Golf 7 Oem Koltuk Isıtma Uygulaması


MSE

Yönetici
Katılım
23 May 2015
Mesajlar
2,742
Tepkime puanı
600
İsim
Muhammed Said
Merhaba sevgili dostlar. 

Kışın yüzünü hafiften göstermeye başladığı, kiminin kışlık lastik takımlarını takmaya başladığı şu günlerde bende Golf 7 aracıma OEM ürünlerle koltuk ısıtma retrofit işine giriştim. 

Bu işin biraz yorucu olacağını tahmin ediyordum ama bu kadar yorulacağım bilsem yanıma en baştan b alır öyle başlardım :)  

Koltuk ısıtma pedlerini ve kablo hatlarını Çin’deki malum siteden aldım. Çin’e karşı bir milyonculardan kalma bir tedirginlik olsa da bugün en çok satılan telefonlardan iPhone da Çin’de üretiliyor unutmayalım :)

Evet aldığım ürünler orijinal ve üzerindeki baskıları logoları soketleri pinleri akım şemasındaki kablo renklerine kadar herşey doğru ve kusursuzdu.

Koltuk ısıtmalı klima panelinin çıkması Türkiye’de aynı fiyata satıldığı için onu buradan satın aldım. 

Isıtma pedlerim de paneli aldıktan 1 hafta sonra geldi. Ancak kablo seti bir türlü İstanbul’dan Konya’ya gelememişti  

Nihayet perşembe günü kablolar Konya PTT’ye geldi cuma sabah dağıtıma çıktı ama ne yazık ki teslim edilemeden merkeze dönmüş, bende hissetmiş olacağım ki iş çıkışı PTT merkezine gittim kargocunun numarasını istedim, dağıtımdaki arkadaşın döndüğünü ve kargomu 2 dk ya kadar getireceklerini söylediler. Burnuma cuma akşamı için retrofit kokusu gelmeye başlamıştı çoktan  :D  

Kargomu teslim aldım eve gider gitmez açtım baktım eksik gedik var mı diye kontrol ettim. Elsa’yı açtım ordan da baktım bir de yetmezmiş gibi işin Uzmanı @necati hocamı rahatsız edip ondan da teyit aldım. İki lokma yedim mi bilmem indim otoparka başladım sağı solu sökmeye. Sigorta kutusuna minnacık bir kabloyu takabilmek için 1 saat mücadele verdim. Kapalı otopark ama fotoselli ışık ikide bir sönüyor zaten yansa bile yeteri kadar ışık vermiyor. Bir elimle telefondan ışık tutuyorum diğeri işe elimi sigorta kutusunun arkasından dolaştırıp pini yerleştirmeye çalışıyorum. Mücadelem tekrar tekrar başarısız oldu, bazı zamanlar çok yaklaştım ama o “tık” sesini duyamadım malesef. Sonra sigorta kutusunu yerinden çıkarmaya karar verdim. 3-5-8-9 denemeden sonra birkaç uzun sigortayı da çıkarttıktan sonra kutu çıktı ve görerek pini taktım. Sonra BCM soketlerini söküp kablo ile gelen kılavuza göre doğru yerlerine taktım ve herşeyi eski haline getirdim. Koltukları tabiki gecenin o vaktinde sökemezdim ama bu durum koltuk ısıtmayı test edemeyeceğim anlamına gelmiyordu. Pc ile bağlanıp kodlamasını yaptım ve sonuç sıcacıktı :)   hepsinin çalıştığını gördükten sonra sağ koltuk için kablo hattını çektim koltukların altına kadar getirdim. Şase bağlantısı için kabloda tam yetecek kadar kablo bırakılmıştı onu da sağ ve soldaki şase bağlantı soketlerine yerleştirdim arabayı o şekilde bırakıp eve çıktım. 

