Şanzıman yağ değişiminin ardından olduğuna kesinlikle emin misiniz?
Evet kesinlikle eminim. Aracı sıfır aldım ve 4 yıldır kesintisiz her gün bizzat kendim kullanıyorum. Bahsettim mi bilmiyorum ben aracın şanzıman yağını 58.000km’de iken (2 yıl önce) yine değişimini yaptırmıştım. Ama o zaman yetkili serviste orjinal şanzıman yağı ile değişim yapılmıştı. Bu kez de febi marka 49700 (G055 529 A2) kodlu şanzıman yağını tercih ettim. Sebebi malum. Maliyetler…
Bana göre Yağ ile doğrudan olmasa bile dolaylı bir şekilde bağlantısı var bu titreme şikayetinin. Doğrudan diyemem çünkü asli görevi vites artırma ve vites düşürme olan şanzıman’ın bu işlevlerini yerine getirirken hiçbir problem yaşatmıyor. Vites geçişleri gayet akıcı ve pürüzsüz. Deyim yerindeyse kaymak gibi.
Fakat rölantide beklerken şanzıman içinde tam olarak hangi parçalar hangi pozisyondan hangi pozisyona geçiş yapıyorsa doğru tabiri kullandığımdan emin değilim bazen bi takılma yapıyor sanki. Çünkü araçla giderken yavaşlayıp rölantide bekleme durumuna geldiğimde ve vites D konumunda iken bu titreme bazen başlıyor ve bunun bitmesi için 2 seçenek oluyor. Ya vitesi N konumuna alacağım ya da aracı yaklaşık yarım metre-1 metre civarı ileri yürütünce titreme kesiliyor. Yani o arada şanzıman içindeki bazı parçalar açılıp kapanma mı yapıyor. Sanki birşey yerine tam oturmuyormuş da azcık ileri alıp durunca oturuyormuş gibi o titreme aniden kesiliyor. Ya da vitesi N konumuna alınca da aynı şekilde Şanzıman sakinleşiyor. O titreme’den eser kalmıyor. Kendini bi gösteren bi kaybeden bir sorun olduğu için de ne mesleği sırf şanzıman olan ustalar birşey diyebiliyor ne de şanzıman yağını değişen usta birşey diyebiliyor. Ancak aracı bilgisayara bağlayıp şanzımanda hata kodu var mı diye bakalım dedi. Baktık bir sorun, hata kodu falan yok. Geçenlerde de temel ayar, yol adaptasyonu yapalım diye rica ettim. Tabiki dedi. Yaptık ettik yine aynı. Bu sorunu yabancı forumlarda da tartışmaya açtım. Şanzıman yağı ile ilgili olduğunu düşünmüyorlar. Genel düşünce şu yönde; hayalet sorun şeklinde tabir edilen aslında şanzıman içinde zamanla oluşan ufak tefek sorunlar var fakat eski şanzıman yağı’nın içinde zamanla şanzıman içindeki aşınmadan dolayı oluşan metal parçacıkları,partikül taneleri ve yağ’ın eski viskozite’sini kaybetmesiyle bu sorun kendini gizlemiş ve yeni yağ ile değişim yapılınca sorunlar su üstüne çıkıp kendini belli etmeye başlamış. Yani bu bir teori tabi ama kim ne kadar katılır emin değilim. Bana göre saçma değil ama yüzde yüz doğru da diyemem.