OBD11 Cihazı Nasıl Kullanılır...


Acardag

Üye
Katılım
26 Ara 2022
Mesajlar
103
Tepkime puanı
51
Konum
Kayseri
İsim
Acar
Araç
Golf 8 Impression
Selamlar,
Kısa bir süre önce OBD11 pro cihazı aldım geç kalmadan yaptığım araştırmalar sonucu bulduğum gizli özellikleri şahsi aracımda denemeye başladım, araç 22 model impression golf 8. Sınırlı özellik var zaten elimden geldiğince açmaya çalıştım. Sonrasında 21 model q3, 21 model(makyaj öncesi) polo, 17 model golf olmak üzere farklı platform araçlar üzerinde denemeye başladım ve tabiki farklı marka farklı beyin audi için ayrı bir araştırma yaptım ama VW aksine audide çok iyi sonuçlar alamadım açıkçası daha iyi bir araştırma yapıp tekrar bakayım dedim ve eski haline getirdim. Golf ve Polo için durum farklı onlarda bulduğum özellikler çalıştı, orada da örnek vermek gerekirse DWA sistemi birebir aynı olmasına rağmen golfte çalışırken poloda çalışmadı, sonrasında poloda menüde gözükmesini kapatınca çalıştığını farkettim. Bu tür incelikler her araçta oluyorsa aklıma şu sorular geldi:

-gizli özellik açan birçok yer var, acaba hepsi tek tek mi öğreniyor yoksa bunun onaylanmış test edilmiş bizlere sunulmuş bir kaynağı var mıdır?
-ne gibi terimleri öğrenirsem benimde daha rahat yorum yapabilmeme dolayısıysa hazır kod kullanmadan bu sistem bu işe yarar gibi yorumlarıp istediğim özelliği kullanabilmeme yarar?
-bulduğum golf 8 kaynağında test edilmiş ve çalışıyor denen kodların bazıları bende tepki vermedi, bazı kod satırlarıda bende yok (4 satır kod yazılmış ise bende 3 tanesi var gibi) paketten kaynaklanıyor olabilir mi?
-son olarakta q3 için bulduğum kaynak ispanyolca, golf 8 için bulduğum almanca, ve polo(21) golf(17) için bulduğum ingilizce işin garibi araçların gizli özellik isimleride o dilde yani DWA sistemi golf 8 de ZV Quittierungen başlığı altında iken yani almanca, polo(21) ve golf(17) Acknowledgments başlığı altında yani ingilizce.

kısacası kafamda çok soru var, bu konuda amatörüm, paylaşabileceğiniz incelikler varsa çok müteşekkir olurum...kolay gelsin.
 

Merhaba,
Cihazınızı Hayırlı olsun.
Öncelikle eğer bu cihazı aldıysanız hiç bir kodlama yapmadan önce cihazı araca bağlandıktan sonra mutlaka ama mutlaka aracın orijinal halinin yedeğini alın. Ve değim yerindeyse kaybetmeyecek şekilde saklayın.

Obd eleven'da ne kadar dil seçeneği olsa da, asıl araç ana yazılım dili Almancadır. App'da (Obd eleven) da gösterilmeye çalışılan diller seçtiğiniz seçimlere göre değişiyor.

Obd eleven gibi uygulamalarda byte ve bit değerleri bazı kanallarda açıklamalı olarak yazılmaz.
Fakat vcds gibi yazılımlarla baktığınızda Obd eleven'da yazılı olmayan byte ve bit değerleri bu yazılımlarda açıklamalı olarak yazar.

Örneğin kadran selamlamayı aktif etmek istediğinizde obd eleven'da bit 1 aktif etmeniz gerekir fakat bilmeyen birisi bu bit 1 in ne anlama geldiğini bilmez, fakat vcds ile bağlanıldığında kadran selamlada ilgili kanalda bit 1 yerine "Bit-1 Guage Test-Needle Sweep" yazar.

Ücret karşılığı Kodlama yapan yerler hangi yolu izliyor veya bu işin kuralını,eğitimini alıp mı yapıyorlar emin değilim.

