6 Aylık izlenimler


mandufla

Katılımcı Üye
 
Katılım
18 Eki 2015
Mesajlar
734
Tepkime puanı
44
İsim
Deniz
Değerli hocalarım, arkadaşlarım, 

Aracımı alalı 6 ay oldu. Aracım şu an 6800 km de.

Bundan önceki aracım (daha öncede yazmıştım) 2010 1.4 TSI 122 lik comfortline jetta idi.

Bu 6 aylık süreç içinde yaşadıklarım, aklıma takılanlar, eski aracımla kıyaslamar yaparak varsa önerilerinizi, fikirlerinizi almak yoksa değerlendirmelerimi sizlerle paylaşmak isterim.

Öncelikle benim sahip olduğum 3. aracım golf 7. İlk aracım hyundai accent 2002(bundan sonra adı yazının herhangi bir yerinde geçmeyecek :) ), sonraki jetta 2010 ve şimdi de 2015 golf.

Daha önce hiç dizel araç tecrübem olmadı. Sadece bu yaz arkadaşımın seat cordobası ile 10 günlük bir italya turu ile yaptığım yol kadar bir dizel tecrübem oldu. Aslında bu turdaki yakıt olayını gözlemledikten sonra da dizel konusunda emin oldum. 

*Bundan önceki aracım benzinli olduğu için dizel alırken ses bakımından endişelerim vardı ama beklentimin altında kaldığı için (kıyasladığım araç arkadaşımın seat cordobası :)  ) herhangi bir sıkıntım yok. Memnunum.

*Yakıt tüketimi olarak fabrika verisi  4,9 şehir içi dese de ben halen 6.1 yakıyorum ki sıkıştırarak basarak kullanmam sakin kullanırım. Zaten bu konuda sizin fikirlerinize de ihtiyaç duyuyorum. Aklıma gelenler şöyle : Ya ben dizel araba kullanmayı bilmiyorum, ya arabam bozuk :p  , ya da vw verilerine çok inanmışıım. Aynı şehirde yaşayan bir arkadaşımın ayağının hiç ayarı olmamasına rağmen saçma sapan araca yüklenmesine rağmen renault fluence 1.5 dci otomatik ile 5.7 yakıp benim dikkat ederek 6.1 yakmamı akılla mantıkla açıklayamıyorum. Dediğim gibi dizel araba nasıl kullanılır gibi bir topic açılırsa abonesi olurum. Özetle yakıt konusu beklentimin üstünde çıktı. Rahatsızım.

* Jettama göre aracın klima performansı gayet güzel. Çünkü jetta da klimanın çalışma performansı bakımından hanımdan laf yemişliğim vardır :D  Golf performansını beğendi kafam rahat :) Yalnız okuduğum bazı paylaşımlarda klima açıkken R vites olduğunda iç sirkülasyonun otomatik olarak açıldığını okumuştum sanki ama bende böyle bir olay yok. Özellikle denedim, klima paşa hiç istifini bozmuyor, aynı şekil çalışıyor. Özetle Memnunum.

* Yine jetta ile kıyaslayacağım ama ne kadar doğru olacak bilemiyorum. Ön iki camı tam açıp ilerlediğim zaman (şehir içi 50-60 km hızlarla) rüzgarın çok fazla içeri girdiğini hatta emniyet kemerlerinin yandireğe çarpıp ses çıkardığına şahit oluyorm ki bu jetta da yoktu. Bunda olmasına şaşırdım. Tamam sonuçta kasa farklılıkları dizayn farklılıkları var ama ne bileyim olmasa daha iyi olurdu diye düşünüyorum. :)

* Mersini gören bilen yaşayan arkadaşlar bilirler, göbekler biraz büyüktür mutlak yavaşlansın diye. Doğal olarak hızlı gelip de hızını azaltmayan arkadaşlar çokça ya göbeğe girer yada etrafa savrulur. İşte ben o göbeklere aracı test etmek için biraz limtilerde giriyorum. Yani 50 civarında bir hızla giriyorum bazen ve araç kayıyor. Hatta geçen arkadan kaydı baya şaşırdım. Hemen esp devreye giriyor. Yani konforu arttırmak için yol tutuştan bir parça vaz mı geçilmiş yoksa lastiklerle alakalı bir durum mu bilemedim açıkçası. Ama bu konuda aynı göbekte arka bağımsız süspansiyon olan bir 125 lik veya 150 lik tsi bir araç deneyebilirsem arada fark var mı varsa ne kadar tecrübe etmek denemek isterim.

