0W-20 Motor Yağı Ana Konu (1.0 / 1.5 TSI motor için)

Egemot Ravenol satmaya başlamış. Liqu moly kullanıyordum hep. Ravenol nasıldır ?
2021 1.0 polo 75.000km

Egemot Ravenol satmaya başlamış. Liqu moly kullanıyordum hep. Ravenol nasıldır ?
2021 1.0 polo 75.000km

Arkadaşlar bu yeni API SQ sertifikalı yağları denediniz mi? Ben Mobil1 ESP 5W30 denedim, çok hoşuma gitti.

DXDB motor kodlu 1.5 TSI motorlar yeni nesil ACTplus Evo 2 olarak geçiyor,

1.5 TSI ACT Evo 1 (DPCA ve geçmişte diğer kullanılan bazı motor kodlarını kapsamaktadır.)

1.5 TSI ACTplus Evo 2 (motor kodu: DXDB / ilerde diğer motor kodları eklenebilir)

DXDB kodlu Evo2 motor VW T-Roc (makyajlı kasa), VW Tiguan Mk2 AX1 (makyajlı kasa) ile kullanılmaya başlandı, ilerde diğer Golf Mk8, Audi, Seat, Skoda vs.. modeller için de kademeli olarak bu motora geçiş yapılacak,

DXDB kodlu Evo2 motor VW AG yayınladığı TDS ‘de bu motorun daha düşük emisyon değerleri, daha verimli yakıt ekonomisi sağladığı, Evo2 motorla birlikte yeniden tasarlanan bir Turbo ünitesi kullandığını, yapılan bu değişiklikler neticesinde (Active Cylinder Management Technology “Plus”) yeni ACTplus ile sistemin çok daha etkili, daha verimli, sessiz ve daha hızlı çalıştığı, daha sıklıkla devreye girdiği şeklinde açıklıyorlar, ilaveten ACTplus ‘ın (aktive ve de-aktive aşamasında) iyileştirmeler yapıldığını söylüyorlar,

Evo 1 motorda da kullanılan (Variable Turbine Geometry Turbocharger) VTG Turboşarj artık ACTplus Evo2 motor ile birlikte yeni nesil yüksek basınçlı enjeksiyon sistemi kullanıldığı,

Yeni nesil enjeksiyon sistemi le 350 bar‘a kadar çıkan basınç gibi bazı değişikler neticesinde sürtünmeyi azaltmak için silindir duvarları “plazma” ile kaplanmış, ilaveten yanma odasındaki verimliği artırmak ve motorun termal sıcaklık kontrolüne katkı sağlamak adına (soğutma kanallarına sahip dövme pistonlar) kullanılmış,

Aracın performanslı kullanımlarda 0W-20 yağlar yapısı gereği 0W-30 ve 5W-30 yağlar kadar iyi koruma sağlayamadığı için, 0W-20 yağların genel sıkıntısı olan motorda aşınmaya karşı koruma anlamında zayıf bir yağ tipi olduğu için soğutma kanallı pistonlar kullanmaya ve silindir duvarları plazma ile kaplamaya mecbur kalmışlar diye açıklayabiliriz.

Tabii klasik VW mantığı motordaki bu iyileştirmelerin getirisi olduğu kadar bir de götürüsü de olacaktır, VW ‘nin bir motorun geliştirmek için harcadığı € ‘ları son kullanıcıya yansıtamıyacağı için her zaman yaptığı gibi bu maliyeti aracın başka yerlerinde kaliteyi azaltarak dengeleyecektir.!hocam
DXDB motor kodlu 1.5 TSI motorlar yeni nesil ACTplus Evo 2 olarak geçiyor,

1.5 TSI ACT Evo 1 (DPCA ve geçmişte diğer kullanılan bazı motor kodlarını kapsamaktadır.)

1.5 TSI ACTplus Evo 2 (motor kodu: DXDB / ilerde diğer motor kodları eklenebilir)

DXDB kodlu Evo2 motor VW T-Roc (makyajlı kasa), VW Tiguan Mk2 AX1 (makyajlı kasa) ile kullanılmaya başlandı, ilerde diğer Golf Mk8, Audi, Seat, Skoda vs.. modeller için de kademeli olarak bu motora geçiş yapılacak,