Sabah saat 10 gibi döşemeci arkadaş ile görüştüm koltukları döşemediysem söktürme niyetim vardı ancak çok yoğun olduğunu pazartesi sabah halledebileceğini söyledi. Ona da dedim ben sabırsız adamım bekleyemem pazartesiyi falan :)  gittim sanayiden 12 köşeli m10 torx ucu almaya. Sonra babamın işyerinin önüne çektim arabayı. Kıymetlimizi düşündüğümüzden koltuk ısıtma takacağız ya yine onu üşütmeyelim diyerek yerden ısıtmalı kaloriferi açtık. Lazım olabilecek takımları yere dizdim. Piknik örtümü de serdim yere :)  önce sağ ön koltuğu söktüm getirdim. Bu arada erkek kardeşimi de bana yardım etmesi için çağırdım çünkü dün akşamdan sonra bu işin tek başına yapılamayacağını anladım. En azından ilk kez yapan birisi için tek başına yapılması oldukça zor bir işti. Koltuğu evirdim çevirdim önce alttaki çekmeceyi söktüm. 15 dk falan sürdü galiba bir çekmeceyi sökmek :)  sonraki 1 saat boyunca koltuğun altındaki kumaşı gerdiren plastikleri zarar vermeden nasıl sökerim diye uğraşım. Anladım ki çok narin davranıyormuşum, ne olursa olsun yeter deyip sert girdim ve seri şekilde söküldü hiçbir zarar görmeden :)  

Evet kumaşı gerdiren plastikleri söktük ama kumaş öyle hemen kalkacak cinsten değilmiş, zorluymuş :)  yaklaşık minder kısmında 20-25 adet kalın teli (çelik midir nedir bilmiyorum öyle olsa ben kesemezdim herhalde) yavaş yavaş hiçbir yere zarar vermemek için uğraşarak kestim attım. Sonra sırtlık kısmına geçtim. Orada da yaklaşık 13-15 adet aynı telden vardı. Onları da keserek koltuğun kumaşlarını komple sıyırdım. Nihayet pedleri yapıştıracaktım. Önce birkaç denemek yaptım boyutları uyuyor mu kabloları nereden geçirmeliyim vs. Bunları test ettikten sonra pedlerin altındaki yapışkanları düzgün bir biçimde çıkartıp süngere yapıştırdım. Bu işlem bittikten sonra sıra koltuk kumaşını yeniden geçirmeye gelmişti. Ama neredeyse 35-40 adet teli koparıp atmıştım ve yerine yenileri lazımdı. Aklıma plastik kelepçe kullanmak geldi. Kardeşim sağolsun yakındaki hırdavatçıya gidip 100 adet plastik kelepçe aldı geldi. Önce koltukta gömülü bulunan tellere kumaştaki sert malzemeyi daha önceki tel ile aynı mantıkta bağlamak için geçirdik. Ardından minder kısmının arka bölümünden (sökme işleminin tersinden) başlayarak plastik kelepçeleri yeterince sıkıp fazlalıklarını kese kese kumaşı yeniden süngerle buluşturdum. Aynı işlemi sırtlık kısmına da yaptım. Daha sonra alt çekmeceyi ve diğer söktüğüm yükseklik ayarının bulunduğu plastik trim, sırtlık ayarı yaptığımız tekeri vs yerleşene taktım ve çok şükür eski formuna hiçbir zarar vermeden koltuğu topladım. Bu işlem cumartesi günü birkaç kez bölünmeye uğramış olsa da yaklaşık 5 saat sürdü ve sürücü koltuğu hala boynu bükük idi :)

Bu sabah daha kahvaltı bile  yapmadan saat 8:30 gibi bu işlere meraklı (kendisin de koltuk ısıtma yapacağız inşallah araç farklı ama) bir arkadaşımı yardıma çağırdım. Babamın işyerine geçtik bu kez de sürücü koltuğunu söktük. Arkadaşım için ilk oluyordu ama ben dünden tecrübeli idim :)  yaklaşık 2 saatte koltuğu söktük ısıtmaları taktık ve geri topladık. Koltukları sökmüş olmamızdan dolayı normal temizliklerde ulaşamadığımız bölümleri kardeşim sağolsun elektrikli süpürge ile tertemiz yaptı. Daha önceden takmış olduğum arka ayak aydınlatmanın kablolarını da halının altına aldıktan sonra koltukları Arabaya yerleştirdim ve yerlerine monte ettim. Çalışmamızdan dolayı vücudumuz sıcak olsa gerek ilk denemede sanki pek ısınmıyor gibi geldi koltuk ama kafamı ona takmadım hiç. Dinlenmek üzere eve gittim. Akşam üzeri bir iş için dışarı çıktım ve koltuk ısıtmauı 3. Kademede açtım daha kapalı otoparktan çıkmadan ciddi derecede ısındı ve 700-750 metre daha gittikten sonra artık zirveye ulaşmıştı :)  

