Yurt Dışına Araçla Çıkma Rehberi


mandufla

Katılımcı Üye
 
Katılım
18 Eki 2015
Mesajlar
734
Tepkime puanı
44
İsim
Deniz
Başlık biraz iddalı oldu ama bu bölümdeki konu başlıklarında hep rehber ifadesini görünce bende öyle yazayım dedim. :)

Bu başlığı, aracımla çıktığım yurt dışı gezisini paylaşmak ve bu konuda kafasında soru olan arkadaşlara bir nebze yettiğim kadarıyla yardımcı olmak adına açtım. Tabi benim de yaşadığım ve cevabını bilmediğim bir kaç olay oldu ben de onu soracağım sizlere :)

2 aile, 4 kişi olarak planladık yolculuğu ve öyle de gerçekleştirdik. Arkadaşımın aracı seat cordoba idi. Hem 2 sene önce o araç ile İtalya'ya gittiğimiz için (sıra bende yani) hem de aracına güvenemediği için, acaba bagaj yetecek mi kaygıları altında benim golf 7 araçla gitmeye karar verdik. 30 bin bakımı yaptırdıktan sonra hazırdık artık. Gece 12 gibi yola çıktık ve öğlen saatlerinde İstanbul'da olduk. Kayınpederlerde 1 gece kaldık ve sabah 6 gibi Kapıkule sınır kapısına doğru yola çıktık. Hemen yurt dışına çıkmadan yapılması gerekenleri söyleyeyim.

1- Avrupa'da geçerli olacak bir yeşil sigorta yaptırmak gerekiyor. Burada gideceğiniz ülkeyi/ülkeleri kapsayan bir sigorta olmasına dikkat edin. Sigortayı yaptırdığınız acentenize mutlaka sorun. Sigortayı aylık yıllık yaptırabileceğiniz gibi 15 günlük de yaptırabiliyorsunuz ki biz bu tercihi yaptık. Yanlış hatırlamıyorsam yaklaşık 200-210 tl gibi bir tutardı.

2- Her birimiz için 15 günlük sağlık sigortası yaptırdık. Kelle başı 35 tl :)

3- Eğer ehliyetiniz yeni ehliyet ise sorun yok.Ama eski ehliyet ise beynelminel ehliyet almanız gerekiyor turing diye bir kurumdan. 2 sene önce İtalya için almıştık. 400 tl civarında. (Yeni ehliyeti alın bir an önce)

4- Tabi en önemlisi pasaport ve vize. Ancak dördümüz de yeşil pasaport sahibi olduğumuz için sıkıntı yaşamadık.

7 Ağustos sabah 8.30 gibi sınırdan Bulgaristan'a geçmek için sıraya girdik. Malum, gurbetçilerin de dönüşü olduğu için kalabalık olacağını düşündük. Ancak yaklaşık yarım saat sonra Kapıkuleden çıktık ve tampon bölgeden ilerleyip Bulgaristan sınırına geldik. Kapıkuleden çıkarken ruhsatı da verdik ve bir kayıt yaptılar ama ne olduğuna dair en ufak bir fikrim yok. 

Bulgaristan sınırına geldik. Pasaportları verdik, ruhsatı da istediler. Onu da verdik. Aracı ve bagajı aradılar. Öyle detaylı bir arama değildi. Yüzeysel bir bakıp geçtiler. Bulgaristan'a giriş için dezenfekte adını verdikleri bir düzenek kurmuş bulgarlar. Alttan sağdan soldan arabaya bir su püskürtülüyor otomatik olarak. Bana pek inandırıcı gelmedi açıkçası. Özetle hoş geldiniz dediler ve 1,5 euro dezenfekte parası aldılar. Tabi sadece bu değil. Bulgaristan otoyollarını kullanmanız için gerekli olan vinyet için de 15 leva (yaklaşık 8 euro) aldılar. Şuna özellikle dikkat çekmek istiyorum: Bulgarlar kiril alfabesi gibi bir alfabe kullanıyorlar ve 15 bulgar levasına satılan vinyeti 15 euroya satmaya çalışıyorlar. Alfabe farklı olduğu için leva veya euro ayrımı yapamıyorsunuz. Sınırda da görevliler satıyor ama her zaman yerlerinde olmuyorlar. Sınırdan alamazsanız ilk gördüğünüz kulübeden değil mutlaka benzin istasyonlarından kredi kartı ile alın. Kredi kartı mecbur leva çektiği için dolandırılma ihtimaliniz olmaz. Gittiğimiz bazı yerlerde bu vinyet sistemi vardı. Peşinen parayı veriyorsun ve yolları kullanıyorsun. Cama yapıştırılıyor.

