ACC Taktirmak yada Taktirmamak


CemK

Katılımcı Üye
 
Katılım
21 Tem 2019
Mesajlar
1,712
Tepkime puanı
1,952
Konum
Istanbul
İsim
Cem
Bir suredir ACC konusunda arastirma yapıyorum. Forum'daki bazi arkadaslardan ve farkli yerlerden edindigim bilgilerin ozetini yapmak istedim, bunlarin ne kadari dogrudur, eksigi nedir bilen arkadaslar yazarsa hem dogruya ulaşmış olurum, hemde yaptirmayi dusunen diger arkadaslara fikir olur.

ACC icin farkli radarlar var, su anda lisans olmadan acilabilen 5Q0 ile baslayanlar. 3Q0 ile baslayanlara vw bi onlem almis sanirim.

3Q0 ile başlayanlar daha yeni nesil ve sanirim viraj icin iyilestirmeler iceriyor, aslinda logo arkasina konmak icin yapildiklarindan ısıtıcı icermiyorlar ve kotu hava kosullarinda logo arkasinda degilse bu sorun olabilir.

Benim icin en onemli konu ise ACC takilinca hangi fonksiyonlari kazanacagim.

Uzun yolda adaptif cruise geliyor bu tamam.

Carpisma onleyici de geliyor diye biliyorum.

Sehir icinde sıkışık trafikte calismasi isini ise netlestiremedim halen. (Traffic Jam Assist / Follow-to-Stop / Stop&Go gibi geciyo). ABS pompasi modeli uyumlu olmali diyen var. Şerit  takip kamerasi takilmali diyen var. Pompa 3Q0 ile baslayan olsa yeterli gibi anlatmıştım once ama biraz okuyunca 8T8 destekli pompa olmali, 3Q0907379AB en iyi secenek diyen var. Benim pompa ise 3Q0907379F.

Pompa ozelliklerine bakinca benimkinde 8T8 yok 8T7 var. AB olanda ise 8T8 var. Opsiyonlar listesinde 8T7 icin "Adaptive Cruise (w/o Follow-To-Stop) and Limiter Function" yazarken 8T8 icin "Adaptive Cruise (w/ Follow-To-Stop) and Limiter Function" diye yaziyo, buda bana AB gibi bir pompa olmadan Traffic Jam Assist calismayacak gibi anliyorum, doğrumudur?

Jam Assist icin Lane Assist kamerasinin ise pompa olmadiginda mi gerektigini yoksa Pompa desteklese bile Kamera olmadan calismiyor mu oldugunu ise netlestiremedim.

Sonucta sorularim :)

ACC takinca hangi fonksiyonlar gelir?

Pompa degisirse neler gelir, degismeli mi?

Lane Assist kamera takilirsa neler gelir?

Hem Pompa hem de Lane Assist takilirsa neler gelir?

 
Merhaba

Şerit takip olmadan ACC'nin çalışacağını düşünmüyorum.

Şerit takipte araç şeritleri görme yeteneği kazanıyor, çünkü ACC için takılan radar (ön tampona ilave sağlı sollu 2 sensör daha ekleniyor olması lazım) öndeki ve yandaki araçları takip ediyor, şerit takip ayrı bir sistem ama ACC için de şart olmalı. Şeritleri görmeden ACC aktif olmuyor bildiğim kadarıyla yani çizgileri yoksa yada bozuk ise yolun ACC yine çalışmıyor maalesef.

Onun için de ön cam değişimi ve kamera takılması gerekli, en azından öyle diye hatırlıyorum daha önceki konulardan. Midline araca bile takmıştı bir arkadaş olmayacak diye bir şey yok zaman ve para harcadıktan sonra. Mesele o kadar para harcamaya değer mi ?

 
Acc için şerit takip olması gerekmiyor.Acc montajını tek başına yaptırabilir arkadaş.Aracımda fabrika çıkışı acc donanımı mevcut.Gayet stabil bi şekilde çalışıyor.Öndeki aracı kendine örnek alır şerit çizgileriyle işi yok acc’nin direksiyon kontrolü bizde sonuçta.Gaz fren ve hızla alakalı kontrolü araca bırakmış oluyoruz.

 
@driver_can Pardon ben konuyu yanlis biliyormusum, Traffic Jam Assist baska bişeymiş.

Ben aslinda ACC'nin trafikte dur kalk yapip yapmadığını ogrenmeye calisiyordum. O çalışıyormuş. (Follow-To-Stop mu Stop&Go mu diye geçiyor, bunlardan biri yada ikisi ayni  sey:)

 
@CemK ben sonradan acc taktırdım şerit takip falan gerek yok hocam canavar gibi çalışıyor

 
@CemK anladığım kadarıyla sizin sorduğunuz sorulara verilen cevaplar çok uzak biraz tecrübelerimi paylaşayım benim aracım a3 2017 bende baya bi retrofit yaptım.. ve golf a3 çalışma prensipleri yakın.....hatta önce acc yaptım sonra cam değiştirerek kamera ekleyerek line asistle beraber yaptım ikiside beraber çalışınca daha iyi oluyor..

