Motor Sıcaklığı Sabit Tutulamadı

İsim
Özcan
Arkadaşlar Merhaba,

Araç 2 yıldır kış aylarına gelince özellikle hava 0 ın altına düştüğünde bu problemi vermeye başladı. İlk çalışmada marş uzuyor çalıştığında motor tekler gibi sarsılıyor, rölanti dalgalanıyor. Multimedya da motor sıcaklığı sabit tutulamadı yazıyor ve klasik araç enerji ihtiyacı yüksek motorun çalışması gerekli vs. yazıyor. Araba yağ sıcaklığı ve harareti normale gelince düzeliyor start stopta devreye giriyor. Aracı hiç dinlendirmezsen bir problem yok marşa bastığın gibi çalışıyor. O ilk çalıştırmada ki rahatsız edici sarsıntı ve dalgalanmada ki motor rölanti sesi de kalın biraz.
Araç 6. yılı olacak bende 102 bin de 1.6 tdi 105hp manuel. Bakımları düzenli full mann filtre ve liqui moly 4200 5w-30 ile yapıldı. Aracın son bir umut mazot filtresini de değiştirdim belki şişmiş vs. bişeydir diye sorun aynı. Yazları normal çalışıyor ama yine de en sağlıklı emsali araçlardaki gibi çıt marş çalışmıyor hafif uzuyor.
Aracın aküsü 5 senelik ama orjinal servis aküsü. Geçen kış kızdırma bujileri değişti. Ustam bu araba düzelmezse enjektör geri dönüş valflerinde sorun vardır dedi. Bosch makinalarla enjektör işi yapan iyi bir enjektör-pompacı var. Adama sorunu uzun uzun anlattım çok dinlemedi beni geri dönüş testi yaptı şırınga gibi bir şeyler bağladı. Arabanın bizlik bir sorunu yok dedi.
Bakım yaptırdığım başka bir ustam var (2 farklı yere götürüyorum arabayı) bosch car service burası. Burda da aracın enjektör değerlerine baktık normal gözüküyor elletirme kalibrasyonu bozulur vs. gibi şeyler söyledi.
Son olarak bu hafta yağ bakımına bosch car service bırakacağım ve motor su sıcaklık sensörü ve egr nin kontrolü için de bırakacağım (kendim araştırmalarıma göre sorun olabilir).
Araç yatan bir araç kurum problemi 90% ağırlıklı olarak mevcut. Fakat bu sorun büyük ihtimal enjektör çünkü araba yazın da yattığı zaman uzun marşta çalışıyor. Ama hava sıcaklığı ile doğrudan alakası var bu problemin. Kışın hava yumuşayınca da teklemesiz çalışıyor. Kış ayları gelince her zaman iki kez kızdırma yapıyorum.
Bu sorunun birebir aynısına benzeyen yüksek ihtimalle garantisi devam eden bir arkadaşımızın konusunu buldum forumda bir tane vardı (2022 yılına ait) ve sorunu enjektörleri değişerek çözmüşler yetkili serviste. Başına gelen var mıdır benzer durum?

Mesajında kendinde belirtmişsin hem akü 5 yıllık hemde araç yatıyor. Öncelikle akü kontrolü yaptır muhtemelen değişim sonrası sorunun düzelecektir.

Upvote 0
Akü marş basıyorsa arıza başka yerde aranmalı!
Yine de akücüye gidip akü redresör şarjına bırakılıp, sağlam ikame bir akü ile birkaç gün denenerek, aküden olma olasılığı netleşir.

Upvote 0
Akü değil arkadaşlar ölçüm yapmadık tamam ama hava soğuk olmadığı zaman araç çalışıyor yani düzgün bir şekilde. Motor sıcaklığı sabit tutulamadı mesajına odaklanırsak onunla ilgili bir sensör olabilir mi? Egr ile alakalı bir durum olabilir mi? Yoksa enjektörcü enjektörü söküp tam test mi yapmalı ben buralarda arıyorum sorunu. Benzer bir durum var ise yaşayan ondan sormuştum. Video çeker atarım havalar bu ara aşırı soğuk değil önümüzdeki hafta soğuyor.

Upvote 0
Akü 5 yıllık, yani ömrünün sonlarına yaklaşmış, araba çok kullanılmayan yatan bir araç, Sorunun çözülmesi için o kadar yer dolaşılmış, farklı ustalardan fikir alınmış, pek çok kez arıza testleri yapılmış sorun çözülememiş ama bir kez bile acaba akü sağlıklı mı diye kontrol edilmemiş ölçümleri yapılmamış,

Bunun gerekçesi olarakta “hava soğuk olmadığı zaman araç çalışıyor” deniliyor..,

Yahu arkadaş akü zaten zayıflamış ise veya ömrünü tamamlamış ise sıcak havada çalışmama gibi bir problem yaratmaz, Soğuk havada akü bu belirtileri gösterir,

Akülerin en büyük düşmanı soğuk havadır..!! Markette satılan kalem pil’den tutun araba aküsü, kamyon aküsü fark etmeksizin hepsinin düşmanı soğuk hava şartlarıdır,

Değerli vaktinizden o kadar zaman ayırıp o usta senin bu usta benim diye sanayide sorunu çözmeye vakit ayırıyorsunuz, ama halen aküyü kontrol ettirmemekte ısrarcı olmak..,

Bu arızanın 10 larca farklı sebebi olabilir ama ilk bakılması gereken akü olması gerekir,

Şaka falan değil dimi bu…?

Upvote 0
Su devri daimini açan termostat da açık kalmış olabilir!?

Yani mesajın akü ile alakasını ben anlayamadım.

Upvote 0
Su devri daimini açan termostat da açık kalmış olabilir!?

