0 araç muayene tarihi


sertan

Katılımcı Üye
 
Katılım
23 Nis 2018
Mesajlar
508
Tepkime puanı
385
Konum
Kuşadası
İsim
Servet
Mahkemeden milyonlarca aracı ilgilendiren emsal niteliğinde bir karar çıktı. Trafik polisleri araç muayene kontrollerinin bitip bitmediğini Emniyet Genel Müdürlüğü Bilgi Sistemi (PolNet), üzerinden sorguluyor, aracın muayene bitiş tarihi PolNet sisteminde gecikme uyarısı veriyorsa, idari para cezası kesiliyordu. Ancak, bazı araçların ilk tescil tarihinin, fabrika çıkış tarihi olarak sisteme kaydedildiği ortaya çıktı. İstanbul'da sıfır kilometre alınan bir araca henüz muayene tarihi dolmadan idari para cezası düzenlendi. Polisin kestiği cezanın hukuka aykırı olduğuna karar veren mahkeme, ilk muayene tarihinin ilk tescil tarihi yani aracın trafiğe çıkış tarihine göre belirleneceğine karar verdi.

İstanbul’da bir şirket, bünyesine kattığı sıfır kilometre bir aracı 13 Nisan 2018’de tescil ettirdi. Cinsi ve kullanım şekline göre yılda bir kez muayenesi bulunan araç, 23 Mart 2019’da trafik polisi tarafından çevrildi. Aracın PolNet üzerinden yapılan sorgusunda muayene tarihinin geçtiği belirlendi. Ancak, sürücüsü aracın sıfır alındığı ilk tescil tarihine göre ilk muayenenin 13 Nisan 2019’da olduğunu söyledi. Ruhsatı kontrol eden polis memuru da ilk tescil tarihine göre ilk muayenenin henüz bitmediğini fark etti. Ancak, PolNet üzerindeki sorguda aracın muayene yapılması gerektiğinin yazılı olduğu için ceza yazmak zorunda olduğunu söyledi ve araca, ‘Muayenesi yapılmamış bir araçla trafiğe çıkma kuralına uymamaktan’ 235 TL, idari para cezası kesti.

“POLNET, İLK TESCİL TARİHİNİ DEĞİL, FABRİKA ÇIKIŞ TARİHİNİ BAZ ALIYOR”

Verilen kararın emsal niteliği taşıdığını belirten Avukat Fatih Al, son derece önemli bir tespitte bulunarak, Emniyet Genel Müdürlüğü Bilgi Sistemi (PolNet)’e kaydedilen araçların fabrika çıkış tarihlerinin baz aldığını karışıklığın da bundan kaynaklandığını tespit ettiklerini söyledi.

Avukat Fatih Al, “Son yıllarda araç ruhsatlarında muayenenin bitiş tarihi konusunda bir bilgi olmadığı gibi araçların muayene tarihinin bittim tarihi hususunda her hangi bir bilgilendirme de araç sahibine verilmemektedir. Anladığımız kadarıyla PolNet sisteminde aracın trafiğe tescil (ilk tescil kaydı) tarihi yerine aracın fabrikadan çıkış tarihi baz alınarak muayene bitiş tarihinin belirlendiğini öğrenmiş bulunmaktayız. Bu gerekçe ile idari trafik para cezasının iptali için yapmış olduğumuz başvuru, Sulh Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi” dedi.

EMSAL NİTELİĞİNDE KARAR

Birçok vatandaşın bu konudan habersiz olabileceğini ifade eden Avukat Fatih Al, verilen bu kararın emsal niteliği taşıdığını belirtti.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Geri
Üst Alt