhatsApp Image 2023-11-22 at 13.39.49 (1).jpegWhatsApp Image 2023-11-22 at 13.39.49 (3).jpegWhatsApp Image 2023-11-22 at 13.39.49 (4).jpeg

WhatsApp Image 2023-11-22 at 14.24.10 (2).jpeg
artık arıza kodu vermiyor

Son düzenleme:

Artık bilgisayar olmadan araç kullanmıyoruz. :ROFLMAO:
Şanslısınız boğaz kelebeğinden soğutma suyu geçmiyor.

Upvote 0
Artık bilgisayar olmadan araç kullanmıyoruz. :ROFLMAO:
Şanslısınız boğaz kelebeğinden soğutma suyu geçmiyor.
soğutma suyundan dolayı kafayı yemiş durumdayım haftasonu suyun geçtiği bütün tesisatı sökecem galiba :)

Upvote 0
bravo ben daha plaka aydınlatma ampülü değişimi levelindeyim bu bölümü atlayınca bakalım ne çıkacak karşımıza

Upvote 0
Kartın bağlantı uçları mı kırılmıştı? Ben kelebeğin yapıştığını sandım. Motor silindirleri içinde az miktarda da olsa buharlaşan yağ kelebeği yapış yapış yapıyor. O durumda da tekleme ve stop durumu olabiliyor. Boğaz kelebeği temizleme spreyleri ile sökerek ya da çok fazla içeri kaçırmadan temizlenebiliyor. İçeri kaçan temizleme sıvısı sonuçta silindir içinde yamıyor. Kelebek tamamen sökülürse adaptayson gerekebilir. Ben söküp temizledim ve aynı pozisyonda geri taktım, adaptasyon gerekmedi.

Upvote 0
Kartın bağlantı uçları mı kırılmıştı? Ben kelebeğin yapıştığını sandım. Motor silindirleri içinde az miktarda da olsa buharlaşan yağ kelebeği yapış yapış yapıyor. O durumda da tekleme ve stop durumu olabiliyor. Boğaz kelebeği temizleme spreyleri ile sökerek ya da çok fazla içeri kaçırmadan temizlenebiliyor. İçeri kaçan temizleme sıvısı sonuçta silindir içinde yamıyor. Kelebek tamamen sökülürse adaptayson gerekebilir. Ben söküp temizledim ve aynı pozisyonda geri taktım, adaptasyon gerekmedi.
bağlantı uçları zamanla gerekli basıncı yapamıyor karta iyi basamadığı zaman iletişim hatası oluyor araba yığılıp kalıyor o zaman da gaz pedalına tepki vermiyor

Upvote 0
bir hafta önce kardeşim golfu kullanırken bir anda epc ışığı yandı motor arıza yanmadı..star stopda çalışmadı ve çekiş düştü..araç kendini belli ki korumaya aldı..nette biraz araştırınca konum sensörünün lehim hatası problemiyle karşılaştım..1 mesajdaki gibi..neyse akşam söktüm gaz kelebegini ölçü aletiyle ölçtüm hata vermedi dedik başka bir sey sanırım..yerine tekrar taktik ve servise gittik oda gaz kelebegi dedi randevu aldım eve gittim inat ettik sorunu bulacağım dedim çünkü gaz kelebegi ozel serviste 12bintl yetkilide 21 bin tl...tekrardan gaz kelebegini söktüm kartı kontrol ederken igneyle bu telleri kontrol edeyim dedim megerse 2 si kopukmuş teller sert ondan lehim yerine baskı yapıyormuş bizi yanıltan bu olmuş..neyse bende ince uçlu profesyonel lehim makinesi vardı ince ve güzel bir biçimde lehim yaptık bu telleri kelebegide yerine monte etik ve bingo işlem tamam...hatalarıda vcds ile sildik.. eger epc hatası alırsanız bu araçta %90 gaz kelebeginin bu kartındaki tellerdir çünkü dandik yapılmış..diğer oalslıklar gaz kelebeğine giden sensör kablolarının hasar görmesi gaz kelebegi yayının bozulması ve gaz pedalının lehimlerinin yanması..ama ilk en yüksek ihtimal ..başınıza gelirse para vermeden bu sekılde çözebilirsiniz..