DXDB kodlu Evo2 motor VW AG yayınladığı TDS ‘de bu motorun daha düşük emisyon değerleri, daha verimli yakıt ekonomisi sağladığı, Evo2 motorla birlikte yeniden tasarlanan bir Turbo ünitesi kullandığını, yapılan bu değişiklikler neticesinde (Active Cylinder Management Technology “Plus”) yeni ACTplus ile sistemin çok daha etkili, daha verimli, sessiz ve daha hızlı çalıştığı, daha sıklıkla devreye girdiği şeklinde açıklıyorlar, ilaveten ACTplus ‘ın (aktive ve de-aktive aşamasında) iyileştirmeler yapıldığını söylüyorlar,

Evo 1 motorda da kullanılan (Variable Turbine Geometry Turbocharger) VTG Turboşarj artık ACTplus Evo2 motor ile birlikte yeni nesil yüksek basınçlı enjeksiyon sistemi kullanıldığı,

Yeni nesil enjeksiyon sistemi le 350 bar‘a kadar çıkan basınç gibi bazı değişikler neticesinde sürtünmeyi azaltmak için silindir duvarları “plazma” ile kaplanmış, ilaveten yanma odasındaki verimliği artırmak ve motorun termal sıcaklık kontrolüne katkı sağlamak adına (soğutma kanallarına sahip dövme pistonlar) kullanılmış,

Aracın performanslı kullanımlarda 0W-20 yağlar yapısı gereği 0W-30 ve 5W-30 yağlar kadar iyi koruma sağlayamadığı için, 0W-20 yağların genel sıkıntısı olan motorda aşınmaya karşı koruma anlamında zayıf bir yağ tipi olduğu için soğutma kanallı pistonlar kullanmaya ve silindir duvarları plazma ile kaplamaya mecbur kalmışlar diye açıklayabiliriz.

Tabii klasik VW mantığı motordaki bu iyileştirmelerin getirisi olduğu kadar bir de götürüsü de olacaktır, VW ‘nin bir motorun geliştirmek için harcadığı € ‘ları son kullanıcıya yansıtamıyacağı için her zaman yaptığı gibi bu maliyeti aracın başka yerlerinde kaliteyi azaltarak dengeleyecektir.!
hocam bende 2021 yeni kasa leon fr 1.5 tsi manuel var 130 luk bunun motoru hangisi oluyor şimdi ve diğer sorum 2cr stage 1 yazılım var araçta motor yağı olarak 0-20 liqui moly 508-509 onaylı yağ kullanıyorum doğru mudur? teşekkür ederim

@dmnynsn
Selam,
Anladığım kadarıyla filtreleri ve motor yağını kendiniz satın alarak dışarda bakım yaptırmaktan vazgeçtiniz sanırım ve yetkili serviste bakımı yaptırdınız,

Paylaştığınız faturada herşey normal gözüküyor,

Türkiye’de yağ filtresi olarak 04E 115 561T (markası: FiL Filtre / Made in Turkey) kullanıyorlar,

Avrupa’da yağ filtresi olarak 04E 115 561AC (markası: Mann Filter / Made in Germany) kullanıyorlar,

Biri diğerinden pahalı da değil, Her ikisi de aynı fiyat,

Türkiye’de yetkili serviste ben özellikle 561AC kodlu olan filtreyi istiyorum derseniz kullanıyorlar,

Tabii anladığım kadarıyla 561AC kodlu filtrenin stoklarını eritip, sonrasında siparişe kapatacaklar, sadece 561T kullanılsın diye muhtemelen Türkiye üretimi olan yerli filtre üreticisinin talebi üzerine bu yola gidecekler,

Hayırlı olsun. :)

( 0W-20 yerine 0W-30 koysan hiç bir şey olacağı yok )

Msj.ımı alıntıladığınız yazıda böyle bir iddaam yoktur,

(Hiç bir şey olacağı yok) ifadesi olumlu-olumsuz ucu açık bir konudur, sadece bu kadarını söylebilirim.
Sevgili forzagilles kardeşim merhaba.Farkimdayim bu konu ile ilgili çok yazmişsın. İzmirde yaşıyorum. 2020 1.5 eco tsi act 150ps DPC kod 70000km leon aracım var.Benden evvelki bakımlarda shell 5 30 konulmuş.Sorularim şunlar.
1-0 30 a yada 0 20 ye gecmeliyim?
2-antifiriz değişimi yapılmalı yada ölçdürüp devam mı etmeli
3-kanister boru valfinden gelen tak tak tak sesi ciddiye alınmalıdır?