Evet dostlar benim koltuk ısıtma maceram da bu şekildeydi. Bu tarz donanımları sipariş sırasında ekleyip almak hem zahmetsiz hemde daha az maliyetli ama sıfır araç almadığım ve bu gidişle alamayacağım, ikinci elde de denk gelmemiş olduğu için bu projeye giriştik ve çok şükür tamamlamış bulunuyoruz.

Emeği geçen başta @necati hocam olmak üzere herkese teşekkür ederim. 



 
Moderatör tarafında düzenlendi:
771c887ba5ca654cae7dd52db43da107.jpg

1c5ff1cc7eb403e3b2c7969e2736d505.jpg

a604510a193278e21aa2815a764921fc.jpg

e28e7c825b570a1e60427778386afa72.jpg

df8a689c24349fe87da3ab09aeaa94dc.jpg

d9dcb22f389c1feee91ae00bc248b6cd.jpg

c7f41f1510c8e0a3d7fa08e20166a520.jpg

8fc00cf547ab7679fcf6775c2f345d48.jpg

c2f85eb34fea79705999b535799a1568.jpg

3595f8f51b0ca90c9b6b7a630dc65475.jpg

086c862f90e8d10eb9bd698638396964.jpg



Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

 
@MSE

hayırlı olsun hocam cok basarılı bır işlem ayakta aklıslamak lazım. güle güle kullanman dilegiyle

 
  • Beğen
Tepkiler: MSE
Eline sağlık hocam, görüştüğümüzde aküyü çıkarmış kabloları çekiyordun en son, bitmiş halini görmek güzel :)

 
  • Beğen
Tepkiler: MSE
Elinize, emeğinize, cesaretinize sağlık, bu tip çalışmlar insanı nasılda heveslendiriyor. Necati ustama da saygılar....

 
Elinize sağlık, vallahi koltuğu öyle sökmek yada söktürmek cesaret ister ben yaptıramazdım sanırım :)  Güle güle kullanın.Aliexp. linklerini paylaşırsanızda sevinirim.Bakalım bi.

 
@MSE

hayırlı olsun hocam cok basarılı bır işlem ayakta aklıslamak lazım. güle güle kullanman dilegiyle
Teşekkür ederim Ümit Hocam, çalışmalardan sonra bu sabah dayak yemiş gibi uyansam da 1 güne kalmaz geçer inşallah :)  

 
Eline sağlık hocam, görüştüğümüzde aküyü çıkarmış kabloları çekiyordun en son, bitmiş halini görmek güzel :)
Teşekkür ederim Gökalp hocam, sen geldiğinde alarm için @mbonat Mustafa hocamdan aldığım sirenin kablo hattını çekiyordum, o bunun yanında daha basit kalıyormuş :D  

 
Eline sağlık. Güle güle ısıt :D  Kesinikle olması gereken bir donanım. 
Teşekkür ederim Necati Hocam. Araçla birlikte gelseydi bu kadar olay yapmazdım hehralde ama el emeği göz nuru olunca bir başka ısıtıyor  :D  

 
Elinize, emeğinize, cesaretinize sağlık, bu tip çalışmlar insanı nasılda heveslendiriyor. Necati ustama da saygılar....
Teşekkür ederim Yavuz hocam. Bende gördükçe çok heveslenmiştim nihayet proje tamamlanmış oldu. Kesinlikle tavsiye ederim :)  

 

Elinize sağlık, vallahi koltuğu öyle sökmek yada söktürmek cesaret ister ben yaptıramazdım sanırım :)  Güle güle kullanın.Aliexp. linklerini paylaşırsanızda sevinirim.Bakalım bi.
Teşekkür ederim Doğan hocam. Döşemeciye söktürsek daha kolaymış ama hem sabırsızlık hemde kendim tecrübe edeyim arzusuyla bir cesaret giriştik ve başardık çok şükür. Linkleri daha uygun olduğum bir zamanda paylaşayım inşallah. 

 

Geri
Üst Alt