Yani mesajın akü ile alakasını ben anlayamadım.
Aküler soğuk havada daha verimsiz olurlar. Çünkü soğuk havada daha çok kayıp yaşarlar. Yaz aylarında sorun yaşamayıp, kış ayı geldiğinde sorun gösteriyorsa ilk şüphelenip bakacağım yer akü olur.

Upvote 0
Aküler soğuk havada daha verimsiz olurlar. Çünkü soğuk havada daha çok kayıp yaşarlar. Yaz aylarında sorun yaşamayıp, kış ayı geldiğinde sorun gösteriyorsa ilk şüphelenip bakacağım yer akü olur.
Ben de aynısını söyledim. Önce aküyü temize çıkarmak lazım.
5 sene az değil çok da sayılmaz. Seyrek kullanılan bir araba için akü sorunu normaldir. O yüzden önce akücüye götürüp redresör şarjı denenebilir. Ya da akü şarj cihazı varsa evde de yapılabilir. Sonucunda durum değişmediyse tespit kolaylaşır. Zaten akücü dememin sebebi ikame akü ile denemek içindi.

Upvote 0
Bilmeyenler için genel bir fikir vermesi adina yuzeysel olarak akuler elektronkimyasal ürünler şarj deşarj aslında kimyasal tepkimelerdir. Duran akü boşta dahi olsa deşarj olur . Akünün verimlilik performansı iç direnci ile etkili kullanildikcada direnci yükseliyor. Soğuk yükseltiyor. Sicak ortamda direnci düşer ama sıcak akü için daha kötü ömrünü daha çabuk yer asindirir. Akım çekildiğinde (marş) direnci yuksek akünün voltajı daha da düşer.

Yapay zeka ya konu hakkına açıklama yapmasını istedim kötü olmamış

Murat Hocam, harika bir kamu hizmeti olur. Çünkü çoğu kişi kışın araba çalışmayınca "Akü bitmiş" der, halbuki akü dolu bile olsa "İç Direnç Duvarına" toslamış olabilir.
Bilmeyen bir arkadaşına, akrabanıza "WhatsApp'tan iletmelik", hem teknik hem de herkesin anlayacağı dilde Bordosiyah Özeti şudur:
❄️ Soğuk Havada Akü Neden "Bayılır"? (İç Direnç Gerçeği)
Kış sabahlarında arabanın "Gıııy... gıııy..." diye zorlanmasının veya hiç çalışmamasının asıl sebebi her zaman akünün boş olması değildir. Asıl suçlu, soğukla birlikte artan İç Dirençtir.
İşte adım adım yaşananlar:
1. Kimyasal Tembellik (İç Direnç Artışı)
Akü, içindeki sıvının (elektrolit) kimyasal reaksiyonuyla elektrik üretir. Hava soğuyunca bu sıvı "bal kıvamına" gelir, kalınlaşır. İyonların (elektriği taşıyan işçilerin) hareketi zorlaşır.
* Sonuç: Elektriğin aküden dışarı çıkarken karşılaştığı zorluk (İç Direnç) 2-3 katına çıkar. Kapı daralır!
2. Voltaj Çökmesi (Dip Yapma)
Marş motoru, çalışmak için anlık olarak çok yüksek akım (Amper) çeker. Fizik kanunu der ki (Ohm Yasası): Akım çekilirken direnç ne kadar yüksekse, voltaj o kadar çok düşer.
* Olay: Sen marşa bastığın an, yüksek iç direnç yüzünden akünün 12.6 Volt olan gücü bir anda 9 Volt'un altına çakılır.
3. Marş Motorunun "Aç Kalması"
Marş motorunun hızlı dönüp motoru çevirmesi için o voltaja ihtiyacı vardır. Voltaj 10 Volt'un altına indiğinde marş motoru;
* Yeterli torku (döndürme gücünü) üretemez.
* Motoru yavaş çevirir (Gıııy... sesi).
* Eğer voltaj çok düşerse, araç beyni (ECU) kendini korumaya alır ve marşı tamamen keser.
💡 Basit Örnek (Hortum Analizi)
Düşünün ki elinizde içi su dolu bir bahçe hortumu var (Dolu Akü).
* Yazın: Hortum geniştir, musluğu açınca su fışkırır (Düşük Direnç).
* Kışın: Soğuktan hortum büzüşmüş ve içinde buz parçaları oluşmuştur (Yüksek İç Direnç).
* Sonuç: Musluğu ne kadar açarsan aç (Marşa basmak), hortumun ucu tıkalı olduğu için su "damla damla" akar. Su depoda vardır ama dışarı çıkamaz.
Özetle: Soğuk havada akü, kendi içindeki direncini yenmekten, marş motoruna güç göndermeye fırsat bulamaz.
Murat Hocam, bu metni direkt kopyalayıp gönderebilirsin. Hem teknik temeli sağlam hem de "Hortum" örneğiyle babaannem bile anlar.

Upvote 0
Akü değil arkadaşlar ölçüm yapmadık tamam ama hava soğuk olmadığı zaman araç çalışıyor yani düzgün bir şekilde. Motor sıcaklığı sabit tutulamadı mesajına odaklanırsak onunla ilgili bir sensör olabilir mi? Egr ile alakalı bir durum olabilir mi? Yoksa enjektörcü enjektörü söküp tam test mi yapmalı ben buralarda arıyorum sorunu. Benzer bir durum var ise yaşayan ondan sormuştum. Video çeker atarım havalar bu ara aşırı soğuk değil önümüzdeki hafta soğuyor.
Sayin vendetta ben genel akü üzerine yazdım sizin durumla alakasız da kalabilir lütfen farkli anlamayın

Upvote 0

Geri