1.6 Tdi Clh Rejenerasyon Sırasında Koku

Araç
Golf 7 Comfortline 1.6 TDI
Merhabalar, aracım 168 binde Clh motor, son zamanlarda rejenerasyon sıklaştı. 150-200 km arası rejenerasyona giriyor. Araç çoğunlukla şehir içi kullanılıyor. Yakıtımı Shell'den alıyorum hep aynı istasyon. Acil bir işim yoksa durduğumda rejenerasyon bitmemişse bitmesini bekliyorum. Rejenerasyonun sonuna doğru araç içinden de duyulan bir koku oluyor. Naftalin benzeri bir koku. Bu sıklık ve koku normal midir? DPF temizliği yaptırmam sorunumu çözer mi?

Merhaba hocam dpf artık kendi kendini temizliyemiyor o yüzden sık rejenarasyona giriyor. normalde 400-450 km de bir başlatıyor bende. doluluk oranını vcds veya odis ile görebilirsiniz. gerekiyorsa sökülüp cihaz ile temizlenmesi sorunu çözer.

Upvote 0
Merhaba hocam dpf artık kendi kendini temizliyemiyor o yüzden sık rejenarasyona giriyor. normalde 400-450 km de bir başlatıyor bende. doluluk oranını vcds veya odis ile görebilirsiniz. gerekiyorsa sökülüp cihaz ile temizlenmesi sorunu çözer.
Teşekkür ederim hocam. Peki koku durumu normal midir ? Sizde durduğunuz zaman yapılan rejenerasyon bitimine doğru ve sonrası bahsettiğim şekilde bir koku alıyor musunuz?

Upvote 0
Teşekkür ederim hocam. Peki koku durumu normal midir ? Sizde durduğunuz zaman yapılan rejenerasyon bitimine doğru ve sonrası bahsettiğim şekilde bir koku alıyor musunuz?
Hocam bana dpf egr iptal edilirse içeri koku gelebileceği söylendi. benim aracımda dpf egr üstünde şu an 196 binde bu güne kadar hiç koku gelmedi. geçen hafta egr yi yazılımsal olarak iptal ettim bir yine de koku vs olmadı

Upvote 0
Dizel araçlarda kokuya neden olan madde NOx gazıdır, NOx katalizörü ve DPF'in görevi olabildiğince bu gazın salınımını azaltmaktır. AdBlue vb. sistemler de bu gazı azot ve su buharına dönüştürerek araçtan atar. Sizde olan bu ağır koku, NOx katalizörü veya DPF görevini tam yerine getirememesinden kaynaklanıyor olabilir. Özellikle DPF EGR NOx CAT iptal olan arabalarda bu aşırı derece rahatsız edici ve yoğun kokuyu almak mümkün.

Bunun kontrolü bilgisayar yardımıyla sağlanır, NOx storage catalytic conventer: sulfur load şeklinde VCDS üzerinde gözükür bunun diagnozunu yetkili servis dahil VCDS sahibi olan herkes yapabilir, ancak bu parça için sınır değeri ne yazık ki bilmiyorum.

DPF için doluluk kontrolü de: Particule filter: soot mass calculated, Particulate filter: soot mass measured, Particulate filter oil ash mass şeklinde VCDS üzerinde gözükür. Soot mass için sınır değeri ne yazık ki bilmiyorum, Oil Ash Mass içinse sınır 80.0g, aracınız bu değerde DPF arıza ışığını yakmış oluyor zaten.

Eğer koku rejenerasyonun sonunda yoğunlaşıyorsa, düşük bir ihitmal de olsa DPF'in içi de yanıyor olabilir. Bu da neticede bir filtre ve sürüş esnasında ciddi ısınıyor ki rejenerasyon için gerekli minimum sıcaklık 360°C. En azından bilgisayara bağlanıp doluluğu görüntülenebilir belki DPF'in sıcaklığını okuyan sensörde bir sıkıntı vardır çok ısıtıyordur DPF'i.

Kabinin içine koku vermesi için klima tertibatına / ön konsola biraz yakın olması lazım ki içeri kokuyu rahat versin, oraya en yakın olan parça da NOx katalizörü. Çok meşhur bir parça değildir çoğu kişi bilmez bile parçayı, kesin olmamakla birlikte bunu da kontrol ettirebilirsiniz. Şimdiden geçmiş olsun, iyi sürüşler.

Upvote 0

Geri