1-acc tek başına da çalışır şerit takibe gerek yok..öndeki araç gidince gider durunca durur 7 saniyeye kadar tekrardan kalkışı kendi yapar 7 saniyeden fazla durursanız.. kalkış için bizde kola golfler de ise gaza basmanın gerekecektir.(soldan+sağdan  şeritten gelen aracı algılar ve ona bile frenleme yapıp mesafeyi korur..ama çok yakından giren tampon mesafesinden gelenleri bazen algılmayabilir çünkü radarın mesafsine girinceye kadar kontrollü olmalısınız..) bununla beraber.. bizde audi pre sense sizde ise front asist denen acil frenleme sistemi de gelir..acil durumlarda frene müdahele etmezsenin araç kendiliğinden frenleme yapar

2-line asiste gelince cam değişir kamerea gelir kameranın donanımına göre çeşitli kodlamalar yapılır şeritleri okur aracınız led far ise uzun far asistanı gelir....

3-gelelim sizin asıl sorduğunuz soruya.. bazı araçlarda acc+line asist olduğunda jam asistte aktif oluyor.. buda acc de durduktan sonra 7 saniyeden fazla bile kalsa kendi tekrardan kalkış yapıyor otomatik...line asistte ise yaya algılama sistemi geliyor ve yay görünce frenleme yapıyor...

şimdi bunun için kameranın versiyonunun güncel olması gerektiğini söylemişlerdi. ama  benim yaya algılama + ve trafikde uzun süre durunca kalkması özellikleri... ya kodlamayla gelecek ya da abs+esp beyninin değişmesiyle gelecek bunun için bu hafta bir çalışma yapıyoruz...netleşmesini bekliyorum...inş. kodlamayla çözülür yoksa abs beyni değişmesi gerekecek....

umarın faydalı olmuştur.. :)

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Hocam sizin pompa ile bunların hiçbirisini yapamazsın. Sadece öndeki aracı takip eder durusun. Sonrası sende. Şu anda acc ile ilgili aktivasyon problemi var. Zaten isteseniz de bir süre beklemeniz gerekecek. Kamerayı sadece şerit takibi yapar gibi düşünmeyin. Acc ile birlikte çalışıyor ve sistem karlılığını arttırıyor. 3q ile başlayan radarların ısıtmalı olanları da var. Hepsi logo arkası değil. Zaten abs değişikliği olmaz sa bunlara gerek yok. Yumurta tipi radar alıp aktivasyon işine de girmeyerek öndeki aracı takip edebilirsiniz.  Eğer hem pompa hem kamera derseniz yaya koruma ,trafik jam asist , sollama asistanı, uzun far asitanı stop&go gibi özelliklere sahip olursunuz. 

 
@İlker34  sollama asistanı dediğiniz olay ne nasıl çalışıyor ?

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Normalde acc önde araç tesbit edince yavaşlar sollamak için sinyal verirseniz de ayarladığınız hıza doğru hızlanmaya başlar. Sollama asistanı var ise araç hızlanmaya başlamaz soldaki araca göre hızını ayarlar. Gerekirse yavaşlar. 

 
@İlker34 bende bu var ayrıca line asist açıkken sinyal vermeden şerit değiştimek istediğimde direksiyona müdahale edip müsade etmiyor..

 
Hocam sizin pompa ile bunların hiçbirisini yapamazsın. Sadece öndeki aracı takip eder durusun. Sonrası sende. Şu anda acc ile ilgili aktivasyon problemi var. Zaten isteseniz de bir süre beklemeniz gerekecek. Kamerayı sadece şerit takibi yapar gibi düşünmeyin. Acc ile birlikte çalışıyor ve sistem karlılığını arttırıyor. 3q ile başlayan radarların ısıtmalı olanları da var. Hepsi logo arkası değil. Zaten abs değişikliği olmaz sa bunlara gerek yok. Yumurta tipi radar alıp aktivasyon işine de girmeyerek öndeki aracı takip edebilirsiniz.  Eğer hem pompa hem kamera derseniz yaya koruma ,trafik jam asist , sollama asistanı, uzun far asitanı stop&go gibi özelliklere sahip olursunuz. 
@İlker34 Selam ,trafik jam asist ile stop&go özelliğinin farkı nedir? Aracım highline 2013 bildiğim kadarıyla bahsi geçen özellikleri yaptırabilmem için ACC ve Lane kamera dışında senin bahsettiğin gibi ABS pompası da değişimi gerekiyor. Bunun kalibrasyon, kodlama gibi işlemleri gerekir diye düşünüyorum yanılıyor muyum?

 

@arfkync  Bilgiler için teşekkürler, açıklayıcı oldu,  dediğin gibi tam olarak aradığım cevapları bulamadım  :)

@İlker34  İlker Hocam, Kamera yaptırmayacağım o net :)  Pompayıda değiştirmeyi düşünmüyorum, bendeki Pompa 3Q0907379F. Öndeki aracı takip etme, Acil Frenleme ve Kısa Süreli Dur Kalk'ı yapsa kafi benim için, dediğin gibi yumurta radar alıyorum 5Q0907541L (H10 bu radar) olanı, bununla yapılabilir sanırım istediklerim.

 

Geri
Üst Alt