Bu işi profesyonel yapmak istiyorsanız araç yazılım dilini bilmeniz gerekir diye düşünüyorum. Çünkü kodlama yapmak demek bir iki tik işaretleyip halledebilecek bişey değil, kodlamaları birbirleriyle bağlantılıdır.
Bir yeri kodlarken başka bir kodlamanın kombinasyonunu bozabilirsiniz.

Bir örnekte multimedya ekranında diyelim ki açılış ekranını GTI olarak kodlamak istiyorsunuz ve ekranda görüntülenen aracıda GTI yapmak istiyorsunuz;

Bunun için Bitler ve byt'ların karşılıklarını bilmeniz gerekiyor.
Örnek: Bit 2 ve bit 5 işaretlendiğinde standart araç resmi görünür

Bit 0 ve bit 9 aynı anda işaretlensiğinde ve kodlandığında GTI elde etmiş olursunuz. Veya denemek yanılma yöntemi yaparak öğrenebilirsiniz, fakat buda biraz kafa ağrıtıcı olur, şayet yaptığınız değişiklikleri geriye almak istediğinizde yedekleme yapmadıysanız İşin içinden çıkamayabilirsiniz.

Bazı kanalların sizin aracınızda olmayıp diğer araçlarda olmasının sebebi, araç donanımına bağlıdır. Diğer bir araçta kapı ambians aydınlatması fabrika çıkışlı vardır fakat sizin aracınızda böyle bir donanım yoktur, kodlama yapmanız bile bir işinize yaramaz. Hatta BCM'de desteklemeyen bazı özelliklerin kanalları sizde hiç olmayadabilir.

Ben kendi aracımda yağmurda camların otomatik kapanmasını kodlayamamıştım, çünkü aracımdaki mevcut BCM bu kodlamayı desteklemiyordu.

Son olarak sitemizde kodlamalarla ilgili geniş bilgilerle dolu konularımız mevcut. Oralarda bir dolaşın derim.

Elimden geldiğince bildiklerimi paylaşmaya çalıştım, umarım açıklayıcı olmuştur.
 
Detaylı bir açıklama olmuş çok teşekkürler,

Evet dediğiniz gibi ilk olarak öğrendiğim şey backup alma oldu zaten onun sonrasında kodlamalara başladım, ticari olarak yapma hedefim şimdilik yok daha çok retrofit yapabilme ve istediğim an ihtiyacım olan şekilde değiştirmek için almış oldum.

Bir süre bu konuda tecrübe kazandıktan sonra forumdan ulaşan arkadaşlara da destek verebilirim, bu arada vcds den bahsettiniz acaba doğru mu yaptım obd11 almakla çünkü sfd kilidi açma olayı olduğunu öğrendim o yüzden almaya karar verdim, bilgilendirirseniz sevinirim.

Peki belirttiğiniz gibi araç yazılım dili öğrenmek ve bu kodlamaları anlamlı hale getirebilmek için bir öneriniz varmı, gördüğüm kadarıyla vcds zaten forumlar olsun youtube olsun birçok yerde çeşitli anlatımlar var, obd11 için geçerli mi bu ben cihazın forumundan buldum çoğu kodu, başka bir yerde de göremedim açıkçası.

Yukarda da yazdığım gibi bir araçta çalışan kodlama diğer araçta menüde gözükmesini kapatınca çalıştı, galiba desteklemediği için öyle çalışabildi. Destekleme olaylarını vcds'de, 09 central electrics' e girdikten sonra long coding bölümüne girip olmayan modülü taktığına dair bir bilgi girilebildiğini, bu sayede adaptasyon bölümünde olmayan kodlamaların gözükmeye başladığını gördüm fakat obd11 cihazında 09 central electrics'te long coding kısmı yok öyle bir sonradan ekleme durumunda ne yapıcam bilmiyorum bu da ayrı bir konu.

Aslında golf çok istediğim bir araçtı fakat golf 8 bu konuda beni çok mutlu etmedi yani bariz bir şekilde önceki nesile göre kalitesizleşme var, en basiti güneşliklerdeki aynalarda aydınlatma yok veya torpito, saklama gözleri direkt plastik herhangi bir kaplama yok takır tukur ses geliyor koyulan eşyalardan, gönül ister 1.5 tsi olsun ama ondada aynı şekilde türkiyeye özel mi bilmiyorum discover pro her pakette extra donanım bence büyük bir eksi diğer markalara göre.

