CarPlay ve Bluetooth arasındaki ses yüksekliği farki


Orjinal kablonun bisey fark ettirecegini sanmam ben. Bu kablolardan analog veri akmiyor, digital veri akıyor olmasi lazim. Digital veride de kalite farki olmaz. Mesela altin uçlu vs bi dunya paraya satilan hdmi kablolarla bsit ucuz kablolar arasinda hic bi fark olmaz :)  ancak kablo 5mt den felan uzunsa içinde kullanilan kablonun iletkenlik kalitesine gore bi fark olusabilir. Oda veri aktirilamaz ve kesik kesik ses ve goruntu aktarimi yada baglanti kesilmesi olarak  yansiyabilir. Digital uyfu ile analog tv yayini gibi düşünün, birinde karincalanma çekmeme va olurdu, digital de en fazla mozaiklenme kare atlama felan olur.

Bu arada oem zaten orjinal ekipman üreticisi  demek değilmi, yani Orjinal ile OEM ayni şey. Yan sanayi olanlara zaten oem denmiyor.

Bluetooth aslında sea iletimi icin yeterli bir baglanti değil, kablosuz bluetooth kulaklirda da son bluetooth versiyonlarina kadar sea kablolu kulaklık seviyesine ulasamiyordu. Son versiyonlarda Bt4.0 Bt5.0 da durum değişmiş olabilir.

Blurtooth baglantisinda sesin Carplay'e gore daha kötü olmasini beklerim mesela ama durum tersi mi anlamadim?

Tabii bluetooth'da ses direk analog iletiliyorsa ki ona uygun protokol destegi var, o zaman sesi digital ileten carplay'de teybin DAC (digital analog donusturucu) devreye girer ki bu çevrim kaliteyi etkileyebilir, iyi bir dac cevirici dunya para çünkü.

 

Usb kablo uzerinden analog ses iletiliyormu ona bakmak lazım, eger iletiliyorsa kablo ses kalitesini etkileyebilir evet. Bende 10TLik bi kablo var arabada iphone için, ses gayet iyi geliyor ama orjinal kablo takıp fark varmi deniycem bakalim.

 
@CemK hocam benim Polo aracımda yeni nesil multimedia mevcut 8”  819c ünite kodlu, aynı bu durumu CarPlay olmadan yaşıyorum, ayrıca orjinal iPhone kablosu kullanıyorum, kablo ile ekranda albüm kapak resimleri vs çıkıyor şık duruyor ancak kabloyu çıkartıp müziği dinlemeye Bluetooth ile devam edince ses seviyesi bir anda artıyor hatta tizler baslarda çok kuvvetli geliyor, düşünmüyor değilim acaba sadece ses seviyesi mi yükseliyor diye ama sanırım kalitede yükseliyor, hoparlörler adeta inletiyor aracı.

 
Ses kalitesinde kaynak çok onemlidir, iyi olmayan bir kaynakdan iyi ses elde etmek imkansizdir. Bazi sistemler algoritmalarla biraz toparlayabilir ama asla iyi bir kaynak seviyesine yaklasamaz.

Youtube, mp3, sıkıştırılmış online muzik oldukca düşük kalite kaynaklardir. FM radyo iyi bir ileticidir ama kanalin kullandigi müzik kalitesi de çok onemlidir. Carply dinlerken uyelikli bir spotify ile uyeliksiz arasinda kalite farki vardir mesela. Uyelikte size high quality seçeneği veriliyor.

Sözün özü, kaynaklar arası fark gayet normaldir :)  CD, Pikap, Radyo, Kaset diym eskiler anlasin 😂

 
@ali_burkay doğrudur. Ben daha tuhaf bisey soyleyeyim deneyin bakalim, bende bu yok diyen bikac kişide beraber deneyince ayni durumun oldugunu gördük.

Sabit dururken ve kontak acikken (yoksa direksiyon tuşlari çalışmıyor), hafizadaki bi radyo kanalına direksiyondaki tuslardan gelin. Biraz bekleyin, sonra teybin uzerinden frekansı bi tik ileri veya geri alip sonra tekrar ayni frekansa dönün, bi anda ses seviyesi kalitesi detayı değişiyor. Farkli kanallarda farkli arabalarda denedik hep aynı, ama denedigimiz uniteler Mib2 840C unitelerdi. @forjust1day hocamda 824 unitede denedi ve aynisini gordu.

Nedenini cozemedik ki orjinal takili arabada da oluyor aynisi :)

Yani oluyor tuhaf şeyler ama hepsinin sebebi ve çaresini bulmak mümkün olmuyor, umarim sizdekini anlar cozeriz 😄 Deneyelim bakalim...

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
@Recep Gül bende rcd330 var hocam namıdeğer çinli .dediğiniz husus bunda da mevcut, bluetoothun ses kalitesi daha iyi. orjinal iphone kablosu da fayda etmiyor.

 
@omurkadir valla anlamadım gitti hocam. @CemK hocam müzik kaynağı tabii ki önemli fakat ben bunu denerken çalan şarkı devam ederken Bluetooth a geçtim. Yanı müzik aynıydı tek fark kabloyu çıkarıp Bluetooth a geçince ses seviyeside kalitesi de artıyor. 

Acaba bu durum android Autoda da aynı mi? Yoksa CarPlayden kaynaklı mi?

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
kulaklık güvenliği adımı var, oradaki
açık mı bakar mısınız? Son dinlediğiniz müzik seviyelerine göre sesi düşürüyor otomatik.


...

 
@denizemre orjnal kabloyu denemem pek mümkün değil gibi hocam çünkü USB giriş portu type-c fakat arabada type-c girişi yok aparat alıp denemek gerekiyor.

 
@Recep Gül Hocam Bluetoth ses seviyesi ayrıca ayarlanıyor.
Bunun için telefonu bulutooth tan bağlayıp telefon görüşmesi yaparken ses seviyesini ayarlayın. Ayarladığınız seviye sadece telefon görüşmesi için değil aynı zamanda bluetooth aktarımı içinde oluyor ama sadece telefon görüşmesi yaparken ses seviyesi ayarlanmalı.

Bunu jettada tesadüfen farketmiştim.

 
CarPlayi sadece uzun yol ve navigasyon ihtiyacı duyduğumda kullanıyorum. Müzik Bluetooth ile daha kaliteli . Ben de tam tersi olması gerektiğini düşünüyorum ama değil. CarPlay için orjinal kablo kullanıyorum bu arada..


Sent from my iPhone using Tapatalk

 

Geri
Üst Alt