1.5 TSi Devirdaim arızası mı?


ack937

Üye
Katılım
29 Kas 2019
Mesajlar
449
Tepkime puanı
336
Konum
Ankara
İsim
Ahmet
Araç
Golf Mk7.5 Highline 1.5 TSI 150 HP
Merhaba abiler kardeşler forumdaşlar:)

1.5 tsi aracımda özellikle sürüş anında sadece gaza bastıkça 1-2 bin devir aralığında “pır pır” diye tabir edebileceğim kuş sesi gibi bir ses geliyor. Ayağımı gazdan çekince ses gidiyor.Bu ses elektrikli devirdaim’in olduğu taraftan geliyor. Yani araç içinde direksiyonun önünden net duyuluyor.Yetkili Servise bu sesi bir türlü ikna edemedim normal diyorlar. Garanti bitmesine 3 ay kaldı. Bitince devirdaim değişecek dicekler eminim:) Bir de tsi araçtaki tek devirdaim pompası bu parça değil mi? Bazılarında kompresör kasnağına bağlı  torkunu V kayışından alan devirdaimler var. Alt devirde tork sağlamak için kompresör kasnağı ile arasında manyetik kavrama yapıyor.kavrama bozulunca rulman buna benzer sesler çıkarıyor. Ama 1.5tsi daki tek devirdaim akü tarafında sanırım. Teşekkürler cevaplarınız için şimdiden.

 
Kendime cevap veriyim madem:) dün farkettim 2 silindir modunda ses kesiliyor.  Büyük ihtimal 2. Veya 3. Silindir bobin ya da enjektöründe sıkıntı var.  Yetkili servisten randevu aldım usta sesi duymam lazım dedi büyük ihtimal normal diyip yollamaya çalışacaklar yine ama anahtarı almayacam bu sefer:)

 
Upvote 0
ACT motorlarda ACT modunda giderken hafif bir hırıltı duyulur camlar açıkken. Ama sizinki act'den ziyade gaza basıldığında oluyor gibi. Göstermek de fayda var :)

 
Upvote 0
Arabanız manuelmi DSG mi acaba.Manuel ise 1000-2000 devir arasında gaza basarsanız o ses normal dir.
2000 devir üstünde gaza basınca yine ses varmı.
Arabanız 1.5 TSI olduğuna göre yeni sayılır devirdaim bobin gibi arızalar daha olmaz.Benim görüşüm bu kadar diğer üstadlar daha net fikir verebilir.Ben şahsım arabamda böyle birşey hissetsem arıza ışığı yanana kadar kullanmaya devam ederim.

Redmi Note 9 Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

 
Upvote 0
@Mert Y. Aynen o hırıltı ve hafif titreşimi biliyorum. Bu yeni olmaya başladı. Rölantide değil seyir halinde gaza basınca gelen gazdan çekinde giden bir ses. Ateşleme sistemi ile alakalı olduğunu düşünüyorum şuan. Devirdaim ya da yüksek basınç yakıt pompası da olabilir.

@slck dsg hocam araç. 27bin km de. 2100 devre kadar sesi duyuyorum. Araç yük altındayken 2 ve 3. Viteslerde sesin şiddeti artıyor ama rahatsız edici bi ses değil öyle araç içi rahatsız edecek kadar.

 
Upvote 0
1.5 TSI araçlarda devirdaim arızası esnasında ses yapmaz. Araç üzerindeki orjinal parça ise sadece contadan kaçırma yapar direkt parçanın dağıldığı yada kırıldığı daha önce görülmedi :)  

 
Upvote 0
@Bluedrift fabrikasyon araç değişim olmadı devirdaimde. bi ara hava yapıp anlık hararet yükselmesi yapmıştı ondan sonra bu sesi duymaya başladım. Devirdaim kitlemiş olabilir denilmişti serviste. Havası alınmıştı. Ona sebep bulmuştum ama belli devir aralığında (1-2 bin arası) sadece seyir halinde gaza basınca gelen çekince giden şıkırtı gibi sesin sebebi ne olabilir ki? Vag uzmanıymışsınız sabırsızlıkla bekliyorum olasılıkları:)

 
Upvote 0
Bilmem daha önce 1.4tsi aracınız oldumu ama 1.5'deki su pompası yine aynı şekil motorun sağ tarafına konumlandırılmış şekildedir. Kitlenme durumu pek görülen bir durum değildir çünkü kayış vasıtası ile direkt egzantirik milinden hareket almaktadır. Kitlerse küçük kayışı atar ve sürekli hareret sorunu yaşarsınız. Üzerindeki kayışın gerginlik ayarı vardır onuda sanayide yapan görmedim ama yetkili serviste 20NM tork ile sıkılıp gerginlik ayarı yapılır ve pompa sabitlenir. Bir ihtimal boşluk sesi diyeceğim ama kafanız iyice bulanacaktır :)  çünkü kafayı insan neye yorar ise oradan ses duyuyor gerçekten. ACT modu sesi ile karıştırma ihtimalinizi göz önünde bulundurup sesi tekrar analiz etmenizi isteyeceğim.

Buda kafanıza taktığınız 1.5 TSI devirdaim görseli.

4fd4936b-04a5-45e2-9488-0c02ba5faeb5.jpg


 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Upvote 0
@Bluedrift Aynen akü tarafında hemen şanzımanın üzerinde turbo hava borusunun hemen altındaki devirdaimi biliyorum. İçindeki küçük kayışı da biliyorum ama ses ondaki boşluktan çıksa rölantide gaza bastığımda da aynı ses gelmez miydi? Kalkış anında gaza yüklenince başlayan pır pır pır sesi d2 de daha da fazla duyuluyor özellikle 1500-2000devir arası. D3de hafif azalıyor d4 ve sonrası viteslerde hiç duyulmuyor hız ve devir arttığı için. Eğer sıkıntı hava yapmadan dolayı küçük kayışla egsantrik mili boşluğu ise sıktırayım serviste. Ya da bunu dile getireyim. Daha önce yoktu böyle bir ses eminim.

ayrıca haklısınız kafayı buna yoruyorum ne zamandır ve o sesi dinliyorum sürekli.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Upvote 0
Yok siz orası dediğiniz için onu tanıtmaya çalıştım yani onluk bir durum değil belliki sesi duymam lazım açıkcası temelde 1.5TSI ve 1.0TSI motorlarda motor genleri ile beraber gelen yeni bir kaç ses var ve bunlar normal karşılanan sesler ama o sesleri sorun seslerinden ayırmak için sorunun belli olduğu bir video kaydı gerekli. 

 
Upvote 0
Tamamdır kaydetmeyi deniyorum uygun vakitte:)

 
Upvote 0

Youtube yükleyip linki atabilirsiniz
Paylaşıyorum buradan da. Sesi duyabilen ve anormal karşılayan arkadaşlar yorumlarsa sevinirin :) kalkış anında ve gaz verince gelen pervane sürtmesi gibi pır pır duyulan bir ses. Sadece sürüş anında gaza basılınca geliyor. Rölantide gelmiyor. 1500-2100 devir arası özellikle duyuluyor. @Bluedrift

 
Upvote 0

Golf 7.5 1.5 TSİ bende de var aracı ilk çalıştırdığım da böyle bir ses geliyor tır tır tır gibi sonra devir saati düşünce 1000 in altına sesi duymaya hala devam ediyorum ilk başlarda bende çok huylanıyordum şimdi alıştım sizin paylaşımınızı görünce tekrardan aklımı kurcalamaya başladı daha servis bakımını yaptırmadım 15.000 km olmadı araç
 
Upvote 0

Geri
Üst Alt