Forumda kodlamalarla ilgili olan başlıkları etiketleyebilir misiniz ben obd11 için özel olarak olan bir konu bulamadım.

Özet olarak, aynı durumları yaşayan arkadaşlar varsa edindiği tecrübeleri paylaşırlarsa genel kullanıcılarada yardımcı olur, şimdiden teşekkür ederim.
 
Tekrar Merhabalar,

Yeni bir konu açmak istemedim umarım gören olur...

MQB Evo(2019+) platformu araçlar için kodlama kanallarına nereden ulaşabilirim.

Örnek olarak sol arka iç tarafın park aydınlatması kanalı 2021 t-roc için "Leuchte23SL HLC10"

2021 t-roc için sinyal tersleme kodlaması yapabildim, fakat golf 8 için kanalları bulamadım dolayısıyla yapamadım.

Yardımcı olabilirseniz sevinirim, kolay gelsin...
 
Öncelikle hayırlısı olsun cihanız. Bende hafta sonu detaylıca inceledim Obdeleven tarafını. Açıkçası bana kodlama yapma yanında cihazın desteklendiği özellikleri direk tek tuş ile kullanabilmek adına Ultimate paket daha mantıklı geldi (kodlama tecrübem de olmadığı gibi yazdığınız üzere daha dikkat edilmesi gerekiyor). Evet fiyat olarak baktığınızda paketler arasında iki kat kadar fark var ancak deneme yapmak istediğiniz tüm özellikleri ultimate ile sınırsız deneme yapabilme imkanına sahipsiniz. Pro pakette ise kredi hesabı uzun vade kullanımında keşke der miyim hissiyatı yarattı. Dolayısı ile denemek istediğim tüm özellikleri tek tuş denemesi ile sınırsız test etme imkanı da olacaktır. Ayrıca işlem geriye almak istediğiniz de aynı krediyi sizden tekrar talep ediyor..! Sizin de dediğiniz gibi ileride tecrübeye bağlı olarak ticari düşünülebilir mi zaman içinde (1 yıl için) kendini kanıtlayacaktır düşüncesindeyim.

Alım için de uygun zamanı bekliyorum. Acelem yok, belki Black Friday belki de yılbaşı promosyonu yaparlarsa değerlendirilebilir.
 
Lisans tiplerini incelemedim direkt pro almam gerektiğini öğrendim ve aldım, dediğiniz gibi sınırsız yapma olayı olduğunu bilmiyordum.

Tek tıkla kodlama güzel bir şey ama gördüğüm kadarıyla her özellik yok, mesela golf 8 için çok sınırlı özellik var.

O durumuda şöyle çözmüşler obdeleven forumlarında yetkililere tek tıkla yapılacak özellik istiyorum şeklinde bir yazı yazıyorsunuz ve ekleniyor(gördüğüm kadarıyla böyleydi yanlış olabilir)

Ama eninde sonunda hazır kod kullanmaktansa kendim hem deneyerek hem özelleştirerek kullanmayı tercih ederim,

Konuyu açtığım tarihten beri kendi aracımla birlikte 5 araca yapmış oldum, ticari olarak ilerletmeyi düşünüyorum biraz daha tecrübe kazandıktan sonra, tekrar dediğim gibi forumdan isteyen arkadaşlara elimden geldiğince yardımcı olabilirim...
 
Lisans tiplerini incelemedim direkt pro almam gerektiğini öğrendim ve aldım, dediğiniz gibi sınırsız yapma olayı olduğunu bilmiyordum.

Tek tıkla kodlama güzel bir şey ama gördüğüm kadarıyla her özellik yok, mesela golf 8 için çok sınırlı özellik var.

