Değerli Arkadaşlar, yağ değişimi öncesi aracımdan 6 litre yağ boşalttık. Muhtemelen dpf nedeniyle yağa motorin karışmış. Yağımı 5 gün önce değiştim. Dün araç fan açtı yine yağ seviyesi sabah kontrol ettiğimde bu şekilde. Yağda mazot kokusu da mevcut. Sizce ne yapmam lazım ?
Aracın yağ seviyesi şuan %100 durumda,
1.6 TDI motorun yağ kapasitesi; 4,7 Litre ‘dir, motor yağını boşaltıp, yeni yağ dolumu ve yağ filtresini değiştirdiğinizde yağ seviyesi %80-90 civarı olur/olması gerekir,
Peki yağ seviyesi neden %100 dolu..? 3 olasılık var,
1) araç üreticsi yağ seviyesinin her zaman %80-90 dolulukta olmasını önerir, %100 doluluk oranı pek istenmeyecek bir durumdur, Mühendisler aracın yağ kapasitesini belirlerken yağ aeviyesinin %80-90 dolu olacak şekilde hesaplayarak yağ kapasitesini belirler, Sizin durumunuzda yeni yağ dolumu yapıldıktan sonra geriye kalan %10-20 miktarını yağa —>mazot karıştığı için sıvı miktarı artarak bu sebebten seviye %100 dolu olmuş olabilir,
2) yağ değişimi esnasında ustanız eski yağın tamamen süzülmesini beklemeden yağ tapasını takmış olabilir, Normalde eski yağ süzülürken yağ azaldığında önce ip gibi akmaya başlar sonrasında da artık damla damla akmaya başlar, Ustalar için bu yeterlidir daha fazla beklemek istemezler ANCAK yağın iyice süzülmesi beklendiği zaman o damla damla akan yağdan en az 1 su bardağı daha yağ akar, Yani yağın tamamen süzülmesi beklemeden tapayı kapatıp 4,7 Litre yağ dolumu yapıldığında eski yağın tam süzülmesi beklenmediğinden yağ seviyesi ölçümünde %100 dolu olacaktır,
3) Siz 5 Litre yağ aldığınızda aracın yağ kapasitesi 4,7 Litre olmasına rağmen ustalar kafalarına göre iş güzarlık yapıp genelde 5 Litre bidonun tamamını motora boşaltığını pek çok kez şahit oldum, buna kesinlike müsade etmeyiniz,
Efendim aracın normalde yağ kapasitesi 5 Litre ‘dir gibi gibi söylemlere veya ben 5 Litre doldurdum çünkü yağ filtresinin emeceği yağı hesaba katarak 5 Litre yağ doldurdum, veya servis 4,7 Litre doldurmasını öneriyor fakat onlar yağ filtresnin emeceği yağı hesaba katmıyorlar ben bunu da hesaba katarak 5 Litre yağ dokdurdum gibi gibi söylemlere itibar etmeyiniz,
Yüksek IQ seviyesine sahip ustalarımız bunu düşünüyor ohh ne güzel ama hayatının 15 yılını okuyarak mühendis olmuş adamlar yağ kapasitesini hesaplarken bunu düşünmeyecek öyle mi..? İşi gevezelik yapmaktan ibaret olan bu tip yüksek zekalı insanlara itibar etmeyiniz. Üretici 4,7 Litre diyor ise bu konu tartışmaya açık olamaz..!!
Sonuç olarak seviye şuan %100 dolu fakat her halükarda yağa mazot karıştığı için kısa sürede yağ seviye çubuğunda sıvı miktarı artarak %100 ‘den de fazla olacaktır,
Bu yaşandığında motorun içinde olması gerekenden fazla sıvı olduğunda tehlike çanları çalmaya başlar, Fazla sıvı yüzünden keçeleri patlayabilir, veya mazot fazla olmasından dolayı yağı bozarak yağlamayı kötüleştirir bunun neticesinde silindir duvarları çizilir, Silindir duvarları çizilir ise şuanki arıza tamir edilse bile bu seferde motor yağ yakmaya başlayacaktır, veya daha da kötüsü motor yatak sarabilir. Bu durumda içinden çıkılamıyacak bir döngüye girersiniz,
Yağa mazot karışması motor yağının yapısını bozar ve motorun yağlamasını çok ciddi oranda olumsuz etkiler,
Mümkün olan en kısa sürede problemi tespit edip gerekli onarımın yapılması gerekmektedir.