Sevgili forzagilles kardeşim merhaba.Farkimdayim bu konu ile ilgili çok yazmişsın. İzmirde yaşıyorum. 2020 1.5 eco tsi act 150ps DPC kod 70000km leon aracım var.Benden evvelki bakımlarda shell 5 30 konulmuş.Sorularim şunlar.
1-0 30 a yada 0 20 ye gecmeliyim?
2-antifiriz değişimi yapılmalı yada ölçdürüp devam mı etmeli
3-kanister boru valfinden gelen tak tak tak sesi ciddiye alınmalıdır?
Bu motor için 5W-30 uyumlu değildir,

VW 504.00 / 507.00 onaylı 0W-30 yağlar
veya
VW 508.00 / 509.00 onaylı 0W-20 yağlar kullanmalısınız.

Antifriz değişimi için sıvının donma noktasını ölçtürmek tek başına yeterli bir kriter değildir, Antifirizin denilen sıvı sadece donma koruması sağlamaz aynı zamanda da korozyon-pas koruması sağlar,

Antifrizin korozyan - pas koruması en önemli görevlerindendir, antifriz kabının kapağını açnız, eğer sıvı halen pembe ise korozyon - pas koruması halen iyi anlamına gelir, eğer sıvının rengi turuncu - kahverengi veya farklı bir renkte ise alarm zilleri çalıyor demektir.

Aracınıza uyumlu olan antifriiz G12 EVO tip antifrizdir. Sanayide ustalar size tamam biliyorum diye G12+ antifriz için aynı ürün diyebilir ama aynı ürün değildir ve sizin aracınıza uyumlu değildir..!!

Veya size artı (+) ile EVO aynı şey ne fark eder diyebilir ama aynı şey değildir..!!

Aracınıza uyumlu olan antifriiz tipi yanlızca G12 EVO tip antifrizdir.

Aracınıza (uyumlu olmayan) antifrizler:
G12
G12+
G12++
G13
Bu antifrizler aracınıza uyumlu değildir.

Dostlar 1.5 tsi daki opf(GPF) mevzusuna değinecek olursak. Önceki sayfalarda da bahsedilmişti kafa karışıklığı olmuş dpca motorların tamamında bu var. Ama ayrı bir kazan olarak değil. Katalizörün içine entegre edilmiş bir şekilde var dıştan bakınca gözükmüyor. Katalizörün içinde giriş tarafında kalıyor. Ayrıca 1.5 tsi evo2 motorlarda bu değişti tamamen 2 ayrı büyük kazan oldu ve opf yi daha da geliştirdiler ( aşağıda detaylı fotoğrafını koydum)
OPF li araçlarda 0w30 veya 5w30 yağ kullanımına gelcek olursak da 504/507 onaylı 5w30 yağlar veya 0w30 yağlar zaten opf ye uygun olarak üretilmiştir low saps yani düşük kül oranlı üretilmiştir aynı şekilde 0w20 508/509 yağ da böyle üretilmiştir. Ki zaten 0w20 nin kül oranı 0.7-0.8 değerleri arasındayken aynı şekilde 504/507 olan 5w30 unda bıraktığı kül oranı 0.7-0.8 değerindedir. Yani sırf opf var diye 0w30-5w30 konmaz gibi yanlış bir algı oluşmasın. Vw in spesifikasyonu gereği zaten 504/507 onayı bulunan yağlar yüksek kül oranlı olamaz. 120 bin km ye kadar orijinal 5w30 konulan bir dpca motorda hiçbir sorun yok. Aklınızda bir soru olursa en detaylı ve teknik bir şekilde yardımcı olurum

Bu motor için 5W-30 uyumlu değildir,

VW 504.00 / 507.00 onaylı 0W-30 yağlar
veya
VW 508.00 / 509.00 onaylı 0W-20 yağlar kullanmalısınız.

