İkinci el yeniden yatırım aracı mı oluyor?


AhmetCakmak

Yönetici
Katılım
17 May 2017
Mesajlar
5,780
Tepkime puanı
8,334
Konum
İstanbul
İsim
Ahmet Çakmak
Son beş ayda ikinci el otomobillerin fiyat artışı altını bile solladı.

Türkiye otomotiv pazarındaki daralama, 2019 yılının son çeyreğinde ekonomide yaşanan toparlanma sinyalleri ile faizlerdeki düşüş trendine bağlı olarak yavaşladı ve talebe dönüştü. Sıfır araç stoklarının talebe cevap verememesi, model yılı geçişi sebebiyle ithal markaların büyük bir bölümünün 2020 model sıfır araçları getirememesi sonucu, piyasada sıfır araç bulmakta zorlanan tüketici ikinci ele yöneldi. Autofocus'un kurucusu Uğur Sakarya, ikinci el piyasasına yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Hem fiyat avantajı hem de sıfır araç stoklarının tükenmesi ile özellikle 1-3 yaş arası düşük kilometredeki araçların büyük talep gördüğünü bildiren Uğur Sakarya; “İkinci el stokları da kiralama şirketlerinden pazara sunulan araçların drastik düşüşü sebebiyle sınırlı kalınca fiyatlar inanılmaz derecede yükseldi. İkinci el araç fiyatları 2019 Eylül’den bugüne %20 artarak döviz, mevduat ve hatta altından fazla değer kazandı. Aynı dönemde döviz %5, mevduat %4, son dönemin gözdesi altın bile %12 kazandırırken, ikinci el araçlar yatırımcısına %20 kazandırdı. 2000 öncesi dönemlerdeki gibi iyi bir yatırım aracı durumuna geldi” dedi.

2019’un son çeyreğinden itibaren ikinci el piyasasında yaşanan olağanüstü artışın Ocak ayında da devam ettiğini sözlerine ekleyen Uğur Sakarya, “Ocak ayında 2020 modellere geçiş sebebiyle ithal markaların neredeyse hiçbiri sıfır araç getiremedi. Bu dönemde, ikinci el tarafında özellikle premium segment ve SUV modellerde daha yüksek fiyat artışları görüldü. Yaşanan fiyat artışlarının Şubat ayında da bir miktar devam etmesini ancak ay sonundan itibaren 2020 model sıfır araçların stoklarının artması ile fiyat artışının duracağını hatta bir miktar gerileme olacağını düşünüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Autofocus

 
Sıfır otomobil fiyatları yükselince 2. El cazip geliyor. Nerde o eskiden yollarda gördüğümüz geniş lastikli yeni suv’lar :sofor:  Egea,almak hayal oldu.

 
kur artışı , işçilik maliyetlerinin artması sıfır araç türkiye'ye girişi az olduğu içim 2. elin değeri git gide artıyor dahada artacak gibi görünüyor

 

Geri
Üst Alt