Bulgaristan'dan devam edip hiç durmadan Sırbistan sınırına geldik. Tabi burada 2 sıra bekliyorsunuz. Önce Bulgaristan'dan çıkmak için daha sonra da Sırbistan'a girmek için bekliyorsunuz. Burada yaklaşık 1 saat bekledik. Yine sorunsuz geçtik Sırbistan'a. Sırbistan da bizdeki eski usül otoyol işi var. Girerken bas makineye al kartı, bitince öde. Ödemeyi kredi kartı ile yapabiliyorsunuz. Ve olmazsa olmazımız google map kullanarak Belgrad'da ki evimize vardık. ( Şu bilgiyi de buraya sıkıştırayım; kalacağımız evleri booking.com dan ayarladık. Mesela yola çıkarken sadece Belgrad evini ayarladık. Nereye gideceksek sabah uygulama üzerinden bakıp evi tutup öyle gittik hep. Hareket özgürlüğümüz olsun istedik.) Belgrad'ı sevdim. Ucuz ve güzel şehir. Ama ben de kötü anısı var. 2. gün telefonu kaybettim ve tek telefona kaldık gezi boyunca :(

Sırbistan'dan çıkıp Macaristan'a girmek yaklaşık 2 saatimizi aldı. Çok sıra vardı ve kulübe şeklindeki tuvaletler kullanılacak mecbur. 1 euro. Hayatımın en pahalı çişini yaptım :D  Sınırdan geçtik. Burada detaylı bir arama yaptılar. Torpido gözü dahil. Kulübeler ve park yerinde ki arabalar hemen gözümüze çarptı. Vinyet zamanı. Bir çok kulübe var ve anladığım kadarıyla bir rayiç bedel var, bunun üstünde tutturabildiğine satıyorlar. Vinyeti almadan önce bir gurbetçi abiye sordum "ne kadara aldın abi" diye.Aynen cümlesini aktarıyorum: "14 euroya sattı o.ç." :D  Geçen hafta Türkiyeye giderken 12,5 euroya almış. Biz de 14 euro verdik ve vinyeti aldık. Ama cama yapıştırılan bir şey vermediler bu sefer, işgillendim. 

Kalacağımız yer Budapeşte ve şehir merkezi. Genelde şehire yakın bahçeli otoparklı evleri tercih ediyoruz ama burada denk getiremedik. Tam şehrin göbeği. saat 19 dan sonra vardığımız için ara sokağa park edebiliyorsun ücretsiz ama sabah 8 de ücretli. Sabah kalkıp her kaldırım başında duran makinelere para atıp süre satın aldım. Geri eve çıkıp kahvaltı yaptım. Macaristan parası ile ifade edeyim. Saatliği 270 huf. 2 saatlik için 540 huf atman gerekiyor. Ben 500 huf attım ve yaklaşık 1 saat 50 dakika olacak şekilde verdi kağıdı. Arabanın iç tarafına camın önüne koyup gidiyorsun.  