Antifriz değişimi için sıvının donma noktasını ölçtürmek tek başına yeterli bir kriter değildir, Antifirizin denilen sıvı sadece donma koruması sağlamaz aynı zamanda da korozyon-pas koruması sağlar,

Antifrizin korozyan - pas koruması en önemli görevlerindendir, antifriz kabının kapağını açnız, eğer sıvı halen pembe ise korozyon - pas koruması halen iyi anlamına gelir, eğer sıvının rengi turuncu - kahverengi veya farklı bir renkte ise alarm zilleri çalıyor demektir.

Aracınıza uyumlu olan antifriiz G12 EVO tip antifrizdir. Sanayide ustalar size tamam biliyorum diye G12+ antifriz için aynı ürün diyebilir ama aynı ürün değildir ve sizin aracınıza uyumlu değildir..!!

Veya size artı (+) ile EVO aynı şey ne fark eder diyebilir ama aynı şey değildir..!!

Aracınıza uyumlu olan antifriiz tipi yanlızca G12 EVO tip antifrizdir.

Aracınıza (uyumlu olmayan) antifrizler:
G12
G12+
G12++
G13
Bu antifrizler aracınıza uyumlu değildir.
Teşekkürler forzagilles kardesim.504. 507.shell AV L 0 30 a geçtim.Gelismeleri buradan yazacağım...

Videodaki yağ değişim kısmı sorunuza cevap verecektir.
Bu videoya şöyle destek verebilirim.

Hep liqui moly kullanırım. Yağ değişiminden ortalama 8500-9000km sonra aracın tavrı değişiyor. İstop ederkenki sarsıntı, ses , sürüş dinamiği ki ben istanbulda yoğun trafikte kullanan biriyim. Aracımı 2024 8 Ağustos’ta aldım.
1. bakım 8 Ağustos 38.500km
2. Bakım 45.000km
3. Bakım 52.000km
4. Bakım 61.000 km ( buji- şanzıman, mekatronik vb. Ağır bakım)
5. Bakım 70.000 km
6. Bakım 78.500 km

4. Bakım hariç diğerlerini kendim yaptım uygun yerim var. Bakarsan bağ mantığı.

Neden macera arıyorsun

0/20 nereden çıktı

Var mi böyle bir yag?

Konu neden tanışma basliginda?

Yani iskender cezasi mi keselim
Şimdilerde 0-20 olmayan araba kalmadı

Hayat işte :)

Dostlar 1.5 tsi daki opf(GPF) mevzusuna değinecek olursak. Önceki sayfalarda da bahsedilmişti kafa karışıklığı olmuş dpca motorların tamamında bu var. Ama ayrı bir kazan olarak değil. Katalizörün içine entegre edilmiş bir şekilde var dıştan bakınca gözükmüyor. Katalizörün içinde giriş tarafında kalıyor. Ayrıca 1.5 tsi evo2 motorlarda bu değişti tamamen 2 ayrı büyük kazan oldu ve opf yi daha da geliştirdiler ( aşağıda detaylı fotoğrafını koydum)
OPF li araçlarda 0w30 veya 5w30 yağ kullanımına gelcek olursak da 504/507 onaylı 5w30 yağlar veya 0w30 yağlar zaten opf ye uygun olarak üretilmiştir low saps yani düşük kül oranlı üretilmiştir aynı şekilde 0w20 508/509 yağ da böyle üretilmiştir. Ki zaten 0w20 nin kül oranı 0.7-0.8 değerleri arasındayken aynı şekilde 504/507 olan 5w30 unda bıraktığı kül oranı 0.7-0.8 değerindedir. Yani sırf opf var diye 0w30-5w30 konmaz gibi yanlış bir algı oluşmasın. Vw in spesifikasyonu gereği zaten 504/507 onayı bulunan yağlar yüksek kül oranlı olamaz. 120 bin km ye kadar orijinal 5w30 konulan bir dpca motorda hiçbir sorun yok. Aklınızda bir soru olursa en detaylı ve teknik bir şekilde yardımcı olurum
Tekrardan burda kalsın bu yazı. Yeni katılan arkadaşlar için

Geri