O durumuda şöyle çözmüşler obdeleven forumlarında yetkililere tek tıkla yapılacak özellik istiyorum şeklinde bir yazı yazıyorsunuz ve ekleniyor(gördüğüm kadarıyla böyleydi yanlış olabilir)

Ama eninde sonunda hazır kod kullanmaktansa kendim hem deneyerek hem özelleştirerek kullanmayı tercih ederim,

Konuyu açtığım tarihten beri kendi aracımla birlikte 5 araca yapmış oldum, ticari olarak ilerletmeyi düşünüyorum biraz daha tecrübe kazandıktan sonra, tekrar dediğim gibi forumdan isteyen arkadaşlara elimden geldiğince yardımcı olabilirim...
Merhaba Sayın Acardağ,

Bir sorum olacak. Kendiniz ile birlikte bu yazıyı yazdınızda 5 araca yapmış olduğunuzdan bahsetmiştiniz. Bu araçların içinde Apple Carplay desteği olan ancak kapalı olan var mıydı ve Obdeleven ile Apple Carplay aktivasyonu yaptınız mı?
Çünkü Apple Carplay’in tek başına Obdeleven cihazı ile aktivasyonunun yeterli olmayacağını ve Apple Carplay aktivasyonu yapılamayacağını duydum.

Bu konuda bir fikriniz veya tecrübe ettiğiniz bir durum oldu mu?
 
Merhabalar,

Açtığım arabalar arasında CarPlay olmayan bir araç yoktu fakat dediğiniz gibi tek başına yeterli değil, bildiğim kadarıyla lisans vs olması gerekiyor lakin ünite destekliyor ise kablo ile çalışan araçlarda kablosuza çevirme kodlaması var.

obd11 cihazının hazır olarak sunduğu özellikler arasında da bulunuyor bu seçenek.

Şahsen denemedim çalışıyor mu diye, bende merak ediyorum zaten.

Denk gelirse tecrübelerimi aktarırım mutlaka.
 
Verilen cevaplar için teşekkür ederim. Açıkçası biraz hayal kırıklığına uğradım diyebilirim. Cihazı satın almış fakat kutusunu açmamıştım. Sanırım açmadan da iade işlemi başlatacağım.
 
Rica ederim,

Cihaz aslında bir çok durum için kullanılabilir. Bence elinize ulaştıysa iade etmeyin dursun, yanlış bilmiyorsam cihaz kurulumunu yapmadıysanız lisans başlamıyor.

CarPlay içinde ayrıca cihazlar satılıyor onları araştırabilir yada direkt ünite değişimi yapabilirsiniz tabi ki obd11 cihazına oranla daha da maliyetliler.
 
Obdeleven ile Carplay aktivasyonu yapamazsınız, fakat carplay aktivasyon kodunu obdeleven ile etkinleştirebilirsiniz.
 
Rica ederim,

Cihaz aslında bir çok durum için kullanılabilir. Bence elinize ulaştıysa iade etmeyin dursun, yanlış bilmiyorsam cihaz kurulumunu yapmadıysanız lisans başlamıyor.

CarPlay içinde ayrıca cihazlar satılıyor onları araştırabilir yada direkt ünite değişimi yapabilirsiniz tabi ki obd11 cihazına oranla daha da maliyetliler.
Cihazın üzerinde henüz lisans (pro veya ultimate) yok. Ultimate paketini hafta sonu satın alıp 1 yıl süresince sınırsız tüm olanaklarını deneyerek tecrübe edinmek istiyordum. Bunlardan en önemlisi de carplay aktivasyonu idi. Ancak şu anda hevesim kaçtı diyebilirim. Kısa bir süre daha iade için sürem var. Ancak fikrim değişmeyecek gibi hissediyorum. İkinci bir alternatif de cihaza talipli çıkması beni iade durumundan kurtarır. Ama bu da uzak ihtimal olabilir. Yine de mesajımı okuyup tüm yanıt veren herkese teşekkür ederim.
 
Herkese merhabalar OBDeleven kullanıcıları bi kendini belli ederse Whatsap vs bildiklerini paylaşımda bulunabilse destekleme amaçlı çok iyi olur bende bir hevesle aldım uygulama ücretliye döndüğünden pek bişey yapamadım kodlama ile yapılacak şeyler hakkında pek fazla bilgim yok
 


Geri
Üst Alt