* Benzinlinin yakışı, hızlanması > Dizelin yakışı, hızlanması  ama 

  Benzin alırken ki duygu  < Dizel alırken ki duygu :p  

* Son bir paylaşım,  @enpisagor CaN Tavan > diğer tüm opsiyonlar :p  

Sonuç : Bu 6 aylık süreç içerisinde aracı kullanırken bana verdiği duygu, keyif, mutluluk paha biçilmez. 6 ay önceye dönsem yine yapar mıyım?

EVET, Yaparım.

 
@mandufla

Hocam cok güzel yazmışsıniz.

Arac seciminden sonra.

Motor,sanziman ve opsiyon secimleri tamamen kullanima-ihtiyaclariniza ve ozel zevklerinize göre sekillenir.

Kimin ne ihtiyaci varsa ona gore alir.

Dizel konusunda ben 7 lt leri goruyorum. Tampon tampona trafik devamli dur kalk. Start stopu kapatiyorum cok sıkışık oldugu icin dusunun. Ama herturlu memnunum. Benzinli seviyorum ACT ozellikle cok iyi kaciyor ama benim guzergahta 11-12lt görürüm onunla birde benim gibi arabanin hakkini vererek kullaniyorsaniz.

Ekonomi yapacam diye test haric az yaksin diye ugrasmayi urkek kullanma diyorum buna :) , ne kadar yakacak diye dusunmeyi hic sevmem.

Lastiklerinizi kontrol etmenizde fayda var. Benimde geceleri yol bos olunca hızlı girdiğim bir kavsak var. Kavsagin gobegi fıskiyeli havuz hafif den islaniyor da. Orda cok sert manevralarla kaydirabildim araci gercekten cok stabil.

Bende sizin gibiyim 4 ay oldu alali 8000km olmus nerdeyse ve yine alırdım. Benden de bir EVET

SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

 
bahsettiğiniz emniyet kemerinin rap rap çarpmasından ben de çok rahatsız oluyorum.

 
bahsettiğiniz emniyet kemerinin rap rap çarpmasından ben de çok rahatsız oluyorum.
Aliexpress de kemer için ped gördüm. Acaba ondan alsak bir nebze keser mi sesi diye düşünüyor değilim.

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

 
@mandufla

Değerli Deniz hocam, elinize sağlık muhtşem aktardınız hissettiklerinizi.

Önce sizin son ek ten başlayayım :) Can Tavan çok cool, Defne çıkıp bayrak sallayacaktı, bu herşeye değer. Ayrıca Bej araç zaten aydınlık, tavan ile muhteşem oluyor. Son ek olarak bazen geceleri arabada tavanı izlemek çok tatlı bir duygu.

Dizel tüketimi ile şöyle aracınız daha yeni rodaj atlatıyor, özellikle ilk bakımda fabrika yağ değişince biraz daha düşecektir, ama benim aracı ilk aldığım günden beri hiç sıfırlamadım ve genel uzun süreli ortalamam 6,3 litre 1.2 tsi candır :) şaka bir yana siz uzun yolda ve ara hızlanmalarda torktan dolayı avantajlısınız. Fluence ile kıyas yapmayalım, motor olarak zaten başarılı Mercedes kullanıyor ama araba olarak çok kötü ya :) yani golf ile karşılaştırınca yoksa rakipleri arasında iyidir.

Klima olarak yeni araç, klima gazı yeni bu da etkilidir.

Hocam camı açmayın can tavan var, ses konusunu böyle çözdük :)

Yok tutuş için bağımsız süspansiyon gerçek anlamda farkı hissetirir, kopmalar yaşanması için.

Dizel alınca benzinlikte kafa rahat doldur kardeş demek çok cool, ayrıca ulen çok yakar demez, rahat rahat çıkar gezersin. :)

iPad 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi

 
araci alali tam 2 ay 2 gun oldu. suanda 5100 km de. bende araca 5100 kere asik oldum. benden de evet. ☺

mobil cihazdan tapatalk ile gonderildi..yazim yanlisi icin kusura bakmayin.

 
@mandufla Değerli Deniz hocam, elinize sağlık muhtşem aktardınız hissettiklerinizi.

Önce sizin son ek ten başlayayım [emoji4] Can Tavan çok cool, Defne çıkıp bayrak sallayacaktı, bu herşeye değer. Ayrıca Bej araç zaten aydınlık, tavan ile muhteşem oluyor. Son ek olarak bazen geceleri arabada tavanı izlemek çok tatlı bir duygu.