Upvote 0
bir hafta önce kardeşim golfu kullanırken bir anda epc ışığı yandı motor arıza yanmadı..star stopda çalışmadı ve çekiş düştü..araç kendini belli ki korumaya aldı..nette biraz araştırınca konum sensörünün lehim hatası problemiyle karşılaştım..1 mesajdaki gibi..neyse akşam söktüm gaz kelebegini ölçü aletiyle ölçtüm hata vermedi dedik başka bir sey sanırım..yerine tekrar taktik ve servise gittik oda gaz kelebegi dedi randevu aldım eve gittim inat ettik sorunu bulacağım dedim çünkü gaz kelebegi ozel serviste 12bintl yetkilide 21 bin tl...tekrardan gaz kelebegini söktüm kartı kontrol ederken igneyle bu telleri kontrol edeyim dedim megerse 2 si kopukmuş teller sert ondan lehim yerine baskı yapıyormuş bizi yanıltan bu olmuş..neyse bende ince uçlu profesyonel lehim makinesi vardı ince ve güzel bir biçimde lehim yaptık bu telleri kelebegide yerine monte etik ve bingo işlem tamam...hatalarıda vcds ile sildik.. eger epc hatası alırsanız bu araçta %90 gaz kelebeginin bu kartındaki tellerdir çünkü dandik yapılmış..diğer oalslıklar gaz kelebeğine giden sensör kablolarının hasar görmesi gaz kelebegi yayının bozulması ve gaz pedalının lehimlerinin yanması..ama ilk en yüksek ihtimal ..başınıza gelirse para vermeden bu sekılde çözebilirsiniz..
Allahtan bulmuşsun arızayı da halletmişsin sırf bu yüzden kelebek değiştirenler oluyor özellikle yetkili servis tamir yoluna gitmiyor. Bu sıklıkla karşılaşılan bir problem ustama da öğrettim boğaz kelebeğini tamire gönderiyordu şimdi kendisi yapıyor.

Upvote 0
İsteseler soketli yaparlar planlı eskitme böyle bişey demekki şu ariza için bogaz kelebeğini komple değiştirirler bir gün başımıza gelirse hallederiz o halde

Peki kelebeği sökünce adaptasyon yapmak istiyor diyorlar adaptasyon yapilmazsa ne gibi bir sıkıntı oluyor sanayiye kadar gider heralde?

Upvote 0
İsteseler soketli yaparlar planlı eskitme böyle bişey demekki şu ariza için bogaz kelebeğini komple değiştirirler bir gün başımıza gelirse hallederiz o halde

Peki kelebeği sökünce adaptasyon yapmak istiyor diyorlar adaptasyon yapilmazsa ne gibi bir sıkıntı oluyor sanayiye kadar gider heralde?
Bugüne kadar belki 10 defa sökmüşümdür. Bir kez adaptasyon yaptım sadece o da fark var mı diye merak ettiğim için. Adaptasyona gerek yok yani

Upvote 0
Belki de değişim yapanlar çıkan parçaları tamir ediyorlardır, kim bilir!
Çünkü benim ateşleme bobininin sadece oksitlenen bacağı için değişim yapan İzmit'ten bir şerefli yüzünden onca masraf çıkmıştı. Çıkan ateşleme bobinini yanıma alıp eve varınca temizleyip geri takmıştım ve halen sorunsuz çalışıyor

Upvote 0
Belki de değişim yapanlar çıkan parçaları tamir ediyorlardır, kim bilir!
Çünkü benim ateşleme bobininin sadece oksitlenen bacağı için değişim yapan İzmit'ten bir şerefli yüzünden onca masraf çıkmıştı. Çıkan ateşleme bobinini yanıma alıp eve varınca temizleyip geri takmıştım ve halen sorunsuz çalışıyor
Ahh ah!
Az buçuk anlamamız lazım bu işlerden, sadece anlamak da yetmiyor gerçi kendimiz yapabilmemiz lazım @datdat hocam gibi.

Upvote 0

Gaz kelebeğini de söküp gaz kelebeği temizleme spreyi ile temizlemiştim. Adaptasyon gerekmesin diye aynı pozisyonda geri takmıştım.

Upvote 0

Geri