Merhabalar,
Konu belki tam yeri değil ama araç VAG grubu olduğu için burada sormak istedim. Aracım Audi A3 2021 (8Y kasa).
Araçta şu donanımlar mevcut:
Şu an sistem şöyle çalışıyor:
Araç şeritten çıkmaya çalıştığında kamera bunu algılıyor ve direksiyona müdahale ederek şeritte tutuyor. Ancak bu sistem aktif şerit ortalama (lane centering) gibi değil, daha çok “şerit terk uyarısı + düzeltme” mantığında çalışıyor. Bu yüzden araç şerit içinde sürekli hafif sağ-sol yaparak ilerliyor (ping-pong gibi).
Benim öğrenmek istediğim konu şu:
Aracımda ACC (Adaptive Cruise Control) yok.
Bir usta ile görüştüm, “ACC yoksa kamera tek başına yeterli değil, bu özellikler aktif olmaz” dedi. Ama ben mantıken kamera şeridi görüp müdahale ediyorsa, yazılımsal olarak ortalama ve tabela okuma da açılabilir diye düşünüyorum.
Bu konuda daha önce deneyim yaşamış veya net bilgi sahibi olan varsa yorumlarını bekliyorum.
Şimdiden teşekkürler
Konu belki tam yeri değil ama araç VAG grubu olduğu için burada sormak istedim. Aracım Audi A3 2021 (8Y kasa).
Araçta şu donanımlar mevcut:
- Ön camda kamera (front assist / lane assist kamera)
- Çarpışma önleyici sistem
- Şerit terk uyarı sistemi (şerit dışına çıkınca uyarıp müdahale ediyor)
Şu an sistem şöyle çalışıyor:
Araç şeritten çıkmaya çalıştığında kamera bunu algılıyor ve direksiyona müdahale ederek şeritte tutuyor. Ancak bu sistem aktif şerit ortalama (lane centering) gibi değil, daha çok “şerit terk uyarısı + düzeltme” mantığında çalışıyor. Bu yüzden araç şerit içinde sürekli hafif sağ-sol yaparak ilerliyor (ping-pong gibi).
Benim öğrenmek istediğim konu şu:
Aracımda ACC (Adaptive Cruise Control) yok.
- ACC olmadan şerit ortalama (lane centering / travel assist) kodlama ile aktif edilebilir mi?
- Sadece kamera olan sistemle bu mümkün mü, yoksa radar/ACC kesin şart mı?
- Aynı şekilde trafik işareti tanıma (tabela okuma) sistemi de kamera üzerinden çalışıyor diye biliyorum. Bu özellik de ACC olmadan açılabiliyor mu?
Bir usta ile görüştüm, “ACC yoksa kamera tek başına yeterli değil, bu özellikler aktif olmaz” dedi. Ama ben mantıken kamera şeridi görüp müdahale ediyorsa, yazılımsal olarak ortalama ve tabela okuma da açılabilir diye düşünüyorum.
Bu konuda daha önce deneyim yaşamış veya net bilgi sahibi olan varsa yorumlarını bekliyorum.
Şimdiden teşekkürler