2.el piyasasında fiyatlar nasıl belirlenir?


AhmetCakmak

Yönetici
Katılım
17 May 2017
Mesajlar
5,805
Tepkime puanı
8,392
Konum
İstanbul
İsim
Ahmet Çakmak
Sahip olduğumuz otomobili satmak istiyoruz. Nasıl fiyat belirleyeceğiz, nerelere bakacağız gibi sorular hep oluyor. 

2.el piyasasında fiyat belirlemenin bir hesabı ya da yöntemi yoktur, fiyatı daima alıcı belirler. Bir örnek üzerinden gidelim.

Aracımız 2016 1.4 tsi DSG Highline, 30 bin km'de boyasız değişensiz olsun. Fiyatı belirlemek için öncelikle ilan sitelerine aynı kombinasyon ve temizlikteki araçlara bakılır. Eğer aracımız halen daha sıfır olarak satışı yapılan bir araçsa sıfır liste fiyatları da bir nebze fiyat belirlemeye yardımcı olur fakat yinede esas alınan yer ilan siteleri, yani 2.el piyasasıdır. Benzer araçlar 90-110 bin tl aralığında diyelim. Diğerlerinin satılma hızlarına bakılarak bu aralıkta üst sınır yazılabilir ve satılması beklenebilir. 7-8 gün geçti ve doğru düzgün arayan yoksa ve satılması gerekiyorsa fiyatta küçük bir miktar düşülebilir.

2.el piyasasında en kritik nokta üst sınırdır. Üst sınırdan fazla yazılan araçlar aylarca beklese de satılmaz. Kasko değeri de satarken bir nebze faydası olabilir. Tüm taşıtların kasko değerleri Türkiye Sigorta Birliği tarafından aracın piyasasına ve sıfır fiyatına bakılarak hesaplanır. Özellikle 3 yaş altındaki sıfıra yakın araçların kasko değeri yüksek gözükür ve piyasadan yüksek rakamlardır. Araç yaşlandıkça kasko değeri aracın piyasasına yaklaşmaktadır.

İlan sitelerinde çok absürt rakamlara sahip ilanlara dikkat edilmelidir. Aracının özelliklerini doğru düzgün bilmeden aracının değerini de bilmeyip "bunların arabası 100 bin lira ediyorsa benimki kesin 150 bin lira eder" diyerek 2.el fiyatlarını uçuranlar araçlarını hiç bir zaman satamamıştır. 

En başta da dediğimiz gibi, 2.el piyasasında malın ederini daima alıcı belirler. Bu yüzden hem alırken hem de satarken detaylı bir şekilde aracın yaklaşık değerini kurgulayıp ona göre harekete geçmeliyiz. Aksi taktirde bir malın satıcısı yüksek fiyat yazıp aylarca bekler satamaz, diğer malın alıcısı çok ucuza bulabileceğini sanıp aylarca bekler eli boş döner.

Ayrıca 2. el araç satışında hukuken dikkat edilmesi gerekenler:

2.el araç satışında satıcı, aracının ayıplarından sorumludur. Yani aracınızda bir sorun veya hasar varsa bu mutlaka alıcıya belirtilmelidir. Belirtilmeyen ayıp ve kusurlarla aracın satışı yapıldığında ve karşı taraf bunu öğrendiğinde her türlü yasal hakkı bulunmaktadır.

Satıcı, aracındaki ayıpları bilmek zorundadır. Yani aldığınız araçta bilmediğiniz boyalı veya değişen bir kısım varsa ve siz bu durumu bilmeyip satış yaptığınızda, karşı taraf bu hasarları öğrendiğinde siz suçlu duruma düşmüş olursunuz. 

 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Geri
Üst Alt