Çelik vs Lastik Sibop Sorunsalı


user14123

Üye
Katılım
10 Haz 2019
Mesajlar
68
Tepkime puanı
24
İsim
Mehmet
Merhaba arkadaşlar, lastikleri değiştirirken sibop ta değiştireyim diyorum, biraz araştırdım da yeni nesil Çelik lastikler çıkmış fiyat olarak arada azda olsa fark var lastik sibop lar ile, daha önce kullanan var mi acaba? 

Ek olarak şimdi basınç sensörü var arabada sanırım pasif 1.6 TDİ comfort modeli 2016. Bu sıkıntı çıkartır mi acaba?

Ek olarak kimisi demiş orjinal siboplari kullanın diye baktım bugün dip noktalarda hafiften çatlamalar mevcut korkum sıkıntı çıkarması o yüzden değiştirmek istiyorum açıkçası. 
 

Herkes anketi cevaplamış ama keske tecrübelerinizi paylaşsanız özellikle lastik basınç sensörü ile ilgili olanı hakkında 

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Merhaba,

Plastik sübaplar her lastik sök/tak işleminde yenilenirse sağlıklı olur diyor uzun süredir gittiğim lastikçi. Zaten uygun fiyatları çok. Çelik sübaplar içinse bir defa alınacak bir şey olması avantajı var, ama balans tutmada belki sorun olabilir diyor lastikçi. Sanırım çelik sübap uzun vadede daha mantıklı olacaktır iyi balans yapabilen bir makinede.

 
Upvote 0
Lastikçi, lastik sibop 300 lira, çelik sibop 800 lira dedi. İnternetten çok daha uygun fiyatlara -80 100 lira gibi-. Marka model var mıdır?
 
Upvote 0
Ankara'da plastik 200, metal 300 dediler. Plastikten devam ettim. Bu zamana kadar plastik sibop olup da sorun yaşadığımı hatırlamıyorum. Ama lastikçiler de ısrarla plastik çabuk bozulur dayanmaz vs diyorlar, artık şansıma mı böyle yoksa lastikçi yalanı mı bilemedim.
 
Upvote 0
Plastik sibop daha iyi. Kaldırıma felan sürtünce siboba gelse esner çelik sibop kırılır iş çıkartır. Yıllarca plastik kullandık maceraya gerek yok bence, eskiden bu malzemelerin dayanımı fazlaydı şimdi oto yıkamalarda vs jantları temizlemek için sıkılan asitli ve kostik ürünler bu tip plastik ve kauçuk ekipmanların yapısını bozup daha çabuk yıpranmasına sebep oluyor, o sebepten her lastik değişiminde kontrol etmekte fayda var çatlama ve gevreme başladıysa değişimini yapmak gerekli.
 
Upvote 0
Bir kere lastik supap yüzüden sıfır lastiği çöp ettim, supap yolda birden hava kaçırdı jant lastiği kesecek şekilde oturdu bir anda, hemende duramadığım için yeni lastik çöp olmuştu. Metal olanları daha iyi olabilir.


Düzeltiyorum paslanma sorunu yüzünden direk elendi bence
 
Son düzenleme:
Upvote 0
Schrader marka olanını ben kendim alıyorum internetten lastik değiştirmek için gittiğimde veriyorum ücretsiz değiştiriyorlar. Daha önce çelik olanlarda arkadaşımın başına paslandığı için sıkışmıştı açamamıştı, pense ile açabilmiştik en son. O yüzden kauçuk ile devam etmeyi mantıklı buluyorum ben.
 
Upvote 0
Her ikisinin de avantajları ve dezavantajları mevcut.

Çelik sibop kullanılacaksa, kaza anında veya kaldırım sürtünmelerinde kırılmaması için mutlaka boyu kısa olan tercih edilmeli.

Kauçuk sibop esnediği için kırılma sorunu olmuyor , ama biraz kaliteli olanı ve her yeni lastik montajında yenisi ile değiştirilmelidir.

Bizim emektar Opel ile çarşı içinde, bir kavşaktan çıkış yaparken, bir vatandaş benim araca tam arka sol tekerden yandan çarptı, onun da hızı yavaştı ama duramadı. Aracım yürür halde olmasına rağmen, Çelik sibop kökünden kırıldığı için lastik tamamen indi ve janta oturdu. Jant üstünde 10 m kadar gidip kenara çektim ve çarşının ortasında stepne lastiği takmaya uğraştım.

Eğer kauçuk sibop olsaydı, rahatça yoluma devam edebilecektim.

Sonrasında bütün çelik sibopları söküp attım ve kaliteli olduğunu düşündüğüm EHA marka Alman malı kauçuk siboptan 15 adet alıp, 4 lastiğe taktırdım. yedekte 11 tane daha duruyor.



Passat ın orijinal lastikleri bitince yeni lastik takılırken kullanırım diye fazla almıştım.

Passat ın lastik değişimi tatil için gittiğim İzmir de yapılınca kauçuk siboplar evde kaldı, üzerindeki orijinalleri de kullanmaya devam etmek istemedim, lastikçinin elindeki kauçuk ve çelik sibop seçeneklerini incelerken, baktım boyu bayağı kısa çelik sibop var , tak gitsin çelik olanı dedim. Boyu kısa olduğu için kırılma riski düşük.



2021 yılında 5 adet sipop 43.9 TL imiş. 15 adet siboba 131.7 TL ödemişim.

Bu gün aynı satıcıda aynı marka 5 adet sibop 209.9 TL olmuş.

Vaay be. Enflasyona bak.



https://www.n11.com/urun/eha-alliga...to-lastik-5-adet-set-7806638?magaza=sallioglu








6.png



1.png






2.png




3.png




4.png





5.png
 
Son düzenleme:
Upvote 0
aracımda lastik basınç izleme sistemi takılı olduğundan otomatik olarak çelik sibop lu oluyor. olmasa bile kesinlikle çelik sibop taktırırdım.
 
Upvote 0
Esneklik konusunda plastik olan bana da cazip geliyordu ama bu derece etkili olabileceğini düşünmemiştim. Metale göre erken çürür diye düşünüyorum ama hiç bu zamana kadar çürüyüp de plastik sibop atmadım. Bu saatten sonra çeliğe asla bulaşmam :D ucuna takılan krom kapakları da çocuklar 2 dk de hallediyor zaten
 
Upvote 0
Plastik Sibobun tek dezavantajı uzun yıllar kullanınca diplerinde çatlak oluşması,Bunun önüne geçmek için 2-3 yılda bir değiştirmenizi tavsiye ederim.
Çelik sibop ise zamanla paslanma yapması mümkün olduğundan bence fazladan para vermeye gerek yok diye düşünüyorum.
(Tabi Jant uyumu için görselliği göz önünde tutulmuyorsa)
 
Upvote 0

Geri
Üst Alt