Bir müze gezmek için saat 18 den sonra ücretsiz olacak olan park yerine 17.30 da park ettim. yarım saat için para atmaya değmez, zaten kim görecek bizi burada dedik ve müzeye girdik. 1 saat sonra çıktık ve camın önünde şeffaf poşet içinde nur topu gibi cezamız bizi bekliyor camın önünde. açtık baktık 3500 huf. 15 gün içinde ödemezsen 10500 huf oluyor. yani 3 kat. 3500 huf yaklaşık 10 euro. Hemen birilerine cezanın nereye ödenmesi gerektiğini sorup postane olduğunu öğrendikten sonra arkadaşımla 5 er euro koyup cezamızı postaneye ödedik :D

Macaristan'dan çıktık Avusturya'ya girdik. Ne bir pasaport kontrolü ne bir arama hiç bir şey yok. Koridor gibi bir yerden geçiyorsun, polis gözüne kestirdiğini durduruyor. Sorunsuz geçtik. Burada da vinyet var ve 9 euro. Pul verdiler cama yapıştırdık. İstikamet Viyana. Viyana'da ki park olayı bambaşka. Tobacco Tabak diye bizim tekel büfelerine benzer dükkanlardan saatlik, 2 saatlik park etmek için kağıt satın alıyorsun. 1 saat 2,1 euro, 2 saat 4,2 euro. Çok kalayım indirim yap olayı da yok. Sayısal loto ebatından daha kısa bir kağıt ve park etmeye başladığın saati sen yazıyorsun oraya. Camın önüne bırakıp gidiyorsun. Macaristan korkusundan kaynaklı herhangi bir hile hurda işine cesaret etmedik tabi :D  

Avusturya'dan çıkıp Çekya'ya girdik. Ama ne giriş. sınır denilen şey yolun kenarında arabasında gazete okuyan 1 polis. :)  Sınır falan yok. Öyle geçiyorsun. Geçtik ve 12 euro vinyet aldık. Pul verdiler cama yapıştırdık. Eşim daha önce Prag'a geldiği için aracı "park and right" dedikleri metro yanlarındaki otoparka bıraktık ve metro kullandık. Çok rahat etik. Gece 12 ye kadar park ücreti 20 kc. 1 eurodan az. 

Geldiğimiz yolun aynısını geri gelmeyelim diye dönüş yolunu değiştirip Slovenya üzerinden dönüşe başladık. Çekya'dan Avusturya ve oradan da Slovenya. Yolda şöyle bir ilginç durum var. Avusturya 7 km lik bir tünel yapmış. Vinyet olmasına rağmen bu tünel için 8,5 euro para alıyorlar. Verdik :)

Slovenya'da da vinyet var ve 15 euro. Almazsanız 150 euro ceza kesiliyor araç trafikten men ediliyor. Slovenya'dan Hırvatistan. Sınırlar boş gibi. MAx 1-2 araç bekliyorsunuz. Rahat geçiliyor yani. Hırvatlar vinyet kullanmıyor. Bizdeki eski usül. Ama acayip pahalı. Yanılmıyorsam yaklaşık 200 km'lik otoyola 20 euro ya denk gelen kuna dedikleri paralarından istediler. Dönüş yolunda olduğumuzdan nakit sıkıntısı had safhada. Kredi kartı hayat kurtarıyor. :)  Hırvatistan dan sonra yine Sırbistan Belgrad da konakladık. Ertesi gün Sofya da konakladık. Ve sabah 8 de çıkıp gece 2 gibi Mersine vardık. 

