Engelli Muafiyetli Araç Tavsiyesi ve Araç Alım Süreci Hk.


forlife

Üye
Katılım
22 Kas 2019
Mesajlar
120
Tepkime puanı
223
Konum
İstanbul
İsim
Doğu
Herkese merhabalar, şimdiden iyi bayramlar. Bir tanıdığım engelli raporu ile araç almak istiyor fakat bu işlere çok uzak olduğu için araç seçimi, bayilerle görüşme gibi işlemleri için ben yardımcı olmaya çalışıyorum. Seçeneklerde VW marka araçlar çoğunlukla olduğu için deneyimlerinizden faydalanarak aracı alacak kişiye daha iyi yardımcı olmak adına konuyu açmak istedim. 

Hemen hemen her sektörde olduğu gibi otomotiv sektöründe de pandemi etkisi ve diğer sebeplerden dolayı sıfır araç bulmanın zor olduğu bir dönemdeyiz. Bir de işin içerisine engelli muafiyetine uygun araç bulmak girince durum iyice zorlaşıyor. Bugünün şartlarında satış fiyatı 330.000 limitine kadar olan araçlar için (belirli motor hacmi kısıtı vs var) %90 üzerinde engelli raporu olması halinde engelli vatandaş ÖTV muafiyetli araç alabiliyor. Bazı firmalar satış fiyatı bu limitinin üzerinde olsa bile kampanya yaparak ÖTV muafiyetli verebiliyor. Yani döviz kuruna ve firmaların kampanyasına göre hangi araçların ÖTV muafiyetli alınıp alınamayacağı aylık olarak değişebiliyor. Mesela 2 ay önce Tiguan alınabiliyorken şimdi T-Roc zor alınabiliyor. 

Yaklaşık 10 gündür birçok firmayı arayarak stoklarında ÖTV muafiyetli araç olup olmadığını soruyorum. Birçok bayi anlam veremediğim bir şekilde ÖTV muafiyetli araç satışına soğuk bir tavırla yaklaşıyor. Bir model sorduğumda direk yok deyip yüzüme kapatanlar çok fazla oldu. Yaklaşık farklı firmalardan 50 tane bayi ile görüştüysem 4-5 tane bayi yardımcı olmaya çalıştı, yardımcı olmalarından kastım da elimizde o araç yok ama alternatif şunu önerebiliriz veya şu tarihte gelecek araçlarımız var gibi seçenek sundular. Devlet engelli vatandaşlara böyle bir yasal hak tanışmış, yapılan iş yasal. Tek sorduğum şey ellerinde ÖTV muafiyetli araç olup olmadığıydı ama bayilerinin birçoğunun soğuk tavrına gerçekten anlam veremedim. Bazı galeriler bayilerin elinde sınırlı sayıda stoklu olan ÖTV muafiyetli araçları alıp kendileri üzerine 10-20 bin fark koyarak ilan sitelerine koyuyor. Bayiden araç bulamayan engelli vatandaş ise mecburen bunlardan almak zorunda kalıyor. Galerilerin haricinde normal vatandaşlardan da bayilerden araç opsiyonlayıp 5000-10000 TL gibi paralara karşılık haklarını devretmelerini teklif ettiklerine bile üzülerek şahit oldum.  

Bugünün şartlarında  ÖTV muafiyeti ile alınabilecek aşağıdaki seçenekler mevcut.  Araçlar az sayıda mı geliyor yoksa başka bir durum mu var bilemiyorum bunları bulmak bile zor, karar verdiğimizde belki de bayilerde kalmamış olacak.  

-VW T-ROC 1.5 TSI Highline + Sürüş Destek Paketi ( ACC, Kör Nokta, Şerit Takip, Katlanır Ayna opsiyonlu)

-VW Passat 1.5 TSI Impression

-VW Golf 1.0 eTSI Life

-Opel Grandland X 1.2 EAT8 Essentia ( Yeni bir paket, ÖTV muafiyetli satış için getirilmiş en boş paket)

-Qashqai 1.33 Tekna

-Opel Grandland X 1.5 D EAT8 Enjoy Paket ( Kampanyalı satılabilme durumu var net değil)

Bu araçlar ile ilgili düşüncelerinizi paylaşabilirseniz çok memnun olurum. Başka bir model önermek isterseniz tekliflere açığım. ilginiz için teşekkürler. 

 
  • Beğen
Tepkiler: SCC
hocam 5 gün önce arkadaşım için ötv muafiyetli octavia 1.0 e-Tsi Dsg Premium araç aldık . bi inceleyin derim

 
Bayilerin ötv muafiyetli araba satmak istememesinin sebebi devletin ötv muafiyetli araba satisinda sorun cikartmasi, bir nevi defacto engelliyor yasaya ragmen, bayiye 10 tane muaf talebi geliyorsa 9 tanesi sonuclanmiyor son zamanlarda

Her konuda oldugu gibi bu konuda vatandaslar tarafindan suistimal edildi, sanirim yakinda yeni düzenleme gelecek

 
  • Beğen
Tepkiler: SCC
Yukarıdaki seçeneklerden Grandland Dizel ve T-roc mantıklı duruyor.

benim sıralamam şu şekilde olurdu. Grandland dizel > troc > passat >golf

 
@forjust1day teşekkürler tavsiye için değerlendirelim. 

@krym engelli raporu çıktıktan sonra ötv muafiyetli satış yapılamama gibi bir durum oluyor mu ? Suistimal edilmesinden kastınız nedir,  belirlenen limitin üzerinde olan araçların da farkının elden verilerek satılması gibi durumlardan mı bahsediyorsunuz ? 

