Lastik Değişiminde Şanzıman El Freni Konumu Ne olmalı?

thelordof

Paylaşımcı Üye

İsim
Samet
Araç
Tiguan Elegance 1.5TSI evo2
Merhabalar,

Dışarda lastik sökülmesi - değişimi sırasında şanzıman ve el frenini nasıl ayarlıyorsunuz? Şanzıman N konumu , el freni çekili olarak mı?

Elektronik DSG lerde bu işlemi nasıl yapıyorsunuz?

Merhabalar,

Dışarda lastik sökülmesi - değişimi sırasında şanzıman ve el frenini nasıl ayarlıyorsunuz? Şanzıman N konumu , el freni çekili olarak mı?

Lastik değişimine gittiğimde hep N konumunda tutmaya çalışırdım (psa, Mercedes grubunda olmuyor tabii direkt aracı kapatınca P konumuna atıyor kendini) . En son golf e kışlık lastiği takarken aracı P de bırakmışım unutmuşum ve sorun yaşadım. Aracı çalıştırdım el frenini indirdim aracı P konumundan çıkartırken çok zorladım sonra birden taağğkkk diye ses çıktı öyle geçti diğer viteslere. P vitesinin klipsi elimizde kalıyordu yani az kalsın. Bunlarda 1-2 seferden bir şey olmaz korkulmasın ama bu tarz işlerde Aracı N konumunda tutmak gerekiyor. Otomatik araçlarda N vitesinin araç bakımı sırasında, lastik değişim sırasında kullanılması için oraya konulduğunu düşünüyorum. Başka türlü işlevsiz :)

Lastik değişimine gittiğimde hep N konumunda tutmaya çalışırdım (psa, Mercedes grubunda olmuyor tabii direkt aracı kapatınca P konumuna atıyor kendini) . En son golf e kışlık lastiği takarken aracı P de bırakmışım unutmuşum ve sorun yaşadım. Aracı çalıştırdım el frenini indirdim aracı P konumundan çıkartırken çok zorladım sonra birden taağğkkk diye ses çıktı öyle geçti diğer viteslere. P vitesinin klipsi elimizde kalıyordu yani az kalsın. Bunlarda 1-2 seferden bir şey olmaz korkulmasın ama bu tarz işlerde Aracı N konumunda tutmak gerekiyor. Otomatik araçlarda N vitesinin araç bakımı sırasında, lastik değişim sırasında kullanılması için oraya konulduğunu düşünüyorum. Başka türlü işlevsiz :)
Şanzıman N de , el freni çekili olabilir o zaman .

Kendim lastiği sökerken (geçen gün abs sensörünü değiştirdim), krikoyu yerine yerleştirip biraz yük verdikten sonra bijonları gevşetirim. Teker yerde olduğundan ne balatalara, ne de şanzımana yük binmemiş oluyor. Bijonlar gevşedikten sonra krikoyu kaldırıp lastiği değiştiririm. Teker havadayken bijon boşluklarını alırım. Sonra krikoyu teker yere tam oturmadan bijonları sıkarım. Krikoyu boşaltıp söktükten sonra son kez bijonları kontrol ederim.

Bunu lastikçilerin yapacağını sanmam. Zaten kompresörle söküyorlar. Sıkarken de torkmuş, gerektiği gibi sıkalım, hak getire!

Daha vida batan lastiğin tamirinde bijonun biri öyle sıkılmış ki, sökerken başı koptu, vidalı kısmı jantta kaldı. Sağ olsun usta komşumda kaynak makinası vardı, bijonun kafasını yerine kaynak edip sökebildik. Sonra yenisini alıp taktım.

Merhabalar,

Geçen lastik değişiminde vitesi n de bırakıp el freni çektim kontağı öyle kapadım.
Sonra lastikçi aracı kaldırdı.
Bir süre sonra ekranda yazı çıktı:

"Aracı n konumunda tutmak için kontağı açınız aksi halde p konumuna alınacaktır"

dedim öyle aküyü sömürürsün sen, dokunmuyorum birşeye.

Sonra iş bitti tekerlekler yere indi,
aracı çalıştırırken bir sorun yok,
n ye aldım yine vurma olmadı,
Geri vitese alınca ufaktan bir vuruntu yapar gibi oldu sinir oldum.

Aracın tekerleri yere inmeden çalıştırıp,
p den n ye almak belki işimi görürdü diye düşünüyorum.

El freni inik ve boşta olacak araç diğer bir husus ise aracın lastikleri yerdeyken bijonları bijon anahtarı gevşetsinler sonra makina ile sökebilirler ve tekrar takma işeleminde makina ile taktıktan sonra bijon anahtarı ile bijonları sıksınlar ben yıllardır bu şekilde yapıyorum ve yaptırıyorum

El freni inik ve boşta olacak araç diğer bir husus ise aracın lastikleri yerdeyken bijonları bijon anahtarı gevşetsinler sonra makina ile sökebilirler ve tekrar takma işeleminde makina ile taktıktan sonra bijon anahtarı ile bijonları sıksınlar ben yıllardır bu şekilde yapıyorum ve yaptırıyorum
Elektronik el frenininde çekmemesini nasıl yapıyoruz?

Elektronik el frenininde çekmemesini nasıl yapıyoruz?
Otomatik için fikrim yok benim aracım manuel ve el freni frene uzun bastığımda ve çift bastığımda kendisi çekiyor gerçi el freni çekmeye hiç ihtiyaç duymuyorum auto hold yeterli benim için 7/24 devrede

Geri