Bu süreçte araç 6353 km yol yaptı. Yakıt tankına opet mazotundan başka mazot girmemesine rağmen oralarda aldığımız yakıtlarda hiç bir problem çıkarmadı. ( Bu arada mazot fiyatları yaklaşık 1 euro civarında her yerde) Gerçi genelde Shell OMV ve MOL istasyonlarından aldık mazot. Bir kere bile tık demedi naz etmedi aracım. Burada huzurlarınızda kendisine teşekkür ediyorum. :D  

Sadece Sırbistan da 1 kere sabah ilk çalıştırmada marş takılı kaldı sanki. Ben anahtarı bırakmış olmama rağmen araç normalden uzun bir marş yaptı. Anlamadım. Arka sol hoparlörde bir sıkıntı var sanki. Cızırdama var. garantiden değişimi olur mu bilemiyorum. Bilen varsa da ben de bilmek isterim :)  

Sonuna kadar okuma sabrı gösteren tüm arkadaşlara da şimdiden teşekkürlerimi iletiyorum. Akıla gelen soruları bildiğim kadarıyla cevaplamaya çalışırım.

 
  • Beğen
Tepkiler: SCC
Değerli Deniz Hocam 

Ellerinize sağlık.

Vallahi ne yalan söyleyeyim bir solukta okudum diye. Bunun için inci avcısı kadar nefesimi tutmam gerekirdi. :)

Bu uzun güzel yazıyı zevkle ve hızımı alamayıp iki kere okudum.

Son derece bilgilendirici ama daha önemlisi yazım tarzınızın kattığı renkle son derece keyifle okudum.

cesaretinize hayran kaldım. Sırf hırvat topraklarından geçememek için gemiyle Italya dan gelen pek çok kişinin olduğunu duymuştum.

Buraya cektiğiniz fotoğraflarınızı da ekler misiniz? 

Kaldığınız yerler ve yemek fiyatlarını da eklerseniz zihnimdeki portre tamamlanacak.

Eh bu doğu avrupa sayilirsa batı avrupa seyahatinizi de merakla bekleyecegım

Tekrar ellerinize sağlık 

 
Deniz Hocam muhteşem tecrübeler bunlar  , bizimle paylaştığınız içinde çok teşekkürler.

 
Hocam selamlar , 2-3 sorum olacaktı

Daha önceleri aynı TUR u motor ile planlıyordum İtalya ya inip oradan gemi ile çeşmeye gelmeyi

Araç ile toplamda tüm giderler ne kadar a çıktı ? Tüm masraflarınız

Bende 1.2 benzinli araç var litre bazında yakıt hesaplaması yaptınız mı ?
Güvende hissetmediğiniz ülke oldu mu hiç ?

Ve son sizce değdi mi iyi ki yapmışım diyor musunuz? Yoksa Sofya'dan şu meşhur trene binip tüm Avrupa'yı daha uyguna gezmek mantıklı olur muydu

 
Konuya bir ekleme de ben yapayım.

Yurt dışına aracıyla çıkacak arkadaşlar kasko poliçelerine YURT DIŞI KLOZU ekletsinler..

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Müthiş bir tecrübe. Tünelden para alındığını bizimkiler duymasın valla batarız memlekete giderken


 
@mandufla hocam elinize saglık güzel bir konu olmuş

birazda mazot benzin fiyatlarından bahsette gözümüz gönlümüz acılsın :)

 
Okadar kmyi kendi aracımla yapmak istemem :)  Araba kiralayıp gidilebiliyor mu yurt dışına?

 
Okadar kmyi kendi aracımla yapmak istemem :)  Araba kiralayıp gidilebiliyor mu yurt dışına?
Hocam bende sizin gibi düşünüyordum. Focusla sürekli Sivas'a git gel orada da kullan 1 ayda 2500 km yapmıştım. Babama dediğim de, "Yap ne olacak, kapı da yatırmak için almıyoruz arabaları." demişti. O gün bugündür takmıyorum km yi. Golf 1 ay önce 16.500ün altındaydı. 1 ayda İstanbul'da ev işi felan derken şuan 21.000 olmak üzere 60 km kaldı. :)  Bence fazla takmayın km işini, keyfinizce kullanın gitsin. :)  

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Öncelikle gzel sözleriniz için hepinize teşekkür ederim arkadaşlar. Biraz foto ekleyebilirim. Ancak mesajın şişmesi veya foto ebatlarının uygunluğu noktasında hiçbir bilgim ve fikrim yok. Eğer ki @yusuf hocama ekstra iş çıkardıysam peşinen özür dileyeyim. :)