@ahmet306 Aracı almayı düşünen kişinin genelde kısa mesafe şehir içi kullanarak yılda en fazla 3-4 bin km yol yapıyor olması, dizel motorların üretiminin birçok firmada durdurulması gibi sebeplerden dolayı normal şartlar altında bana da cazip gelen Grandland x 1.5 bu şartlar için pek mantıklı olmuyor gibi. 1.2 130 BG motorlusu ise acaba motor konusunda sorun çıkarır mı diye kafa karıştırıyor.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
@forlife Muafiyet konusuna hakim değilim o nedenle o konuda yorum yapamıyacağım ama bu seçenekler arasında ben t-roc seçerdim. Eğer bagaj , çoluk çocuk durumları varsa yeni Octavia da güzel bir seçenek olur bana göre.

 
@forlife Muafiyet konusuna hakim değilim o nedenle o konuda yorum yapamıyacağım ama bu seçenekler arasında ben t-roc seçerdim. Eğer bagaj , çoluk çocuk durumları varsa yeni Octavia da güzel bir seçenek olur bana göre.
taygun hocam bagaj çoluk çocuk olayından ziyade t-roc ile octavia kıyaslamak elma ile armut misali :)  

 
@forjust1day Tuna hocam seçenekler vermiş bunlar arasından hangisi demiş.t -roc dedim bende. Ama kullanıcı ile ilgili bilgiler kısıtlı. Geniş aile vs. duruma varsa Octavia yı da düşün dedim. Ben şahsen iki aracı gayet kıyaslayabilirim. Çünkü şu an iki aracı da düşünüyorum 😁

 
Tiguan Life paket muafiyet kapsamında alınabiliyordu hala mevcutsa fazla düşünmezdim.

 
Öncelikle tanıdığınıza geçmiş olsun dilerim.

Engelli raporlu/ötv muafiyetli araç satışı prosedürleri yüzünden bayiler iş yükünden kaçmak için nazlı davranıyorlar.

İşlemler şu şekilde gerçekleşiyor;

2 tip ötv muafiyetli engelli aracı var. 

1. si engelle uygun tertibatlı aracın engelli birey tarafından kullanılabilecek hale getirilip kullanımına sunulması.

2. si ise %90 üstü rapora sahip bireyin ihtiyaçları dahilinde standart araca muafiyet uygulanması.

Öncelikle; ötv muafiyetine uygun sağlık raporunun alınması gerekiyor. Daha sonra ötv hariç kdv dahil fiyatının 330.000tl yi geçmeyen seçenekler değerlendirilmeye alınıyor.

X model aracı beğendiniz ve almak istediğinizde rapor-vekalet ve eger engellinin kısıtlama durumu (vasi tayini)  varsa mahkeme onayının bulunduğu evrakları bayiye teslim ederek işlemlere kullanıcı olarak başvurmuş oluyorsunuz.

Bu süreçten sonra bayi evrakların gerçek olduğunu onaylayıp engelli adına vergi dairesine şasi motor no ve engelli rapor/belgeleriyle başvuruda bulunuyor. Bu işlem yaklaşık 1 hafta 10 gün sürebiliyor, iyi bir muameleci ile daha kısa da sürebilir. Onay geldikten sonra fatura kesim aşamasında ötv hesaplanmadan fatura kesimine sistem olanak sağlıyor.

Bayilerin nazlı davranmalarının sebepleri hızlı bir sürece sahip satışın gerçekleşmemesi - sahte rapor olayları - aracın o sırada bloke bir şekilde bekliyor olması.

 
Arkadaşın babası kırsal bir alanda yaşamasından dolayı seçeneğini -Opel Grandland X 1.2 EAT8 Essentia ( Yeni bir paket, ÖTV muafiyetli satış için getirilmiş en boş paket) olarak kullandı,

- Ön-arka park sensörü,

-Hız sabitleme

-Mutlimedya(carplay, android auto)

-Trafik işaretleri okuma 

-Şerit takip sistemi vs. opsiyonları var, opel astrayı takasta kullanacaktı sonra vazgeçti onu arkadaşa verdi :D, daha doğrusu babasının muafiyeti ile kendisine araba alacaktı fakat babası ben kendim alırım dedi :D  

ötv.jpg

 

@tgun89 hocam T-Roc bana da çok yakın geliyor. Sürüş destek sistemleri opsiyonlarının olması da  aracı daha alınabilir kılıyor. Teşekkürler.

@DuzboruDownpipe öneri için teşekkürler hocam, arkadaşınıza da hayırlı olsun kazasız belasız kullansın inşallah. 

@yer_ucagi_34 hocam Tiguan ötv muafiyetine girmiyor, döviz kurundaki artıştan sonra Tiguan alınamıyor. T-Roc bile zor alınıyor belki önümüzdeki ay T-Roc'da muafiyete girmeyebilir diyor bayi. Teşekkürler. 

@ErenErdem hocam ben de bilmiyordum süreçte böyle şeyler olabileceğini, ilerleyen zamanlarda bu süreci yaşayacak insanların da bilgilenebileceği güzel paylaşım için teşekkürler. 

@serkan_kala hocam hayırlı olsun arkadaşınızın babasına, kazasız belasız kullansın inşallah. Grandland 1.2  için ben de 183.000 teklif aldım en ucuz, motoru kafamda biraz soru işareti oluştursa da olur da T-Roc alınamazsa 2. seçenek Grandland gibi duruyor. Teşekkürler. 

 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Geri
Üst Alt