Aracın Gösterdiği Yakıt Tüketimi Miktarı İle Gerçek Yakıt Tüketimindeki Fark


yarchi

Üye
Katılım
16 Ağu 2015
Mesajlar
189
Tepkime puanı
1
İsim
Fatih
Arkadaşlar Merhaba.

Daha önce konuşuldu mu bilmiyorum. Konuşulduysa yada yanlış yere konu açtıysam kusura bakmayın.

Aracıma yakıt alırken genel olarak çeyrek depo altına düştüğünde doldururum. Doldururken ise ilk attığı yerde pompacıya bıraktırırım doldurma işini.

Depoyu doldurduktan sonra uzun yola çıktığım birkaç seferde bu karmaşa ile karşılaştım.

Örnek vermek gerekirse 762 km yol gidiyorum. Aracın medya ekranında yakıt aldıktan sonraki yakıt tüketimi 5.8 lt görünüyor. Ancak bunun sağlamasını yapmak için depoyu tekrar doldurduğumda görüyorum ki 48,18 lt yakıt alıyor depom. Media ekranının verisine göre 44,19 lt yakıt alması gerekiyor. Sonuç böyle olunca araç aslında 5,8 lt değilde 6,3 lt yakmış oluyor aracım. yani 0,5 lt lik bir sapması var ortalama benim aracın media verilerinin. Bu verileri birkaç defa karşılaştırdım bu şekilde çoğunlukla 0,4-0,5 lt fazla çıkıyor değerler.

Çoğunuz bu değerlerin böyle olduğunun farkındasınızdır. Yinede paylaşmak istedim. Hem konunun tartışmaya açık olması için, hemde bir yanlışım varsa doğrusunu öğrenmek için.

Eklediğim iki resimde de bu farkı görebilirsiniz.

IMG_2650.JPG

IMG_2652.JPG

 
@yarchi ben trabzon yolculuğum ve diğer uzun yolculuklarimda birebir tuttuğunu gördüm. Fullerken damlatma ile fazla benzin koymuş olabilir mı arkadaş. Depo 50 litre 49 doldurmuşsunuz neredeyse. Tekrar tekrar ölçmüşsünüz ama servise gösterin yazılım ile alakalıdır belki.

 
@yusuf hocam. Ama ışık yandıktan belli bir süre sonra benzin aldım. 48 alabilecek durumdaydı. Çoğu zaman başında beklerim attığında da bıraktırırım. Yakın zamanda servise bakıma gideceğim. Eğer benden başka bu sorunu yaşayan yoksa dediğiniz gibidir. Orada da bu sorunumu dile getiririm.

 
@yusuf hocam. Ama ışık yandıktan belli bir süre sonra benzin aldım. 48 alabilecek durumdaydı. Çoğu zaman başında beklerim attığında da bıraktırırım. Yakın zamanda servise bakıma gideceğim. Eğer benden başka bu sorunu yaşayan yoksa dediğiniz gibidir. Orada da bu sorunumu dile getiririm.
Işık yandıktan sonra 5lt en az kalıyor ;)

 
Işık yandıktan sonra 5lt en az kalıyor ;)
Kalıyor hocam onu biliyorum da zaten kilometre yapmıştım ben. Menzil 40 km göründüğünden de belli oluyor 2,32 lt var gibi görünüyor. Rakamlar birbirini tamamlıyor.

 
Ben iki üç kez karşılaştırdım ve ekran verisi gerçek tüketimle birebir uyumlu çıktı. 

Ölçümü de fulleme-uzunyol-tekrar fulleme şeklinde yapıyorum. 

 
@yarchi Herhangi bir sorun yok.

http://www.spritmonitor.de/en/detail/639466.html

adresinde benim taşıtı görebilirsiniz. 30.000,- km verisi var ve Yol bilgisayarı verilerini de mümkün mertebe kaydettim. Arada 0.5 l fark olması normal.

Özellikle şehir içi kullanımda bu fark normal.

Şehir dışı kullanımda @yusuf un da tespit ettiği gibi "genelde sabit hızda sürmenizden kaynaklı" olarak doğru hesaplayabilir ama şehir içinde o kadar doğru hesaplayamaz.

Bence servise kurcalatmayın :)

Ayrıca depoyu da o kadar bitirmeyin, mümkün ise ışık yanmadan veya yandıktan hemen sonra yakıt alın. Dizel yakıtın son kısmı kullanılmamalı.

Selamlar,

 
@calik

Düşünce ve yorumlarınıza katılıyorum. Aşağıda lnkini payaştığım Android uygulamasını kullanıyorum ve uygulama ile aracın bilgi ekranındaki veriler tam örtüşüyor.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.kajda.fuelio



@yarchi

Telefonunuz Android ise uygulamayı öneririm. Üsttek linkte ekran görüntüleri ve andoıd uygulama linki var.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Benim ölçümlerimde yaklaşık 0,3 litre az gösteriyor pc, tabii sehir ici ve disi karışık olarak. Ama yine de iyi gecen yaptıgım yolculuk ortalaması şöyle, bir kısmı Mersin Alanya virajlı yolu.

5635730efb7d41856f1a8af24750faa6.jpg


Sent from my iPhone using Tapatalk

 
@calik hocam bencede tutmuyor birebir. Birde start-stop esnasında harcadığını veriye yansıtıyor mu acaba?

Genelde çeyrek depoya falan düştüğü zaman yakıtı alıyorum. Tabiki bazen böyle ektrem durumlar olabiliyor  s=aman

@Ahmet Hocam iphone kullanıyorum ben 

 
@yarchi start-stop u dikkate almaması için bir neden yok. Sonuçta EKU tüm enjektörlerden ne kadar yakıt püskürtüldüğünü (hattaki basınç ve püskürtme sürelerine göre) tek tek sayıp toplayarak hesaplıyor. Sürekli değişken ivme ile (hızlanıp/yavaşlayarak) kullandığınızda bu hesap biraz hatalı oluyor elbette. Uzun yolda ise sabit yükte sabit hızda çok gidildiği için hata oranı düşüyor.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
İspatlayamam ama ben de ekran verilerinin doğru olmadığını düşünüyorum [emoji4]

Sent from my iPhone using Tapatalk

 
Uzun yolda ikaz isigi yandiginda doldurarak test ettim iki kere tam tamina tuttu. Sehir ici sehir disi karisikta ceyrek depoya kadar bosalmisken doldurdugumda 0.1 gibi bir fark olusmustu.

 


Geri
Üst Alt