@silvershadow

Murat Hocam daha fazla detay yazıp da yazıyı tam okunmaz duruma getirmemek için bazı noktaları es geçtim. Siz de o noktaya temas etmişsiniz. Ayrı mesaj olması daha iyi oldu sanki. Dediğim gibi kaldığımız yerleri kalacağımız günün sabahında veya 1 gece öncesinde tuttuğumuz için belki normale göre daha pahalı tuttuk bilemiyorum. Buraya yazayım hatırladığım kadarıyla. Ancak şunu da belirteyim, kaldığımız yerlerde sadece avusturya ve slovenya euro kullanıyor, diğerleri kendi para birimlerini kullanıyordu. Ben buraya hepsini yaklaşık euro olarak yazacağım. Yazacağım fiyatları aile başı olarak yazacağım. Giderken 2 gece Belgrad için 29 euro, Budapeşte için 2 gece 39 euro, Viyana için 1 gece 40 euro, Prag için 2 gece 82 euro (prag çok kalabalıktı ve bizim konaklamamız da cumartesi pazara denk geldiği için pahalı oldu diye düşünüyorum), Maribor için 1 gece 28 euro, dönüş Belgrad için 1 gece 12,5 euro  s=aman  Sofya 1 gece için 22 euro ödeme yaptık. 

Kaldığımız yerlerden Belgrad'da otoparkı olan bahçeli bir ev, Budapeşte otoparkı olmayan bir apartman dairesi, Viyana'da bildiğiniz hostel yani bir oda içinde 2 ranza ( eşimle altlı üstlü yattık ya garipti :D  ) , Prag'da şehrin dışındaki bir köyde, motel/pansiyon gibi bir yerde 2 ayrı oda şeklinde, Maribor'da yine otoparkı olan bahçeli bir ev, Belgrad'da tuna nehri manzaralı 20 katlı bir binanın 18. katındaki bir dairede, Sofya'da bildiğiniz otelde kaldık.

Yemek olayımız şöyle oldu. Biz arabamıza olmazsa olmazlarımızdan bakır çaydanlığımız, çayımız ve süs biberimizi aldık :D  Yani hep alırız. Türkiye'den çıkmadan herhangi bir süpermarketten bagaj altındaki stepne içi ve etrafını dolduracak kadar şişe su aldık. Büyük küçük karışık.Orası baya alıyor bilginize. Hatta dönüşte kontrole takılmamak için fazla şarap, sigara ,vs emanetlerinizi de oraya huzur içinde yerleştirebilirsiniz :D  Dolayısıyla orada pahalı olan suya para vermedik neredeyse. Gelmeye yakın bitti suyumuz. sabahları Hanımlar bir markete gidip peynir zeytin domates vs alıyordu ve mis gibi kahvaltımızı yapıyorduk çayımız eşiliğinde :('   Öğlen ise atıştırma şeklinde geçiştiriyorduk. Sandviç dilim pizza vs. Akşam ise güzel nezih bir mekanda şarap ve yemeğimizi alıyorduk. Akşam yemekleri ortalama 8-10 euro civarında idi kişi başı. Prag'da bir gece orta çağ gecesi adı altında bir yemeğe gittik ki adam başı 40 euro idi. Garsonlar mekan kadehler sürahiler aklınıza gelen her şey orta çağa uygun dizayn edilmiş ve sürekli bir gösteri durumu var. Kavga eden orta çağ insanları , yılanla gösteri yapan dansçı kızlar, ateş oyunları yapan elemanlar ve müzik vs her şey harikaydı. Sınırsız içecek. Zaten sürahiyi koyuyorlar ve bittikçe yenileniyor. Güzel bir deneyimdi. 

