Harmonik Sönümleyici Retrofit


Utku_Lekesiz

Katılımcı Üye
 
Katılım
8 Tem 2016
Mesajlar
575
Tepkime puanı
535
Konum
Ankara
İsim
Utku
Arkadaşlar selam, Türkiye'de pek bilinmeyen bir retrofitin konusunu açmak istedim.

İlk olarak; bu retrofiti golfmk7.com üzerinde golfdave adlı kullanıcının başlığında gördüm. Kendisinin haberi olmasa da buradan yazdığı detaylı içerik için hakkını iletelim :) Orijinal başlığa link üzerinden ulaşabilirsiniz. Bu başlığı da golfdave'in başlığınını kabaca özeti olarak yazacağım, detaylı bilgi ve bu retrofiti yapmayı düşünüyorsanız mutlaka orjinal başlığı okuyun.

Orjinal başlıktan özet;

Golf, Octavia, vb. arabaların arka süspansiyon sesinden rahatsız olan sahipleri çözüm ararken Audi A3 Sedan'ın arka süspansiyonunda harmonik sönümleyici olduğunu fark ediyorlar.
Harmonik sönümleyici, arka süspansiyonda harmonik frekansların oluşmasını engelliyor. Bu parça olmayan araçlarda arka süspansiyonda ve çerçevede oluşan harmonikler büyüyerek kabine ses olarak dönüyor.

Bu parçanın parça kodu 1k0 ile başlıyor. Yani Golf 5 zamanlarında veya golf 5 için tasarlanmış. VW kullandığı bağımsız arka süspansiyonu Golf 5 zamanlarında tasarlarken harmonik frekansları sönümlemek için bu parçayı tasarlamış ancak 'tahminen' platformun yeterli NVH (Ses - Titreşim - Sertlik) değerleri olduğu için maliyet azaltma yolunda bu parçayı kullanmadı. Sonradan bu parça ilk defa a3 sedan ile ortaya çıktı. Yine 'tahminen' aracın sedan gövde tipi daha büyük olduğu için bu harmonik frekansları daha fazla amfiliyordu ve vw parça katoluğundan tozlanmış bu parçayı çıkardı.

Parça Kodları;
(6) 1K0 505 563, Denge ağırlığı
(7) N 901 838 03, Somun (x2)
Gorsel: A3 Sedan arka tabla (golfdave)
Görsel: A3 Sedan arka tabla (golfdave/etka)

Parçayı takmak bir hayli kolay. Arka tablada deliklere geçirip somunları sıkmanız yeterli. Ben kendi aracımda mavi loctide sürüp 20nm'ye sıktım.


1674932217557.png
Gorsel: Takılmadan önce ve sonra (golfdave)

Kişisel yorumum:
İlk başta bir işe yaramadığı sandım ancak ertesi gün evden işe giderken her zaman geçtiğim yollardan aracın fark edilir şekilde daha sessiz geçtiğini fark ettim. Yabancı forumlardaki yorumlardan geniş gövdeli olan station ve octavia gibi araçlarda daha etkili gibi gözüküyor.

Çok büyük bir fark yok ancak benim gibi her gün aracınızı 100km+ kullanıyorsanız fark edersiniz diye düşünüyorum. Canı son zamanlarda sıkılan ve farklı bir retrofit yapmak isteyenlere duyurulur :)

Ocak ayının ilk haftası parçayı Doğuş otodan aldım. iki somunu ile beraber yaklaşık 2500₺'ye geldi. Söylediklerine göre Türkiye'ye bu parça benim siparişim ile ilk defa geldi.

Edit: golfdave'e ulaşıp konuyu paylaştığıma ve görsellerini kullandığıma dair haber verip izin istedim. Kendisi de kırmayıp izin verdi, bir kere daha golfdave'e teşekkürler.
 
Son düzenleme:

Öncelikle araştırmanız için tebrik ederim hocam, @ZaGani hocamin on burclari audi tts burcu ile degistirmesinden sonra bu anlattiginiz da irintili geldi bana, güle güle kullanin
 
Torsiyonlu modellerede takılır mı ?
Sadece bağımsız süspansiyonlu önden çeker modeller için. Torsiyonlu modeller ve 4 çeker modellerin arka tablasında bu parçanın çözdüğü sorun olmayabilir.

Masrafa sokmayin biziii :)

Ellerinize sağlık guzel degisik paylaşim olmus
Tam durduk yere masraf çıkarmalık ve fark etti mi diye düşündürecek bir retrofit :)
Bu parçayı kolay kolay kimse istemeyeceği hatta bilmediği için büyük ihtimalle çıkmacılardan çok uyguna temin edilebilir.
 
Elinize sağlık. Benimde zamanında düşündüğüm, fakat fiyatına göre alacağım verimin az olacağı kanaatine vardigim ve vazgeçtiğim bir uygulama. Siz fark var diyorsaniz denenebilir.
 
Elinize sağlık. Benimde zamanında düşündüğüm, fakat fiyatına göre alacağım verimin az olacağı kanaatine vardigim ve vazgeçtiğim bir uygulama. Siz fark var diyorsaniz denenebilir.
Araba bozuk yollarsa daha sessiz ilerliyor, arka süspansiyonun da bam-güm sesleri de azaldı ancak başka biri binerse farkı anlayabilir. Tam bir binici modifikasyonu :)
 

Geri
Üst Alt