Dizel tüketimi ile şöyle aracınız daha yeni rodaj atlatıyor, özellikle ilk bakımda fabrika yağ değişince biraz daha düşecektir, ama benim aracı ilk aldığım günden beri hiç sıfırlamadım ve genel uzun süreli ortalamam 6,3 litre 1.2 tsi candır [emoji4] şaka bir yana siz uzun yolda ve ara hızlanmalarda torktan dolayı avantajlısınız. Fluence ile kıyas yapmayalım, motor olarak zaten başarılı Mercedes kullanıyor ama araba olarak çok kötü ya [emoji4] yani golf ile karşılaştırınca yoksa rakipleri arasında iyidir.

Klima olarak yeni araç, klima gazı yeni bu da etkilidir.

Hocam camı açmayın can tavan var, ses konusunu böyle çözdük [emoji4]

Yok tutuş için bağımsız süspansiyon gerçek anlamda farkı hissetirir, kopmalar yaşanması için.

Dizel alınca benzinlikte kafa rahat doldur kardeş demek çok cool, ayrıca ulen çok yakar demez, rahat rahat çıkar gezersin. [emoji4]

iPad 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi
Can Hocam Can tavan candır :D Bekliyoruz şampiyonluğu Defnenin tavandan çıkıp bayrak sallamasi için ama takım bizi korkutuyor :)

Fluence ile kıyaslama sadece yakıt olarakti zaten. Başka bişey kiyaslamam[emoji14] Pazar gece yola çıkıp Ankaraya gidip geldik dün Fluence ile. Yapılan km 1075. 100 km civarı ankara içi. Tüketilen yakıt 55 lt. Giderken Pozantı rampasinda biraz basıldı daha sonra hep 120 dönerken hep 110-120 . Aracın gösterdiği ortalama 5.1. Kendi aracimda bunu görür müyüm bilmiyorum. Ama deneyeceğim en kisa zamanda.

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

 
@mandufla
1.5 dci motor son derece verimli bir motor ve sadece o motor için satılan araçlar var. Başıma birşey gelmeyecekse bizlerdeki 1.6 TDI motorun tüketim değerlerinde o motoru yakalayabileceğini sanmıyorum :)
Rodajdan (özellikle ilk bakımdan) sonra tüketim değerleriniz düşecektir.
Arkadaşa katılıyorum 1.2 TSİ candır, uzun süreli ortalamam 5.8. 8D
Yol tutuş için lastikleri bence de bir kontrol ettirin. Aynı şekilde ben de bazen aracı kavşaklarda zorluyorum, kayma ile hiç karşılaşmadım.

 
@mandufla Deniz hocam, Büyük GTA buluşmasında sizin araç dizel olduğu için rica etmiştik beraber gitmek kısmet olursa test edilmiş olur. :D   Geçen hafta abimin Toyota Corollası ile @Exe7 Oğuzhanlara Kadirliye gittim, Yola çıkmadan Adana'da LPG yi doldurdum. Dönüşte tekrar doldurayım dedim. 180 km 25 lira gaz ile gitti, aynı corolla dizel 12 bin fazla fiyat :D  ve daha fazla tüketiyor.

 
@mandufla Hocam zevkle okudum elinize sağlık :)

Kayma problemini bende yaşıyorum ama bence bunda asfalt kalitesi de önemli, bazı yerlerde siyah kaymayan asfalt var oralarda sorun yok ama gri parlak asfaltlı yollarda biraz erken bırakıyor arkayı bence, kafadan kaymayı da sık sık yaşıyorum o tür asfaltta. 

Tüketim konusunda ise, bakımdan sonra bir miktar düşecektir bence de. Ancak biraz fazla geldi bana da dizel araç için. DCİ'nin başarılı olduğunu biliyoruz ama bu kadar fark olmamalı bence. 

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
@mandufla dostum benim araç şu an 3600 km de uzun yolda emin olun fluence den az yakacaktır
Çorlu - Uşak 625 km 4 yetişkin 1 çocuk bagaj tam dolu 2 saat sıkışık İst. trafiği dahil klima auto mod çoğu yerde sabitleyici ile 5.2 
Uşak - Çorlu 625 km 4 yetişkin 1 çocuk bagaj yine tam dolu bu kez kütahya sonrası istanbula dek yoğun yağmur altında 90-110 arası hızlarda 4.6 ile geldim.
3.600 km nin ortalaması ise 5.7 şu an yakıtı düşürmenin temel noktası şu bana göre yolunuz uygun ise sabitleyiciyi kullanın.

 

Geri
Üst Alt