Ama gezide beni benden alan, aklımın erinden çıkmasına sebep olacak, öfkeyi ve üzüntüyü eşit derecede çokça hissettiğim Terezin toplama kampı aklımdan çıkmıyor hiç. Nazilerin yahudileri ve düzene karşı gelen tüm vatandaştan insanları balık istifi doldurduğu, kimisinin açlıktan kimisinin hastalıktan öldüğü veya kimisinin keyfi uygulamalar sonucunda işkence ile veya krematoryuma götürülüp yakılarak öldürüldüğü bir kamp. Özellikle belirtmek istiyorum. Sadece yahudilere uygulanmış değil bu durum. Oradaki yazılanlardan çıkardığımız sonuç bu. Bu ayrı bir hüzün. Daha fazla girmeyeyim.

Seneye Hollanda ve civarı yapalım diyoruz ama bayanlar yanaşmıyor. Hollanda uzak arabayla gitmeyelim. Ucuz uçak bileti kollayalım orada araç kiralarız diyorlar  :)  

@DT engineer

Hocam daha tam çıkarmadık hesabı ama yaklaşık olarak aile başı 800 euro gibi bir fiyata geldi bu gezi bize.Toplam 8 kere yakıt aldık. Ortalama 200 tl dersek 1600 tl yakıt verdik. Tabi ikiye bölünüyor,  aile başı 800 tl yakıt oluyor. :D  Tam bir ölçüm yapmadım yakıt konusunda. Aslında telefonda drivvo diye bir program vardı ve aracı aldığım 2015 ekiminden beri yazıyordum her şeyi ama telefonu kaybedince her şey gitti. :(  

İtalya için biz giderken feribot kullandık 2 sene önce. İpsaladan çıkıp İgoumenitsa'dan feribota binip çizmenin topuğu olan Bari'de inip Pompei'den başlayıp  yukarıya doğru çıkmıştık. o zaman feribota araç ve 4 kişi 240 euro gibi bir ücret verdik yanlış hatırlamıyorsam.

@Ümit Akkaya

Hocam mazot fiyatları 1 euro civarı. Bizim rakamlara yakın TL ile. Tabi biz 3000 TL alıp 4 tlye mazot alıyoruz, adamlar yine 3000 euro alıp 1 euroya mazot alıyor. Fark burada aslında.

Bu arada değiştirdiğim farlarda yine lekelenme var. Orada iken fark ettim. :(  

Biraz da foto ekleyeyim. :)

FILE0018.jpg

FILE0038.jpg

FILE0058.jpg

FILE0087.jpg

FILE0103.jpg

FILE0107.jpg

FILE0112.jpg

FILE0131.jpg

FILE0138.jpg

FILE0140.jpg

FILE0150.jpg

FILE0172.jpg

FILE0186.jpg

FILE0203.jpg

FILE0210.jpg

FILE0223.jpg

FILE0256.jpg

FILE0266.jpg

 
Vallahi Deniz hocam muhteşem bir deneyimi bizimle paylaşmış oldunuz çok teşekkür ederim. Golf her yerde sizi Mutlu etmiş anladığım kadarı ile , daha da foto bekliyoruz sayenizde gezmiş kadar olduk, öğretmen olmanın verdiği kalite ile akıcı yazı için tekrar teşekkür ederim.

 

Hocam bende sizin gibi düşünüyordum. Focusla sürekli Sivas'a git gel orada da kullan 1 ayda 2500 km yapmıştım. Babama dediğim de, "Yap ne olacak, kapı da yatırmak için almıyoruz arabaları." demişti. O gün bugündür takmıyorum km yi. Golf 1 ay önce 16.500ün altındaydı. 1 ayda İstanbul'da ev işi felan derken şuan 21.000 olmak üzere 60 km kaldı. :)  Bence fazla takmayın km işini, keyfinizce kullanın gitsin. :)  
haklısın hocam benimki tam bir fakir zihniyeti :)  kurtulamıyorum bu zihniyetten

 

Geri
Üst Alt