3D Yazıcılar ve Parça Üretimi


ozdemir0629

Katılımcı Üye
 
Katılım
16 Tem 2021
Mesajlar
573
Tepkime puanı
630
Konum
Bingöl
İsim
Resul
Dostlar, 3D yazıcılar hayatın her alanında ciddi seviyede kullanılır oldu. Endüstriyel alanda üretime geçildi. Memleketimiz bu konuda baya yetenekli. İnsanlar keyfe keder, hobi amaclı veya ticari amaclı olarak evlerinde degisik plastik hammaddelerden eşya, motif, figür, parca vb. Ürünler yapıyorlar.

Forumda illaki bu konuya ilgisi olan, bu cihazları kullanan birileri vardır. Bu kapsamda;
-Basit oto parçalar, tuning, yedek parca vb. seyler yapmak cokmu pahali veya cok mu zor?
-Bu konuda üretim yapan üyemiz var ise bizi aydınlatması mümkün mu?
-ornegin golf8 R çamurluk flapları sacma seviyede basit ancak komik derecede pahalı:) görselini koyduğum ürün çin den 500/600 tl mal oluyor. Orjinali zaten eyvah eyvah. Bunu 3D de , abs flament ile basmanın maliyeti ne olur? Yeteneğe göre kusursuza yakın üretim olacağını düşünmekteyim.
 

Ekli dosyalar

  • IMG_20230128_002102.jpg
    IMG_20230128_002102.jpg
    79.4 KB · Görüntüleme: 40
  • Beğen
Tepkiler: SCC

3d yazıcılar ile genel olarak pla kullanılıyor ancak pla düşük sıcaklıklarda yumaşadığı için güneş görüncr parça kendini bırakıyor.

Abs kullanarak hazırlarsak da sıcağa dayanıklı ancak sağlam olmuyorlar. Sağlamlığı bu iş için yeter desek bu sefer zımparası astarı boyas verniği var. Bunlar da işçilik. Büyük boyutlarda üretmezseniz aliexpresstekinden daha kalitesiz mal aynı fiyata gelecek 🙂

Bu parça için konuştum tabi. Bazı parçalar için de çok mantıklı. Hatta o konuda yakında bir şey paylaşmayı düşünüyorum 🙂
 
  • Beğen
Tepkiler: SCC
Katkılarınız cok kiymetli. anladigim şudur, bu iş göründüğü kadar ucuz degil, otomobil parcasi için verim almak zor veya zahmetli :)
 
  • Beğen
Tepkiler: SCC
Hocam otomobil parcasinda gerekli olan mukavemeti 3d uretim yontemi ile yakalamaniz çok zor. Bunun tasarimiydi, uretimiydi, zimparasi, boyasi derken astari yüzünü geçer. @Utku Lekesiz e katiliyorum
 
Dogukan Manco yaptigi GTR in direksiyon donusumu icin olmayan bazi parcalari 3D printerda yaptirdi. Bulunmayan parcalar icin gercekten cok iyi. Ayni kisiye bende ufak bir iki parca yaptirdim, mesela adblue hunisi. Bence maliyeti yuksek oldu. Bir arkadasimda var yazici onun yaptigi parcalar daha kalitesizdi sanirim hem malzemesi hem de baski kalitesi farkliydi.

ekleme: bijon kapaklarini sokme aparati yaptirmistim, olmadi. tirnaklar kapaklari tutmuyor. cizimi thingiverseden almistim, basan da cizim neyse onu bastim benlik birsey yok dedi.
1674931721717.png
 
Son düzenleme:
3D üretim yapan yer varsa arka havalandırma klipsini çizip üretmek isterim bir klips 250-350 aralığında AliExpress yazık günah valla
 
Küçük parçalar için gerçekten pratik oluyor ancak ancak kaliteyi tutturmak her zaman kolay olmuyor. Basılan PLA parça motor bölgesinde çok sıcak yerlerde kullanılmayacaksa herhangi bir problem çıkaracağını düşünmüyorum. Önceki aracım Peugeot 407 için ön cam suyu kapağı, motor kaput mandalı hatta klima sıcak soğuk ayarını yapan klipsleri basmıştım. bastığım parçayı kaynar su ve buzdolabı testleri uyguladığımda herhangi bir esneme vs yaşamamıştım. merak edenler için parçanın linkini buraya ekliyorum. https://www.thingiverse.com/thing:3710921

Çizim yapamadığım için ben hazır modelleri basmayı denemiştim. eğer elinde model olup deneme yapmak isteyen olursa Golf için birşeyler deneyebiliriz. Bu arada kavisli parçaları basmak biraz daha zor oluyor o yüzden düz, küçük ve görünmeyen parçalar denebilir :)
 
2015-17 yılında 3D yazıcılar ile ilgilendim, o zaman daha sosyal medyada olsun bilinirlik olsun çok çok daha azdı şimdiye göre.
O zaman alıp, kendim bir şeyler yapmak istedim ekstra olarakta öğrenci mantığı ile sağdan soldan bir şey gelirse basarım kafasındaydım. Aldım deneme yanılma, deneme yanılma kendimi epey geliştirdim o zamanlar basım konusunda.
Basım konusunda diyorum çünkü makinaya alışmak, ayarlarını tutturmak gerçekten zor. Sürekli kalibrasyon gerekiyor, yani bir kere kurdum bitti maalesef olmuyor.
Her basım öncesi belirli başlı ayarları sıfırdan yapıyordum (en son baktığımda onu da otomatik yapan cihazlar çıkmış gerçi), ve bu 3d yazıcıların Facebook, WhatsApp ve telegram gibi yerlerde gruplarına katılmıştım. Sırf bu iş üzerinden geçinende vardı, hobi olarak yapanda.
Basım maliyeti aslında ucuz,
Çünkü filament ne kadar harcanacağı belli kilogram fiyatı belli
Elektrik makinanın ne kadar yakacağı belli
Eğer kendin alıp, uğraşıp yapıyorsan bu ikisi dışında aslında malzeme için masrafın yok. Ancak ticari olarak yapanlar için ekstra olarak makinanın yıpranma maliyeti, fire payı, vergisi şusu busu gibi gibi bir çok maliyet geldiği için bazen parçanın normal durumuna göre pahalı olabiliyor. Ve o parçadan kaç adet üretileceği de önemli.

Çizim konusu zaten bir yetenek işi resmen ciddi emek sarf ediliyor. O yüzden onu fiyatlandırma vs konusuna hiç girmiyorum. İstanbul anadolu yakasında arkadaşımın dükkanı var tamamen 3D cihazlar üzerine, hem bakım onarım, hemde çizim ve basım üzerine. Şirket işlerini de oraya yaptırıyorum memnun kalıyorum bir problem yaşamadım şimdiye kadar. Yaşadığımda da çözülebiliyor olması en önemli kriter benim için.

Özellikle şirket işlerinde ciddi anlamda bize tasarruflu olduğu zamanlar oluyor. Parça maliyeti + ithalat maliyeti + sevkiyat maliyeti yerine direkt burada çizdirip bastırdığımız bir çok ürün oldu.
 

Geri
Üst Alt